Alle voksne får nå tilbud om ny dose koronavaksine

Helsedepartementet tar grep for å møte den nye bølgen med covid.

FJERDE DOSE: Nå kan du snart få din fjerde vaksinedose mot covid. Foto: LookerStudio / Shutterstock / NTB
FJERDE DOSE: Nå kan du snart få din fjerde vaksinedose mot covid. Foto: LookerStudio / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I høst har 65 åringene og eldre, samt yngre i risikogrupper fått den fjerde vaksinedosen. Nå er tiden kommet til den resterende delen av den voksne befolkningen.

Helsedepartementet melder i dag i en pressemelding at alle i alderen 18 til 64 år får tilbud om oppfriskningsdose.

– Vaksinasjon er fremdeles helt sentralt for å håndtere koronapandemien, skriver helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i pressemeldingen.

FHI har nylig meldt at de forventer en ny epidemi med covid, og bølgen er allerede startet.

Forberedt hvis situasjonen forverrer seg

– Vi tilbyr nå en ny oppfriskningsdose til personer over 18 år som ikke er omfattet av anbefalingene. Ved å gi tilbud om vaksine til flere, er vi bedre forberedt om smittesituasjonen skulle forverre seg fremover. Covid-19-vaksinene beskytter godt og lenge mot alvorlig sykdom, sier Kjerkol.

Regjeringens beslutning baserer seg på anbefalinger fra FHI.

Hvordan få vaksinen?

Det er kommunene som organiserer vaksinasjonstilbudet, og vaksinasjon av gruppen fra 18 til 64 år kan starte i kommuner som har gitt et tilstrekkelig tilbud til risikogruppene, alternativt gi et parallelt tilbud om det er tilstrekkelig kapasitet.

Sjekk din kommunes nettside med mer informasjon om hvordan du få time til vaksine. De fleste kommuner sender beskjed direkte til vaksinemottakere om time ved SMS-varsling.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring