Alt du lurer på om operasjonssår

Hvor fort gror såret? Når kan man dusje? Hva er tegnene på en infeksjon? Dette er kirurgenes svar.

OPERASJONSSÅR: Operasjonssår på hud bruker lenger tid på å gro enn sår på slimhinner eller i hodebunnen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
OPERASJONSSÅR: Operasjonssår på hud bruker lenger tid på å gro enn sår på slimhinner eller i hodebunnen. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvor fort gror et operasjonssår?

Hvor lenge det tar før et operasjonssår har grodd avhenger naturlig nok av hva slags type sår det er, og hvor det lokalisert. Generelt kan plastikkirurg Christian Busch fortelle at det vanligvis tar tre uker for et operasjonssår å gro. Ved komplikasjoner som infeksjon og blødning, eller i områder med stort strekk kan sårtilhelingen ta enda lengre tid, gjerne mellom seks og ti uker.

- Sår etter operasjon av øyelokk er et eksempel på en operasjonssår som gror spesielt raskt. Her kan vi fjerne stingene etter sju dager. Det skyldes at huden er tynn og uten stramming.

Fjerner man noe på ryggen, enten det er en føflekk eller en svulst, tar det gjerne tre uker før såret har grodd. Busch forteller at det handler om at ryggen har en tykk og stram hud.

- Vi må sy i flere lag, og huden er utsatt for mye bevegelse, forklarer han.

Ifølge Inge Glambek, spesialist i generell kirurgi og tidligere thoraxkirurg, pleier operasjonssår i munnen, på slimhinner eller i hodebunnen å gro relativt raskt.

- Da kan man ofte fjerne stingene etter fem dager. Når det gjelder sår på huden derimot, kan det ta mellom ti til fjorten dager før stingene kan fjernes, sier han.

Når kan man dusje?

Ifølge plastikkirurgen kan man vanligvis dusje tre dager etter operasjonen, men det fins unntak.

-Etter en fettsuging har man bare noen små hull, og kan dusje dagen etter operasjonen. Det handler om hvor lang tid det tar før såret har grodd nok til at det er vanntett med en for bakterier, sier han.

I offentlige bad er det andre typer bakterier som kan slå seg ned i såret og hindre tilheling. Busch anbefaler derfor at pasienten venter minst tre uker før de benytter seg av dette.

Hva er tegnene på infeksjon?

Etter en operasjon er det vanlig med smerter i såret som skal bli bedre for hver dag. Dersom dette plutselig begynner å gjøre vondt igjen, gjerne ti til fjorten dager etter operasjonen, bør man ta kontakt med lege.

- I kombinasjon med rødme, omhet og hevelse er dette tegn på en infeksjon, sier Busch.

Se bilder av infeksjon i sår.

Hvorfor tapes operasjonssår?

Glambek forteller at sår teipes igjen for å gro under trykk. Da får man ofte et mye penere arr.

KIRURG: Inge Glambek. Foto: Privat
KIRURG: Inge Glambek. Foto: Privat Vis mer

- Hvis man orker er det sannsynligvis lurt å beholde teipen i to til tre måneder, sier han.

Hvordan skal man stelle operasjonssår?

- Det viktigste er at såret holdes tørt og rent. Man skal ikke skifte bandasje for ofte, men er den fuktig bør den byttes. Dette er for å sørge for at såret er foreseglet for bakterier. Etter fire dager er det ikke lenger nødvendig med bandasje, sier thoraxkirurgen.

Han forklarer at man helst ikke bør rense såret, men at man kan vaske forsiktig rundt sårkanten hvis det er skittent. Da er det viktig at man ikke gnir, og sørger for at den tynne skorpa får fred.

Hvor lenge må man passe på strekk?

Sår som ligger over ledd er mer utsatt for bevegelse, og da skal man være forsiktig med å bøye og legge strekk på såret i rundt to til tre uker.

- Etter ei uke kan sårkantene fortsatt trekkes fra hverandre, selv om dette skal litt til. Derfor sier vi at man bør vente opptil tre uker med å legge press på såret, forklarer Glambek.

Hvor lenge skal det komme væske fra såret?

Sår skal ikke væske mer enn et døgn, slår Glambek fast.

- Det er ofte noe galt dersom sår fortsatt væsker etter et døgn, men det trenger ikke være alvorlig. Tegn på infeksjon inntreffer ikke før det har gått mellom tre og fem dager.

Hvorfor klør operasjonssår?

Glambek forteller at kløe i sår antakeligvis skyldes at små kar skal vokse inn på tvers av såret. Dette kan vare i to til tre dager.

- Men det er ikke alle sår som klør, sier han.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring