Hva hjelper mot munnsår?

Her er rådene som kan lindre og gjøre at forkjølelsessår og after raskere forsvinner.

MUNNSÅR: Sår på munnen skyldes ofte et virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
MUNNSÅR: Sår på munnen skyldes ofte et virus. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Munnsår skyldes som regel en infeksjon av herpes simplex viruset. Mange har hatt viruset uten å vite det. Infeksjonen oppstår gjerne i barndommen, og overføres med spytt.

- Man smittes som oftest med Herpes simplex virus i barneårene. Virus blir deretter liggende latent i nervegangliene. Når det aktiveres får enkelte utbrudd som oftest på leppene. Dette kalles sk herpes labialis, har professor Pål Barkvoll, ved oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo, tidligere fortalt Lommelegen.

Utløsende faktorer

- Det er ulike forhold som kan aktivere virus, for eksempel UV stråling, nedsatt immunforsvar, stress, traumer. Munnsår sees ofte i forbindelse med annen sykdom som for eksempel banale forkjølelse - på folkemunne ofte kalt forkjølelsessår. Cirka 20% av befolkningen får utbrudd en eller flere ganger i året. Man antar at 90% av den norske befolkningen over 15 år har herpes simplex type 1 liggende latent i kroppen, sier Barkvoll.

Professor Pål Barkvoll, ved oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo.
Professor Pål Barkvoll, ved oral kirurgi og oral medisin, Universitetet i Oslo. Vis mer

Zinksalve

- Enkle munnsår som dette er en banal infeksjon som i de fleste tilfelle ikke trenger noen behandling. Tildekking av såret med en tykk sinksalve er ofte nok fordi zink har en viss antiviral kapasitet, forteller Barkvoll.

Antivirale medisiner

Det finnes antivirale medisiner som kan behandle munnsår.

Barkvoll understreker at det ikke er ønskelig med utstrakt bruk av antivirale medikamenter på banale infeksjoner, fordi man også her kan forvente utvikling av for eksempel acyclovir resistente herpes virus.

- Man bør kun anvende antibiotika og antivirale medikamenter kun når det er et klart behov.

De antivirale medisinene som kan benyttes har handelsnavnet Vectavir eller Zovirax.

  • Vectavir er reseptfri salve som man skal påføres området med to timers intervall i løpet av den våkne tiden i døgnet. Behandlingen skal fortsette i fire dager.
  • Zovirax er et annet alternativ. I kremform får man også denne salven reseptfri, og den skal påføres fem ganger i døgnet i fem dager. Dersom såret ikke er tilhelet, kan behandlingen utvides til 10 dager, opplyser Felleskatalogen.
  • Ved alvorlige tilfeller med munnsår forteller han at zovirax tabletter kan være aktuelt.

- Hvis det er behov for antivirale medisiner er det viktig at man begynner behandlingen så tidlig i forløpet som mulig. Så fort man merker prikking i leppa og gjerne før blemmene kommer. Behandlingen kan i beste fall stoppe utbruddet helt, eller begrense varigheten. Har det gått noen dager har behandlingen ingen effekt og utbruddet må bare gå sin gang, forklarer Barexstein.

After

Ikke alle sår i munnen skyldes HSV-viruset. Aftøs stomatitt, også kalt munnskold, eller after er sår som kan oppstå på innsida av kinnene, leppene, ganen og på tunga.

Sårene er ofte røde rundt kanten, og du kan få ett eller flere av gangen. Antallet varierer, men er ofte mellom én og tre. Størrelsen på hvert sår varierer fra et par millimeter til et par centimeter. Såret dekkes etter hvert av et grågult belegg, skrev Lommelegen tidligere.

- After er enkeltstående og smertefulle sår inni munnen. Disse skyldes ikke herpesvirus. After går alltid over av seg selv, sier allmennlegen.

Hvis man derimot har hyppige utbrudd eller store sår bør man oppsøke tannlege eller lege for undersøkelse.

- After er også en banal tilstand som i de fleste tilfelle ikke krever noen behandling. Har man svært hyppige utbrudd bør det foretas en grundig medisinsk undersøkelse av pasienten - har man sår på 1 centimeter i diameter snakker vi om major after, disse er svært smertefulle og bruker lang tid på å gro og vil ofte tilhele med arrdannelse - grundig medisinsk undersøkelse og eventuell behandling med steroider, understreker Barkvoll.

Behandling av after

- I de fleste tilfelle skyldes after en hypersensitivitet overfor exogene stoffer i mat og drikke. I de tilfellene er det viktig at munnhulens slimlag er mest mulig inntakt som en viktigs beskyttelsesmekanisme i munnhulen. Det kanskje viktigste i de banale tilfellene er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe. Natrium lauryl sulfat (SLS) er det vanligste tilsetningsstoffet i tannpasta som gjør at det skummer. SLS forstyrrer munnhulens musinlag og bør derfor unngås ved after, sier Barkvoll.

Det kanskje viktigste rådet er å anvende en tannpasta som ikke inneholder såpe. Pål Barkvoll, professor

Selv om after går over av seg selv, finnes det ifølge Helsebiblioteket smertestillende legemidler som kan påføres munnsårene direkte. Dette kan kjøpes som gel, spray og munnskyllevann. Smertestillende tabletter som ibuprofen og paracetamol er også et alternativ.

Andre tiltak man kan prøve er:

  • Unngå drikke med mye syre, som fruktsaft og brus.
  • Unngå sterkt krydret mat.
  • Pusse tenner og tannkjøtt nøye slik at man unngår infeksjoner.

Revisjon 12.01.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Opprinnelig skrevet i 2019.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring