Utslett av laptopen? Dette er Erythema ab igne

Med hyppig bruk av laptop´en på fanget kan man utvikle denne tilstanden. Også overdreven peiskos kan skade huden.

LAPTOP KAN GI HUDPLAGER: Et utslett som ligner på et nett kan utvikle seg på lårene ved mye bruk av laptop som avgir varme. Foto: Ivan Kruk / Lorna Roberts / Shutterstock / NTB
LAPTOP KAN GI HUDPLAGER: Et utslett som ligner på et nett kan utvikle seg på lårene ved mye bruk av laptop som avgir varme. Foto: Ivan Kruk / Lorna Roberts / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Huden er bygget opp av et intrikat nettverk med blodårer som utvider og trekker seg sammen, for å avgi og holde på varmen, slik at du har normal kroppstemperatur. Forenklet kan man si at huden fungerer som en termostat.

Ab igne er et latinsk uttrykk som betyr fra brannen. Tilstanden kalles også ristet hudsyndrom eller laptop dermatitis. Før sentralvarmen kom til moderne husholdninger, satt folk i timesvis på vinterstid foran åpen ild for å holde varmen. Leggene særlig ble utsatt for langvarig overoppheting.

Dagens peiskos på hyttene land og strand innebærer nok ikke samme grad av oppvarming lenger. Til gjengjeld har digitaliseringen ført til en ny varmekilde, nemlig laptop´en. Folk sitter nå ofte i timesvis med denne bærbare og lett varmende dingsen på fanget.

VARMEUTSLETT rammer ikke bare babyer. Her en en voksen person som sitter nært inntil panelovnen dagen lang. Foto: Lorna Roberts / Shutterstock / NTB.
VARMEUTSLETT rammer ikke bare babyer. Her en en voksen person som sitter nært inntil panelovnen dagen lang. Foto: Lorna Roberts / Shutterstock / NTB. Vis mer

Hva er erythema ab igne?

Tilstanden starter som en normal prosess ved at blodårene utvider seg og huden blir rød for å avgi mest mulig av den varmen den mottar. Hvis varmepåvirkningen fortsetter over lang tid endres motiliteten i blodkarene, termostatfunksjonen svikter, og huden utvikler en marmorering. Fortsetter prosessen vil det utvikle seg nettverksaktige hyperpigmentering i huden. I verste fall kan blodsirkulasjonen bli så forstyrret at huden utvikler kroniske sår.

Årsaker

Her noen andre eksempler på overdreven varmepåvirkning:

  • Eldre som er bevegelseshemmet og sitter i rullestol blir ofte i beste mening plassert foran en panelovn for å holde varmen. Pass på at ikke leggene kommer for nære ovnen.
  • Bruk av varmeputer brukes mye ved muskel-og skjelettlidelser. Har du varmepute i senga, som kanskje til og med er elektrisk og gir varme over hele natten?
  • Kokker arbeider ofte over kokende varme i mange timer hver dag og kan utvikle utslett på hender og underarmer.
  • Glassblåsing og smie innebærer mye oppvarmig i huden.

Hva annet kan det være?

Denne type marmorering i huden kommer på de steder der huden utsettes for varme. Panelovner, varmeputer og lap-top er som nevnt vanligst i dag som varmekilde. Kognitiv svikt, diabetes og nevropati er kjente årsaker hos eldre til redusert følsomhet for varme.

Fryser du lett, så bør du kanskje sjekke helsen hos legen din. Har du stadig behov for varmeputer så har du kanskje en muskel-skjelett lidelse, som ligger i bunn. Er du litt for avhengig av laptop´en din, kan det skyldes en underliggende depresjon.

Hvis varme er sjekket ut som årsak, er det en rekke tilstander og sykdommer som kan gi marmorert hud. Vanligst er livedo retikularis og vaskulopati.

Er hudskaden varig?

Hvis du blir tidlig oppmerksom på hudforandringene vil utslettet forsvinne over noen måneder. Har det først kommet veldig tydelig nettverk og brun misfarging i huden kan utslettet bli varig.

Kilde: Dermnetnz.org: Erythema ab igne. Forfatter er hudlegespesialist.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring