Hudlege:

Kviser og hudormer skal ikke klemmes ut! Men en ting er lov...

- Det er forbudt å klemme kviser, men du skal få lov til én ting, råder hudlege.

KVISE MED GUL NUPP: Foto: Warut Chinsai / Shutterstock / NTB
KVISE MED GUL NUPP: Foto: Warut Chinsai / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det er så utrolig fristende å klemme ut den ene kvisen som dukker på haken din. Du står i speilet og ser at kvisen nærmest ber om å bli presset ut. Men den gjør ikke det!

Hva er en kvise?

I huden vår har vi tett i tett med talgkjertler. Disse produserer, som navnet tilsier, talg, som er en litt fast form for fett og som er viktig for å smøre huden. Kvisen oppstår når utførselsgangen til en kjertel går tett. Kjertelen fortsetter å produsere fettet, og da vil kjertelen blåse seg opp, inntil proppen løsner. Denne proppen er av og til en sort prikk, og da kaller vi den en hudorm. Sterkt misvisende, for dette er ikke orm i det hele tatt! Hvis proppen ikke løsner, blir huden betent rundt kjertelen. Da får vi denne røde kulen med hvit blemme ytterst.

Hva skjer hvis du klemmer kvisen?

Talgen inne i kvisen er beskyttet av en hinne, membran, som er selve veggen i kjertelen. Selv om fettet inne i kjertelen er laget av kroppen din, vil huden reagere voldsomt hvis dette fettet presses ut i vevet utenfor kjertelen. Det er dette som skjer når du klemmer ut kvisen, at denne hinnen sprekker. Hudvevet rundt vil da gå til kraftig motangrep, for å avstøte fettet, og kvisen blir enda mer rød og betent.

Du kan få lov til én ting

Hvis du ser at kvisen står der med den gule nuppen ytterst, som en liten blemme med gult innhold, så skal du få lov til å ta en synål og stikke hull på denne blemmen. For all del ikke den røde kvisen, bare den gule blemma ytterst! Etter det vasker du hudområdet med litt desinfiserende sårvæske, for eksempel klorheksidin, du får kjøpt på apoteket.

Kjemisk fjerning av propper er best

Det finnes nå mange gode midler mot kviser på apoteket, både med og uten resept. Selv om noen produkter er uten resept, kan de hjelpe svært godt! Begynn gjerne med en gele som inneholder benzoylperoksid. Her vil apoteket hjelpe deg. Dette stoffet har den egenskapen at det løser opp proppen, og samtidig dreper bakterier inne i kvisen.

Hva skjer hvis kvisen har sprukket?

Så har du falt for fristelsen og klemt og klemt. Da er det sannsynlig at hinna har sprukket. Dette fører til:

  • Det tar lengre tid før kvisen gror
  • Det er større risiko for at du får et kvisearr

Forebyggende behandling er best

Hvis du har problemer med kviser som stadig dukker opp, er det viktig at du kommer i gang med forebyggende smøring. Snakk med legen din. Spesielt finnes det nå flere medisinske kremer som inneholder A-vitaminlignende stoffer, såkalte retinoider. Disse løser opp proppene og reduserer produksjonen av talg.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring