Rosacea eller akne? Slik ser man forskjell

Både akne og rosacea gir symptomer med kviser og rød hud. Hudlege forteller hvordan du kan skille de to tilstandene fra hverandre.

HVORDAN SER MAN FORSKJELLEN? Akne eller rosacea? Ikke alltid lett å vite forskjell. På bildet til venstre rosacea, til høyre akne. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB
HVORDAN SER MAN FORSKJELLEN? Akne eller rosacea? Ikke alltid lett å vite forskjell. På bildet til venstre rosacea, til høyre akne. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Rosacea kan fort bli misoppfattet som akne vulgaris, da begge tilstander kan forårsake betente kviser, rød irritert hud og ujevn hudtekstur. Men, rosacea og akne vulgaris er to forskjellige hudtilstander og behandlingen er forskjellig.

Typer rosacea som kan ligne på kviser

Det er flere undergrupper av hudtilstanden rosacea. De som kan forveksles med akne vulgaris er:

  • Type 1 Rosacea er karakterisert med ansikts flushing og rødming, diffus rødhet i huden og synlige blodkar. Typen heter Erythematotelangiektatisk rosacea
  • Type 2 Rosacea er karakterisert ved typisk akne-liknende utbrudd. Det er denne typen som oftest blir misoppfattet som akne. Denne typen rosacea kalles papulopustuløs rosacea, eller akne rosacea.

Tilstandene kan flyte i hver andre, og de kan være vanskelig å skille fra vanlige akneutbrudd.

Type 1 rosacea med rød hud og sprengte blodkar i kinn. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB
Type 1 rosacea med rød hud og sprengte blodkar i kinn. Foto: sruilk / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva er forskjellen mellom rosacea og akne?

Rosacea er en vanlig hudsykdom, i likhet med akne vulgaris. I motsetning til akne kan du ikke «vokse» fra kvisene. Akne rammer hovedsakelig tenåringer og unge voksne, mens rosacea er mest vanlig hos de over 30. Når det er sagt er det også mange som opplever så kalt voksen akne, det vil si akne som oppstår i voksen alder, eller akne som blir med deg fra ungdommen.

Ulike triggere

Det er ulike triggere til tilstandene. Akne er som regel utløst av indre faktorer som hormoner, mens rosacea ofte trigges av ytre faktorer som miljø, tempratur, sollys, mat eller produkter som påføres huden.

Her må man man undersøke huden nøye for å vurdere om det er akne vulgaris eller rosacea utbrudd. Finner man hudormer og kviser i ulike faser kan det dreie seg om akne. Foto: Yulia Shauerman / Shutterstock / NTB
Her må man man undersøke huden nøye for å vurdere om det er akne vulgaris eller rosacea utbrudd. Finner man hudormer og kviser i ulike faser kan det dreie seg om akne. Foto: Yulia Shauerman / Shutterstock / NTB Vis mer

Hvordan skille de fra hverandre?

Både akne vulgaris og rosacea kan føre til akne-liknende utbrudd. Men det er noen forskjeller.

  • Ved akne vulgaris ser man åpne og lukkede komedoner, det vil si hvite eller svarte hudormer. Man ser pustler som vil si kviser med hvit topp, samt variabelt med røde nupper, større cyster eller røde kuler i huden.
  • Ved rosacea, særlig type II, er ikke disse hudormene tilstede, men man har kviser, som også kan ha hvitt topp på seg, men kvisene er i såkalt samme fase. Det vil si at alle kvisene likner på hverandre.

Så hvis du lurer på om du har akne eller rosacea, forsøk å se etter om du har svarte eller hvite hudormer før du får utbrudd. Hvis du har det er det ikke sikkert du har rosacea.

En annen ting vi hudleger ser ved rosacea er tilstedeværesle av såkalte plakk i huden, det vil si røde, flassete og lett hevede områder i huden. Dette ser man ikke ved akne vulgaris.

Typisk akne utbrud med kviser i ulike fase, noen røde nupper, mens andre har hvit topp på seg. Man ser også hudormer på haken. Foto: Millana / Shutterstock / NTB
Typisk akne utbrud med kviser i ulike fase, noen røde nupper, mens andre har hvit topp på seg. Man ser også hudormer på haken. Foto: Millana / Shutterstock / NTB Vis mer

Behandling?

Ulik tilstand krever ulik behandling. Det er derfor viktig med riktig diagnose.

Kilder

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring