Adenovirus

Et svært vanlig virus blant både barn og voksne som forårsaker forkjølelse, omgangssyke eller øyekatarr.

ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ADENOVIRUS: Illustrasjon av et adenovirus. Viruset er flere ulike typer som forårsaker forksjellig sykdom hos mennesker. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Adenovirus kan gi akutte infeksjoner i mage- og tarmkanalen, luftveisinfeksjoner og øyeinfeksjon (Epidemisk keratokonjunktivitt). Det gir som regel milde infeksjoner som går over av seg selv uten behandling. (1)

OBS: COVID-19

Alle med forkjølelse- og influensasymptomer må testes for COVID-19, og holde seg i karantene så lenge man har symptomer. I første del av sykdomsforløpet er det vanskelig å skille symptomene ved en forkjølelse og coronainfeksjon.

Utbredelse

Adenovirus gir sykdom hyppigst hos barn, men også hos voksne. Utbredelse er ikke målt, men Folkehelseinstituttet anslår at det er en høy forekomst blant befolkningen. (1)

Smitte

Direkte kontakt- og nærdråpesmitte.

Inkubasjonstid er cirka 5 dager ved luftveisinfeksjon, 7-10 dager ved øye- og tarminfeksjon.

Symptomer

Man kan ha infeksjon med adenovirus uten å ha symptomer (asymptomatisk infeksjon). Symptomer avhenger av hva slags type av viruset du er smittet av.

  • Vanligst ved øvre luftveisinfeksjoner er feber, sår hals, hoste og rennende nese (rhinitt). Ofte med betennelse i halsmandlene og svelget.
  • Øyeinfeksjoner kommer rammer som regel begge øyne.
  • Diaré, brekninger og feber. (Gastorenteritt)

Infeksjon med adenovirus kan i meget sjeldne tilfeller gi hjernehinnebetennelse (serøs meningitt). Hos mennesker med nedsatt immunforsvar (for eksempel ved aids) kan adenovirus noen ganger føre til alvorlig sykdom. (1)

LES OGSÅ: Norovirus forårsaker hyppig omgangssyke hos voksne, og rotavirus er vanligst hos barn

Hvor lenge varer det?

Luftveisinfeksjoner og gastro­enteritt forårsaken av adenovirus varer cirka en uke, øyeplager kan vare i flere uker. (1)

Behandling

Hverken mage- og tarminfeksjon, luftveisinfeksjon eller øyebetennelse på grunn av adenovirus har noen spesifikk behandling, dette går over av seg selv.

Hvis legen er i tvil om en øyebetennelse er forårsaket av virus eller bakterier, kan bruk av antibakterielle øyedråper være nødvendig. (1)

Kilder 1) FHI.no, 2) SML

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring