Bærplukkersyke

Bærplukkersyken er en sjelden sykdom som vanligvis smitter via myggstikk. Infeksjonen gir vanligvis milde symptomer som leddsmerter, utslett og feber.

BÆRPLUKKERSYKE: Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BÆRPLUKKERSYKE: Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Bærplukkersyke forekommer i all hovedsak i midtre deler av Sverige (Dalarna, Gästrikland og Hälsingland) og Finland. Viruset er kjent som «ockelbosjukan» i Sverige, «pogostasjukan» i Finnland, og «karelsk feber» i den delen av Russland som grenser til Finnland, Karelia.

Infeksjonen skyldes et arbovirus, som tilhører slekten alfavirus i familien togaviridae. Bærplukkersyke smitter via myggstikk og den smitter ikke fra person til person. Sykdommen opptrer vanligvis om sensommeren og høsten, og rammer nesten bare voksne.

– Mennesker får viruset fra en spesiell mygg som det er flere av på høsten. Dette knyttes opp mot bærplukking, fordi det er registrert flere tilfeller hos bærplukkere, har Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin ved Skånes Universitetssjukhus i Sverige, tidligere forklart til Lommelegen.

Inkubasjonstid

Tiden fra stikk til utvikling av symptomer er kort: fra 12 til 36 timer.

LES OGSÅ: Allergisk reaksjon på myggstikk

SMITTEBÆRER: Bærplukkersyken overføres som regel av mygg. Foto: NTB Scanpix/Jens Rydell
SMITTEBÆRER: Bærplukkersyken overføres som regel av mygg. Foto: NTB Scanpix/Jens Rydell Vis mer

Sjelden sykdom

Bærplukkersyke er ikke en vanlig sykdom, og blir sjeldent diagnostisert i Norge. Siden 1982 har det kun vært diagnostisert 15-20 tilfeller, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet, som også viser til at ved et utbrudd i Rjukan i 1988 ble det identifisert 30-40 syke.

Hvis du er en ivrig bærplukker, er det med andre ord ingen grunn til bekymring, da denne sykdommen er meget sjelden.

– Forekomsten er vanskelig å si noe om fordi mange blir syke med svært milde symptomer og alle søker ikke medisinsk hjelp. Det er heller ikke alltid lett å diagnostisere bærplukkersyke, opplyser Åkesson.

I Sverige har et større antall fått sykdommen enn i Norge. Sykdomstilfellene her har stort sett begrenset seg til stort sett Dalarna og søndre Norrland, ifølge svenske Folkhelsemyndigheten.

LES OGSÅ: Derfor klør feriemyggen mer

Symptomer på bærplukkersyke

Symptomer på bærplukkersyke:

  • Mange er asymptomatiske, det vil si at de ikke har noen symptomer.
  • Leddsmerter i hender og føtter
  • Ikke-kløende utslett
  • Noen har feber

Symptomene varer vanligvis i én uke.

Bærplukkersyke er ikke farlig, men cirka 20 prosent av de smittede vil ha vedvarende leddplager i flere måneder etter infeksjonen.

LES OGSÅ: Noen insekter kan gi kraftig reaksjon

Diagnosen

– Hvis man mistenker sykdommen, kan man ta blodprøve og se etter antistoffer mot viruset. Om det er lett å oppdage avhenger på om symptomene er uttalt eller ikke, sier Åkesson.

Ved mistanke om smitte kan blodprøve sendes til Sverige for analyse, etter avtale med Folkehelseinstituttet.

Kan det være noe annet?

Sykdommen kan forveksles med andre virussykdommer som gir leddsmerter, feber og utslett.

Andre varianter av bærsyke

Det finnes varianter og lignende sykdommer med myggoverførte virus, som man kan bli smittet av i andre land. Disse sykdommene gir også feber, leddsmerter og utslett:

  • Sindbisfeber (forekommer i Afrika, Asia, Australia og Europa)
  • Ross River-feber (forekommer i Australia)
  • O'Nyong-Nyong feber (forekommer i Afrika)
  • Chikungunya-virussykdom (forekommer i Afrika, Asia og det amerikanske kontinent)

Disse sykdommene kan forekomme i Norge som importerte tilfeller, ifølge FHI.

Behandling

Bærplukkersykdom trenger ingen spesifikk behandling, siden sykdommen går over av seg selv.

Sykdommen er ikke meldingspliktig til MSIS, men varsling til kommuneoverlege, Folkehelseinstituttet og andre instanser kan likevel være aktuelt ved utbrudd.

Kilder:

Revisjon 17.08.2020 av sykepleier, Elisabeth Lofthus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring