Glassbit i huden eller flis i fingeren?

Ethvert fremmedlegeme som treflis, glassbit eller metallbit som trenger inn i huden, kan forårsake infeksjon.

FREMMEDLEGEME: Kan egentlig en glassbit komme inn i en blodåre og gjøre stor skade? Foto: Shutterstock
FREMMEDLEGEME: Kan egentlig en glassbit komme inn i en blodåre og gjøre stor skade? Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å få fremmedlegemer i kroppen er vanlig, men det finnes mange myter rundt temaet.

Er det slik at et lite glasskår kan føres med blodet rundt omkring i kroppen din, snitte litt her og der, og plutselig blør du ihjel?

– Nei. Om et glasskår skal gå inn i en vene vil den skjære opp åren, og den vil ikke kunne gå noe særlig videre i kroppen, opplyser Hans Thorbjørn Rydningen, som arbeider som klinikksjef og hjerte-, lunge- og karkirurg ved LHL-klinikkene og Lommelegens ekspert på hjerte- og karsykdommer.

Hvis du eksempelvis trakker på et glasskår, kan det ikke vandre noen vei.

– Det er overhodet ikke fysisk mulig. Den ligger innkapslet i hud, underhud eller muskler, forklarer Brynjulf Barexstein, allmennlege og Lommelegens sjefsvarlege.

LES OGSÅ: Plaster eller ikke?

SKÅRET DEG? Hvis du eksempelvis trakker på et glasskår, kan det ikke vandre noen vei.  Foto: Shutterstock
SKÅRET DEG? Hvis du eksempelvis trakker på et glasskår, kan det ikke vandre noen vei. Foto: Shutterstock Vis mer

Fremmedlegemer kan forårsake infeksjoner

Fremmedlegemer er sjelden ren og kan lett forårsake infeksjon. Hvis bitene ikke kommer lett ut, bør du søke medisinsk hjelp som lege eller legevakt.

– Det vanlige er å operere det ut med én gang. Man gjør en klinisk undersøkelse og identifiserer inngangsporten til glasset, men det er ikke alltid man klarer å fjerne alt. Det er alltid en risiko for at det etterlates noe, sier Rydningen.

Da kan det oppstå betennelse i området, en såkalt fremmedlegemereaksjon.

– Stort sett vil kroppen støte ut fremmedlegemer av seg selv ved at det blir betennelse, og så kommer det ut - med mindre det står kilt fast mellom bein og sene, forklarer han.

Generelle råd ved ulike sårskader

Symptomer på at du har fremmedlegemer i kroppen

Hvis du ikke får fjernet alt av glassbiter fra huden, vil du antakelig merke det i ettertid.

– Hvis du har et sår som tilsynelatende gror, men stadig får infeksjon, kan det skyldes at det er fremmedlegemer i kroppen. Du kan få smerter i såret når du trør, det er også et tegn, sier Rydningen.

Det kan være vanskelig å finne fremmedlegemer ved røntgen, men et glasskår vil kunne synes på ultralyd. I ettertid kan være vanskelig både og finne og operere fremmedlegeme ut, fordi glassbiten kan ligge dypere enn hva man først antar.

– Glasskår gir mindre reaksjoner enn en flis. Kroppen reagerer nemlig kraftigere på biologisk materiale, forteller Rydningen.

LES OGSÅ: Infeksjon i sår

INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon Foto: NTB Scanpix
INFEKSJON: Hvis såret væsker, har puss, er rødt rundt såret, smertefullt og varmt tyder det på infeksjon Foto: NTB Scanpix Vis mer

Farlig å svelge glassbit?

Noen ganger hender det at man blir utsatt for mindre glassbiter i forbindelse med matlaging.

En av Lommelegens lesere lurer på om det er noen symptom som man bør være obs på, som kan være en pekepinn på at man har fått i seg glassbiter.

– Det er ingen grunn til bekymring. Det er god plass i tarmen til en liten glassbit, og den vil etter alt å dømme komme ut med avføringen igjen uten at man merker det, har Barexstein svart.

Han forteller at teoretisk sett kan en glassbit kanskje lage en liten rift i for eksempel analåpningen dersom den kommer i kontakt med slimhinnene der, men at det er mer sannsynlig at en glassbit vil befinne seg omsluttet av avføring, og passere ut med avføringen uten å gjøre noen skade.

– Det er utrolig hva som kan passere via en tarm, sier Rydningen.

LES OGSÅ: Legevaktens nye telefonnummer: 116117

Dette gjør du hvis du har fått fremmedlegeme i huden

  • Bruk pinsett til å fjerne biter av tre eller fiberglass, små glasskår eller andre fremmedlegemer som stikker ut av huden
  • Rengjør området grundig med rennende vann, eventuelt såpe og vann, avslutt med å ha på et desinfiserende middel eller alkohol

Mindre eller overflatisk beliggende fremmedlegeme:

  • Rengjør området grundig med såpe og vann
  • Steriliser en nål ved å holde den i en flamme noen sekunder
  • Åpne huden over fremmedlegemet med nålen. Bruk pinsett til å fjerne fremmedlegemet
  • Hvis bitene ikke kommer lett ut, bør du søke medisinsk hjelp

(Kilde: Norsk Helseinformatikk)

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring