70 prosent får en HPV-infeksjon

HPV-infeksjon er den vanligste kjønnssykdommen i verden.

HPV-VIRUSET: Det finnes over 200 ulike typer av HPV-viruset. Noen øker risikoen for kreft. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scabpic
HPV-VIRUSET: Det finnes over 200 ulike typer av HPV-viruset. Noen øker risikoen for kreft. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scabpic Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Folkehelseinstituttet (fhi) anslår at over 70 prosent av befolkningen får en genital HPV-infeksjon i løpet tiden de er seksuelt aktive. Rundt ti prosent er smittet til enhver tid. HPV-infeksjon forekommer hyppigst hos de yngste, seksuelt aktive aldersgruppene.

PATOLOG: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat
PATOLOG: Sveinung Sørbye er overlege ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Foto: Privat Vis mer

Sveinung Wergeland Sørbye, overlege ved Universitet i Nord-Norge, mener de høye tallene skyldes at viruset er svært smittsomt.

- Smitterisikoen for HPV er omtrent 10 prosent hver gang man får en ny partner. Ettersom det i Norge er vanlig å ha sju til åtte partnere i løpet av livet, vil 70 til 80 prosent av oss smittes av HPV èn eller flere ganger. Jo oftere du bytter partner, desto høyere risiko for en pågående infeksjon, forklarer han.

Flere typer

HPV-viruset kan ikke bare føre til kreft. Ifølge Sørbye finnes det over 200 ulike typer HPV.

- Noen gir vorter på hender og føtter, andre kjønnsvorter. Enkelte HPV-virus kan gi celleforandringer og kreft i livmorhals, penis, anus, munnhule og svelg, forklarer han.

Fhi klassifiserer de ulike HPV-typene som infiserer slimhinner i såkalte høyrisiko- og lavrisiko HPV-typer.

Høyrisiko HPV-typer kan forårsake kreft. Lavrisiko HPV-typer er assosiert med vorter (papillomer), kjønnsvorter (kondylomer) og lavgradige celleforandringer som går over av seg selv.

Smittemåte

De HPV-virustypene som infiserer hud og slimhinner kan også smitte ved direkte kontakt. Dette skjer hovedsakelig gjennom samleie, men også intim hudkontakt. Kondom gir derfor en delvis, men ikke fullstendig beskyttelse mot smitte ettersom HPV også forekommer i hudområder som ikke dekkes av kondomet, skriver fhi.

Overlegen forklarer at de fleste ikke merker at de har en HPV-infeksjon. Derfor er det anbefalt at kvinner mellom 25 og 69 år tar en livmorhalsprøve regelmessig.

HPV-vaksine

Ifølge Helsedirektoratet har HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i sjuende klasse siden skoleåret 2009/2010. Fra høsten 2018 fikk også guttene dette tilbudet. HPV-vaksinen er forebyggende, og beskytter mot følgende kreftformer:

Fem år etter innføring av vaksinen meldte fhi om en stor nedgang i forekomsten av HPV blant det første årskullet som fikk tilbud om vaksinen, sammenliknet med jenter i eldre årskull som ikke fikk denne muligheten.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring