Dette er hånd-, fot- og munnsykdom

Hånd-, fot- og munnsykdom er veldig smittsomt, men helt ufarlig.

HÅND, FOT OG MUNNSYKDOM: Utslettet med blemmer dukker først opp i munn, deretter på hender. En del får også blemmer på føttene, slik du ser på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HÅND, FOT OG MUNNSYKDOM: Utslettet med blemmer dukker først opp i munn, deretter på hender. En del får også blemmer på føttene, slik du ser på bildet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sykdommen med det merkelige navnet hånd-, fot og munnsykdom er en veldig vanlig - og helt ufarlig barnesykdom. Men den kan være veldig plagsom for de minste. Og den er ekstremt smittsom, og går gjerne som en farsott gjennom barnehagen når den først dukker opp.

Sykdommen i Norge skyldes et forholdsvis mildt virus, Coxackie-virus A16. I andre land, såpesielt i Østen, kommer sykdommen ofte av et annet virus, enterovirus 71 (EV71). Da er ofte forløpet mer alvorlig, og viruset kan påvirke sentralnervesystemet og gi diaré. I blant annet Kina har det vært store epidemier forårsaket av EV71. Men i Norge er altså sykdommen som regel helt ufarlig.

Tredagersfeber - utslettet de fleste får

HÅND FOT OG MUNNSYKDOM: Alle får blemmer i munnen, noen får også blemmer på hender, føtter, rompe og bakside lår. Foto: NTB Scanpix
HÅND FOT OG MUNNSYKDOM: Alle får blemmer i munnen, noen får også blemmer på hender, føtter, rompe og bakside lår. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Slik smitter hånd-, fot- og munnsykdom

Det er i startfasen av sykdommen før blemmene kommer frem at man er mest smittsom. Man kan ikke diagnostisere hånd- fot- og munnsykdom før blemmene oppstår, og da har man sannsynligvis allerede smittet noen i omgivelsene sine. Det er derfor ikke nødvendig å holde barna hjemme fra barnehage eller skole i perioden med blemmer. Barna kan være i barnehage eller skole så sant de ikke har feber over 38 grader eller redusert allmenntilstand.

- Hånd-, fot- og munnsykdom er en smittsom virusinfeksjon som er hyppig forekommende spesielt hos små barn. Barnet får utslett i munn, hender, føtter og på baken. Ofte vil det forekomme blemmer. Dette kan være forbundet med feber og halssmerter, og noen barn føler seg uvel, forklarer hudlege og forsker ved Oslo universitetssykehus, Teresa Løvold Berents.

12 spørsmål og svar om vannkopper

Hånd-, fot og munnsyke  Foto: Lena Borge/Din helse i fokus
Hånd-, fot og munnsyke Foto: Lena Borge/Din helse i fokus Vis mer

Utslett ved hånd-, fot- og munnsykdom

Utslettet med blemmer dukker som navnet tilsier som regel opp i eller rundt munnen, og både på hender og fotsåler. Utbruddet starter gjerne med små blemmer på slimhinnene i munnen og på tunga. Disse starter som regel som en liten, rød ring, og utvikler seg deretter til en blemme på opp til én centimeter i størrelse. Samtidig, eller like etter, kommer det små, ømme og væskefylte blemmer på håndryggen, noen ganger også i håndflatene. En tredjedel av alle som blir smittet får også utslett på føttene og i seteregionen. Noen får utslett i skrittet. På hender og føtter blir ofte huden rundt blemmene rød. Og selv om det kan se vondt ut, og være ekkelt, særlig i munnen, er det altså helt ufarlig.

Theresa Løvold Berents sier at sykdommen er svært vanlig - selv om mange kanskje ikke har hørt om den.

- Dette er en vanlig sykdom blant småbarn. Den er svært smittsomt og flere i samme barnehage kan smittes. Smitten skjer via spytt, snørr, væske fra blemmer, avføring og dråpesmitte. Perioden fra smitte til det oppstår utslett tar fra tre til seks dager. Ofte er det feber og halssmerter de første tegnene på smitte, og en til to dager etter feber kommer utslettet, sier Berents.

Før utslettet kommer kan det derfor være vanskelig å skjønne hvilken sykdom barnet har - eller å skjønne at det handler om et virus. Siden smitten er størst før utbruddet, går mange barn i barnehagen uten å vite at de er smittet, og dermed smittes de andre.

Vondt å spise

Siden hånd-, fot- og munnsykdom skyldes et virus, er det lite man kan gjøre, annet enn å lindre og gi smertestillende mot feber. Blemmene i munnen er de som gir størst plager for de minste, og gjør blant annet at det kan være vondt å spise. Gi barna flytende eller moset mat i den verste perioden, unngå krydder og skorper som kan skrape opp blemmene. Grøt og yoghurt er gode alternativer, og myk is vil bidra til å kjøle ned. Tannpuss er også vondt, og her bør man være forsiktig - eller skylle med desinfiserende klorhexidin.

- Hvis barnet er plaget med feber eller smerter kan det være aktuelt å gi smertestillende. Noen får veldig vondt i munnen og vil ha problemer med å innta mat. Det er lurt med most mat. Gi godt med drikke til barn med hånd-, fot- og munnsykdom, sier Løvold Berents.

Teresa Løvold Berent, hudlege.
Teresa Løvold Berent, hudlege. Vis mer

Det er ikke nødvendig å være hjemme fra barnehage eller skole hvis barnet ikke har feber eller dårlig allmenntilstand. Feberen går som regel over etter to til fire dager.

- Hånd-, fot- og munnsykdom går også over av seg selv, beroliger Løvold Berents.

Det vil ta en til to uker før sykdommen går helt over, og blemmer og utslett blir borte.

Ofte vil barnehagene varsle om utbrudd av hånd-, fot- og munnsyke, og de fleste foreldre vil dermed forstå hva det er når den kommer. Utslettet og blemmene er lett gjenkjennelige, og det er ikke nødvendig å oppsøke lege hvis ikke barnet får kraftig feber eller andre reaksjoner.

Slik måler du barnets temperatur

Hånd-, fot- og munnsykdom Foto: NTB Scanpix
Hånd-, fot- og munnsykdom Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hånd fot og munnsykdom gir som regel livslang immunitet

Mange forveksler hånd-, fot- og munnsykdom med munn- og klovsyke, og den kommer riktignok fra et beslektet virus. Men munn- og klovsyke rammer i all hovedsak tamme og ville klovdyr, og svært sjelden mennesker. Sykdommen er dessuten ufarlig for mennesker hvis de skulle bli smittet. Men det er altså ikke det samme som hånd-, fot og munnsyke.

I Norge er det ikke aktuelt - eller nødvendig - med en vaksine mot hånd-, fot- og munnsykdom, fordi viruset vi har her i landet gir et mildt forløp av sykdommen. I Kina har man derimot testet ut en vaksine mot sykdommen som skyldes det mer alvorlige enterovirus 7, og vaksinen medførte over 90 prosent beskyttelse. Det kan derfor bli aktuelt å innføre den i flere land. Men her hjemme er rådene enkle: La barnet få ta det med ro de første dagene, gi rikelig med drikke, gjerne kjølig, vær forsiktig med mat og krydder, og gi smertestillende hvis feberen er plagsom. Så er det altså bare å vente til det går over - for det gjør det.

Og har du hatt sykdommen en gang, så får du den som regel ikke igjen, med mindre du får en annen variant av ett såkalt enterovirus som årsak til sykdommen. Som regel gir gjennomført sykdom livslang immunitet. Mange voksne har sannsynligvis hatt sykdommen da de var små uten å vite det, og er derfor immune. De aller fleste som rammes er nemlig under ti år.

LES OGSÅ: Den femte barnesykdom

Kilder

Saken er oppdatert i sin helhet ved hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal, 08.06.20.

Kilder ved oppdatering: 1) https://www.mayoclinic.org 2) LVH.no. 3) www.cdc.gov › features › handfootmouthdisease 4) Dermnet.nz Hand foot and mouth disease, Author: A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1998. Updated by Jannet Gomez; Dr Amanda Oakley, October 2016.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring