Kul i huden - hva kan det være?

En kul trenger ikke å bety at du har kreft. De aller fleste nyoppdagede kuler har en helt ufarlig forklaring.

HAR JEG KREFT? Selv om mange pasienter tenker kreft når de oppdager en kul i huden, er heldigvis de fleste nyoppdagede kulene ufarlige Foto: LisaSaeng / Shutterstock / NTB
HAR JEG KREFT? Selv om mange pasienter tenker kreft når de oppdager en kul i huden, er heldigvis de fleste nyoppdagede kulene ufarlige Foto: LisaSaeng / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hjelp, jeg fant en kul! Har jeg fått kreft?

I de aller fleste tilfeller er slike kuler og klumper godartede, men det er helt riktig at man går til legen og får sjekket ut hva kulen kan være dersom man er bekymret.

Man bør oppsøke lege dersom man man får en ny kul i en føflekk, kul i ett område som har vært utsatt for høy soleksponering eller dersom det er uttalt med kviser som danner kuler i huden, noe som gjør at man kan få risiko for arrdannelse.

Kuler i huden som hyppig ses hos hudleger og allmennpraktikere er såkalte skin tags, føflekker, talgcyste, basalcellekarsinom, vorter, seboreisk keratose (gammelmannsvorte/talgvorte) og kviser.

Det finnes en rekke godartede tilstander som kan vise seg som en eller flere kuler i huden. Her er noen av dem:

LIPOMER I ANSIKTET: De fleste lipomer er solitære og små, og de kan dukke opp over alt på huden.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LIPOMER I ANSIKTET: De fleste lipomer er solitære og små, og de kan dukke opp over alt på huden. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Lipom: Fettkuler i huden

Lipom er en veldig vanlig, godartet svulst av fettvev som oftest finnes som en bløt kul i under huden. Lipomer kan forekomme hvor som helst på kroppen, til og med i indre organer.

Lipomer vokser sakte og er omsluttet av en tynn kapsel. Ved trykk er den myk og elastisk i konsistens. De fleste lipomer er små og varierer fra 1 til 10 centimeter. Hvis lipomene trykker på en nerve, kan det gi smerte.

Det finnes ingen mulighet for å forebygge lipomer. I de aller fleste tilfeller trenger man ikke behandling, men de kan fjernes dersom de er til kosmetisk sjenanse eller medfører smerter.

Pigmentflekker, grunn til bekymring?

Talgcyste (aterom)

Et aterom (talgkjertelcyste) er en godartet utvekst av en talgkjertel, og heter aterom på fagspråket.

ATEROM I ANSIKTET: Tilstanden skyldes at utførselsgangen fra en talgkjertel er blitt tilstoppet. De fleste cyster forsvinner av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kirurgi. Foto: Science Photo Library /NTB
ATEROM I ANSIKTET: Tilstanden skyldes at utførselsgangen fra en talgkjertel er blitt tilstoppet. De fleste cyster forsvinner av seg selv, men i noen tilfeller er det nødvendig med kirurgi. Foto: Science Photo Library /NTB Vis mer

Aterom oppstår når utgangen fra en kjertel blir tettet til. De er helt ufarlige, men kan bli betente og vonde.

Talgkjertelcysten er ofte:

  • Hudfarget i rolig fase, men blir som regel rød når den er betent
  • Bløt
  • Bred og knudrete
  • Har en forsenkning/en sentral navle
  • På størrelsen mellom en ert og en drue
  • Det finnes også store ateromer som er på størrelse med en plomme
  • Vokser langsomt

Talgcysten er vanligvis lokalisert til hode, hals, overkropp og i skrittet, fordi dette er områder som er har større tetthet av talgkjertler.

Dersom man forsøker å trykke atheromene ut vil de som regel fylle seg opp på ny med talg. De kan opereres ut i lokalbedøvelse. De bør fjernes i sin helhet med kapsel når de ikke er i betent fase.

Ateromer kan bli infiserte og iblant kan det også utvikles abscess. Da blir de vonde, hovne og kan tømme seg for puss. Man kan trenge antibiotika kur forskrevet av lege.

Har føflekken din fått en hvit ring rundt seg?

TALGCYSTE: Her bak øreflippen. Også kalt aterom. Dette oppstår når talgkjertler blir blokkerte, talgen reguleres ikke lenger gjennom utførselsgangen og samler seg opp. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
TALGCYSTE: Her bak øreflippen. Også kalt aterom. Dette oppstår når talgkjertler blir blokkerte, talgen reguleres ikke lenger gjennom utførselsgangen og samler seg opp. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Abscess

Når det blir betennelse i en cyste, er det ikke lengre en cyste, men en abcess. Abcess betyr verkebyll.

Abscess går enten over av seg selv, ved at de sprekker og tømmer ut innholdet, eller ved at kroppens immunforsvar tar hånd om saken og de sakte tørker inn og forsvinner.

ABSCESS: Dette er en lokal ansamling av puss som er omkranset av vanlig vev.  De bør behandles med åpning og tømming Foto: Shutterstock
ABSCESS: Dette er en lokal ansamling av puss som er omkranset av vanlig vev. De bør behandles med åpning og tømming Foto: Shutterstock Vis mer

Verkebyller kan kureres med kirurgisk behandling ved å åpne og tømme ut puss, eventuelt i kombinasjon med antibiotika.

Cherry angiomer - kirsebærflekker i huden

Ganglion

Et ganglion er en væskefylt cyste med geleaktig innhold. Ganglionet vises som en hevelse eller kul, oftest over håndleddet eller rundt fingerledd. men kan også oppstå ved ankel.

En ganglion er godartet, og er forårsaket av svakheter i vevet som leddkapslene består av.

GANGLION: Kul på hånden? Det kan være et ganglion. Foto: Shutterstock
GANGLION: Kul på hånden? Det kan være et ganglion. Foto: Shutterstock Vis mer

Cirka halvparten av befolkningen har ganglion. Det kan forekomme i alle aldre og hos begge kjønn, men tilstanden er tre ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Det er ikke alle ganglioner man må behandle - ofte går det bort av seg selv. Hvis ganglionet gir smerter eller er i veien for leddets funksjon vurderer man å behandle det. Det kan da være aktuelt å trekke ut væske fra cysten eller operere det vekk.

CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMalone
CYSTE: Cyster kan oppstå overalt inne og utenpå kroppen. Her er cyste på underside av håndledd. Foto: Wikimedia Commons: GEMalone Vis mer

Cyster i huden

De aller fleste cyster er godartede og kan finnes over alt inne og utenpå kroppen. Selve cysten er en lukket sekk som har en distinkt membran eller avskåring fra vev rundt. Cyster kan utvikle seg i strukturer fra fosterlivet, gjennom blokkering av utførselsganger som fra spyttkjertler eller fra talgkjertler i hud. Cyster kan også tilkomme ved infeksjoner, inflammatoriske sykdommer og ved visse arvelige sykdommer.

Innholdet i en cyste er oftest vann og kolesterol, og noen ganger blod dersom et blodkar har sprukket.

Hvis cyster gir symptomer i huden, skyldes det vanligvis på grunn av cystens størrelse, infeksjon i cysten eller hvor den er lokalisert.

LES OGSÅ: Cyster på eggstokkene

Lymfeknuter

Lymfeknuter er ansamlinger av lymfeceller og en viktig del av vårt immunsystem. Lymfecellene bidrar til å beskytte kroppen vår mot sykdommer ved å uskadeliggjøre bakterier som trenger inn i kroppen vår.

Lymfeknuter forekommer ved alle lokalisasjoner på kroppen: I bukhulen og brysthulen, på halsen, i armhulene og i lyskene.

KUL PÅ HALSEN: Hoven lymfeknute. Foto: Science Photo Library
KUL PÅ HALSEN: Hoven lymfeknute. Foto: Science Photo Library Vis mer

Knutene finnes i forskjellige størrelser og noen er så store at de kan føles gjennom huden. Lymfeknuter blir forstørret ved infeksjoner og er da som regel ømme og bevegelige i huden.

Når lymfeknuter vokser raskt og ikke går tilbake til sin opprinnelige størrelse kan dette være tegn på alvorlig sykdom som kreft og man bør oppsøke legen sin for ytterligere undersøkelse. Har man forstørrede lymfeknuter, nattesvette, vekttap eller kronisk feber er dette tegn på at man bør oppsøke lege for å utelukke alvorlig sykdom. Dersom man har kreft i lymfeknuter kan dette både være kreft som oppstår i immunceller, såkalt lymfekreft, eller spredning fra kreft andre steder i kroppen.

Hva bør jeg gjøre hvis jeg er bekymret for en kul?

Oppsøk din lege! Få avkreftet bekymringen, eller avdekket behov for flere undersøkelser. Som regel er kuler og hudforandringer ufarlige, men kan også være tegn på kreft. Hvis det er kreft, er tidlig oppdagelse og behandling viktig for prognosen.

LES MER: Hva er årsaken til hovne lymfeknuter?

Kilder

Oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal 19.04.21 og kilder brukt ved oppdatering:

1) Dermnet.nz.Lipoma and liposarcoma, Author: Vanessa Ngan, Staff Writer, 2003. 2) Mayoclinic.org, Ganglion cyst, 3) SML.no, Roald, Borghild: cyste i Store medisinske leksikon på snl.no. Hentet 19. april 2021

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring