5 ting du bør vite om Delta-varianten

Er den mer smittsom? Virker vaksinen mot denne mutasjonen? Gir den mer alvorlig sykdom? Folkehelseinstituttets rapport om risikovurdering gir svar.

MER SMITTSOM VARIANT: Medisinsk illustrajon av den nye Delta mutasjonen av coronaviruset. Illustrasjon: Corona Borealis Studio / Shutterstock / NTB
MER SMITTSOM VARIANT: Medisinsk illustrajon av den nye Delta mutasjonen av coronaviruset. Illustrasjon: Corona Borealis Studio / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Koronaviruset har etter hvert utviklet mange mutasjoner, og de mest utbredte mutasjonene ble tidligere navnet med landet hvor varianten først ble oppdaget. WHO har laget et nytt system, hvor man i stedet refererer til de mest fryktede og smittsomme variantene med bokstaver fra det greske alfabetet.

Delta-varianten, tidligere kjent som indisk mutasjon, er nå den dominerende varianten i store deler av verden, inkludert Europa og Norge.

Oversikt: Varianter av koronavirus

Folkehelseinstituttet publiserte en ny risikorapport 26. juli 2021: Risiko ved covid-19-epidemien i Norge i lys av framveksten av Delta-varianten av SARS-CoV-2. Denne rapporten gir oss ny, samlet informasjon om deltamutasjonen:

1: Er Delta-varianten er mer smittsom enn Alfa-varianten?

Svaret er: Ja.

Analyser fra en rekke land tyder på at Delta har et høyere R-tall (reproduksjonstall), kanskje om lag 50 % høyere enn Alfa varianten. R-tallet viser hvor mange personer én person smitter i gjennomsnitt.

Folkehelseinstituttet konkluderer med at risikoen for at variant Delta er mer smittsom enn Alfa er middels til stor.

2: Gir Delta mer alvorlig sykdom?

Svaret er: Foreløpig usikkert

Folkehelseinstituttet har sammenlignet om Delta varianten gir mer alvorlig COVID-19 sykdom og symptomer hos ubeskyttede enn Alfa varianten.

Foreløpige data fra England og Skottland tyder på at Delta gir mer alvorlig forløp enn Alfa blant uvaksinerte. Sannsynligheten for sykehusinnleggelse innen 14 dager etter positiv test var mellom 1,3-3,9 ganger så høy for Delta som for Alfa. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til disse funnene.

I motsetning til funnene fra andre land, tyder foreløpige analyser av norske data at det ikke er økt risiko for innleggelse i sykehus blant personer smittet med Delta-varianten sammenlignet med Alfa.

Folkehelseinstituttet konkluderer med at risikoen for at Delta gir mer alvorlig sykdom enn Alfa hos dem som ikke har tatt vaksinen er middels.

LES OGSÅ: Kan man få COVID-19 selv om man har tatt koronavaksine?

3. Gir koronavaksinene dårligere beskyttelse mot Delta?

Gir vaksinasjon mindre beskyttelse mot Delta enn mot Alfa?

I Norge er det nesten utelukkende mRNA-vaksiner som benyttes i koronavaksinasjonsprogrammet. Det vil si vaksine fra Pfizer/BioNtech (Comirnaty) og Moderna (covid-19 Vaccine).

- Rapporten viser til foreløpige data som indikerer at vaksinasjon med bare én dose mRNA-vaksine ser ut til å beskytte litt mindre mot mild sykdom forårsaket av Delta- enn av Alfa-varianten av koronaviruset, men at beskyttelsen er svært god etter to doser, ifølge FHI.

Beskyttelsen er svært god etter to doser. FHI

Rapporten konkluderer med at fullvaksinasjon gir god beskyttelse mot Deltavirus. Risikoen for å få mild eller alvorlig sykdom er liten.

Hvis du bare har fått en dose, er det middels risiko for mild sykdom. Men risikoen er lav for alvorlig sykdom.

4. Kan man bli smittet av Delta, selv om man har hatt covid-19 tidligere?

Så langt er det lite kunnskap om dette spørsmålet, understreker Foklehelseinstituttet. Tall fra Storbritannia kan tyde på at Delta har en noe større evne til å smitte personer som tidligere har vært koronasyke i forhold til Alfa når det er gått mer enn 6 måneder siden forrige infeksjon.

Ja, du kan bli smittet på ny. Men det er ikke sikkert at du merker det.

Heldigvis viser data at hvis man likevel blir smittet på nytt får man lite eller ingen symptomer, og du vil være smittsom en mye kortere periode enn første gang du ble syk.

5. Hvordan kan jeg beskytte meg selv mot Delta?

Vaksinasjon er den beste beskyttelsen mot Delta! Det vil si at du tar begge dosene med vaksine, og venter to uker for full effekt. Uansett om du er vaksinert eller ikke, følg offentlige helsemyndigheter sine anbefalinger om å holde deg hjemme når du er syk, og andre råd for å forhindre smitte.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring