Erythema multiforme

Erythema multiforme er et utslett som ser ut som runde blinkskiver og oppstår plutselig. Årsaken er ukjent.

ERYTHEMA MULTIFORME: Flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ERYTHEMA MULTIFORME: Flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Erythema multiforme er et hudutslett som direkte oversatt betyr varierende tilstander med rødhet i hud.

LES OGSÅ: Kontakteksem

Årsaker

Tilstanden erythema multiforme kan utløses av infeksjoner (blant annet herpes simplex, mycoplasma pneumoniae, streptokokker, medisiner (NSAIDs, sulfapreparater, antiepileptika, antibiotika). I over halvparten av tilfellene finner man ikke noen bestemt årsak.

Erythema multiforme er selvbegrensende og går vanligvis spontant over i løpet av 2 uker. I sjeldne tilfeller kan sykdommen komme tilbake - flere ganger, over flere år. Utslettet er ikke smittsomt.

Symptomer ved erythema multiforme

Røde flekker og knuter på håndflatene (se bilde øverst), fotsålene, leggene og underarmene og i ansiktet. Enkelte får kløe i huden og utslettet. En del av flekkene får etter hvert ringer og ser ut som en blinkskive. Av og til kan det være en liten blemme midt i blinkskiven. Noen får blærer inne i munnen. Blærene brister og blir til sår.

LES OGSÅ: De vanligste eksem hos barn (bilder)

UTSLETT PÅ RYGG: En mann med erythema multiforme som er rammet av kraftig utslett på rygg. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
UTSLETT PÅ RYGG: En mann med erythema multiforme som er rammet av kraftig utslett på rygg. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

To ulike typer:

  • Erythema multiforme minor er vanligst. Pasienten har ofte hatt symptomer på en øvre luftveisinfeksjon først. Flekker og knuter er som regel symmetrisk lokalisert til håndflater, fotsåler, legger, underarmer og ansikt. Rundt halvparten av pasientene får også symptomer i slimihinner vanligst er blærer i munnen som kan briste og etterlate sår.
  • Erythema multiforme major har bylledannelse i nese-, munn- og slimhinner i kjønnsorganer. Blemmene brister og det oppstår blodige overflater. Også øyet kan bli angrepet. Pasienten har feber og allmenntilstanden påvirket. Pasienten kan også i tillegg ha noen flekker og sår i huden.

LES OGSÅ: Utslett og sår på penis

Differensialdiagnoser: Kan det være noe annet?

Stevens-Johnsons syndrom er en sykdom som ligner på erythema multiforme, og må utelukkes. Stevens-Johnsons har et alvorlig forløp som krever innleggelse i sykehus. Det gir en kraftig reaksjon som også angriper øynene, munnen og kjønnsorganene. Erythema multiforme (EM), Stevens–Johnson syndrom (SJS) ble tidligere sette på som en og samme tilstand, men er nå delt inn i to ulike sykdommer. (1, 2)

LES OGSÅ: Hånd-, fot- og munnsykdom

Behandling

Kontakt lege.

Eventuelle medisiner du bruker, må vurderes på nytt, og legen vil undersøke om du har en infeksjon som trenger behandling. I et mildt tilfelle er det ikke nødvendig med behandling utover dette; tilstanden vil gå tilbake av seg selv i løpet av 2-3 uker.

  • Allergimedisin: Medisinene er antihistaminer (allergimedisin) som kan hjelpe mot plagsom kløe. Allergitabletter som ikke er søvndyssende, egner seg best hvis kløen er sterkest om dagen.
  • Lidokain salve (bedøvende hudsalve): kan være aktuelt ved smertefulle sår på slimhinner.
  • Steroider: Kan være aktuelt dersom sår i munnslimhinne forhindrer væske og fødeinntak.
  • Henvisning? Hvis tilstanden rammer øyet, bør pasienten vurderes av øyespesialist.

Kilder:

Denne saken ble oppdatert og utvidet i sin helhet av sykepleier E. Lofthus. Kilder ved oppdatering:1) Lvh.no, 2) Helsebiblioteket.no. Artikkelen er basert på kortere sak fra Lommelegen, opprinnelig skrevet av: Skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger, år 2000.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring