Kløe på hender og føtter

Kan ha mange ulike årsaker - her er oversikten.

INTENS KLØE: Kan forekomme både med og uten utslett og eksem. Foto: Orawan Pattarawimonchai /LeventeGyori / Shutterstock / NTB
INTENS KLØE: Kan forekomme både med og uten utslett og eksem. Foto: Orawan Pattarawimonchai /LeventeGyori / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Kløe har veldig mange årsaker. Den vanligste er tørr hud. Hvis tørrheten blir svært uttalt, oppstår det eksem, med kløe til følge. Tørr hud skyldes en blanding av mangel på både vann og fett. Hender og føtter er utsatt for store belastninger; vi jobber med hendene og vi vasker oss flere ganger daglig, og føttene er utsatt for svette, friksjon og trykk.

Håndeksem

Håndeksem er utvilsomt den hyppigste årsaken til kløe på hender. Cirka 10% av befolkningen har slik eksem, noe varierende ut fra yrke og alder. Det er vanlig at hudsykdommer rammer hender eller føtter, og da ofte håndflater (palma) eller fotsåler (planta), derav uttrykket palmoplantart.

Kontakteksem

Kontakteksem er en samlebetegnelse for betennelser i huden som oppstår på grunn av fysisk hudkontakt med omgivelsene. Her vil ansikt, hender og føtter være mest utsatt.

Irritativt eksem

Hvis huden er i kontakt med sterke avfettende stoffer eller kjemikalier som skader hudcellene direkte, oppstår denne eksemen. Overdreven kontakt med vann, paradoksalt nok, vil også kunne gi betennelse i huden. Det skyldes osmotiske forandringer i overhuden. Aktuelle miljø er de såkalte våtyrkene REF1, typisk hos frisører, rengjøringspersonell og kokker.

Overdreven vasking og smittevernstiltak for korona kan gi tørre hender.

Atopisk håndeksem

Ved atopisk eksem har huden en medfødt svekkelse av det ytterste laget av overhuden- hornlaget. Dette fører til at det lettere oppstår eksem etter det som er å oppfatte som normale påkjenninger, eksempelvis kontakt med vann og avfettende substanser. Atopisk eksem forekommer hos både barn og voksne.

Foto: Amy Rosie / Shutterstock / NTB
Foto: Amy Rosie / Shutterstock / NTB Vis mer

Kontaktallergisk eksem

Menneskehuden er i kontakt med tusenvis av kjemikalier hver dag, via luft, klær, vann, smykker, håndarbeid og så videre. Noen ganger utvikles en allergi mot ett eller flere stoffer.

Nikkelallergi er kanskje den mest kjente kontaktallergien, men det er også vanlig med allergi mot duftstoffer, eksempelvis. Eksem på føttene kan skyldes stoffer i fottøyet, der gummi og krom er aktuelle kontaktallergener.

Pompholyx

Pompholyx kalles også dyshidrotisk eksem, eller palmoplantar vesiculose (blemmedannelse i håndflater og fotsåler). Kløen er intens. Sykdommen er kronisk tilbakevendende, og ofte kommer utbruddene med eksem og blemmer tilsynelatende helt vilkårlig. Utløsende faktorer kan være stress og sterk varme/svetting.

Tinea (hånd-og fotsopp)

Ved tinea (også kalt ringorm) kommer eksem på hender eller føtter oftest på begge sider. Hvis det er rødhet og flassing kun på én hånd eller én fot, må infeksjon med dermatofytter (tinea) utelukkes.

Palmoplantar psoriasis

Psoriasis er en kronisk hudsykdom med et bredt spenn av hudsymptomer. Mest kjent er røde og flassende flekker til hodebunn, strekkeside av albuer og fremside knær. Én variant av sykdommen er hudforandringer palmoplantart. Huden på hender og føtter blir etter hvert veldig fortykket og hard, og det oppstår smertefulle sprekkdannelser. Kløen er tilstede, men ikke så uttalt som ved eksem.

GULE BLEMMER: Pustler i huden kan være palmoplantar psoriasis. Dermatology11 / Shutterstock / NTB
GULE BLEMMER: Pustler i huden kan være palmoplantar psoriasis. Dermatology11 / Shutterstock / NTB Vis mer

Palmoplantar pustuløs psoriasis

Dette er en variant av palmoplantar psoriasis der det dannes små gule blemmer, såkalte pustler. Disse blemmene er ikke uttrykk for infeksjon, men kraftig betennelse i vevet (inflammasjon) slik at det blir celledød og henfall av vevet.

Lichen planus

Lichen planus kjennetegnes ved intens kløe med opptreden av brostensaktige rødlilla små knuter i huden. Typisk kommer disse på innsiden av håndleddene. Av og til rammes håndflater og fotsåler, som vil gi fortykket rød-lilla hud med intens kløe. Tilstanden er heldigvis ikke så kronisk som psoriasis.

Elveblest (urtikaria)

Elveblest er et intens kløende vablete utslett i huden. Typisk er de vablene man får etter myggstikk eller kontakt med brennesle. Elveblest kan imidlertid oppstå spontant på alle deler av huden.

Trykkelveblest

Det finnes en egen variant av elveblest som utløses av trykk mot huden. Typisk eksempel er at man får brennende kløe i håndflatene etter å ha båret tunge handleposer, eller pølselignende fornemmelser under fotsålene etter lengre gange. Her beskrives kløen som brennende, og tar gjerne 1-2 dager før det stilner.

Staseeksem (varikøst eksem)

Dette er et eksem som rammer føtter og nedre del av legger og skyldes at blodet «står for stille» i benet. Tilstanden rammer oftest voksne og eldre på grunn av åreknuter.

Imidlertid vil inaktivitet og for lite bruk av muskelpumpen i leggene kunne gi samme plager, både mye stillesitting og ståing gjennom dagen.

STASEKSEM: Fot og legg har åreknuter og eksem. Foto: arhiv / Shutterstock / NTB
STASEKSEM: Fot og legg har åreknuter og eksem. Foto: arhiv / Shutterstock / NTB Vis mer

Noen parasitt- og infeksjonssykdommer har en tendens til å uttrykke seg på hender og/eller føtter, med kløe til følge.

Skabb

Skabb gir en type utslett med både nupper og mye oppkloring, men fremfor alt skabbganger, som vil gi diagnosen. Skabb på hendene forekommer i alle aldersgrupper, mens skabb på føttene er mest uttalt i spebarns-og barnealder. Kløen er svært uttalt, gjerne med søvnvansker til følge.

Brennkopper

På fagspråket kalles brennkopper for impetigo, og er en infeksjon med gule stafylokokker. Brennkopper på hendene opptrer oftest hvis huden er svekket på grunn av eksem, altså som en komplikasjon til håndeksem. Kløen er moderat.

Hånd, fot og munnsykdom

Den engelske betegnelsen Hand-foot-and-mouth disease som benyttes for hånd, fot og munnsykdom. Tilstanden er smittsom, skyldes et Coxsackievirus og forekommer hyppigst hos barn under 5 år, men opptrer også hos voksne. Typisk er det utbrudd av blemmer i munnen først, etter hvert med utslett hender og føtter, samtidig som nærkontakter, gjerne i barnehagen, er plaget. Kløen er svak.

Kilder:

Tidsskriftet.no: Arbeidsrelatert håndeksem

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring