Bilder av fot, hånd og munnsykdom

Gir prikker og blemmer i munnen og på hender og føtter. Slik kan utslettet se ut.

FØRST FEBER: Deretter kommer halsvondt og utslett i munn og på hender og på føtter. Foto: NTB /Shutterstock
FØRST FEBER: Deretter kommer halsvondt og utslett i munn og på hender og på føtter. Foto: NTB /Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hånd, fot og munnsykdom er en veldig vanlig og ufarlig virussykdom.

Det første symtpomet på sykdommen er ofte feber, man føler seg syk og har dårlig matlyst. Halsen er vond og etter hvert så kommer det blemmer i munnen og på tungen. Disse starter som regel som en liten, rød ring, og utvikler seg deretter til en blemme på opp til én centimeter i størrelse.

Ikke lenge etter kommer det blemmer på håndryggen, noen ganger også i håndflatene. En tredjedel av alle som blir smittet får også utslett på føttene og i seteregionen. Noen får utslett i skrittet. (1)

LES MER OM ÅRSAK OG BEHANDLING: Dette er hånd, fot og munnsykdom

Bilder av utslett

Klikk på bildene for større versjon.

Se flere bilder her.

Før utslettet kommer kan det være vanskelig å skjønne hvilken sykdom barnet har - eller å skjønne at det handler om et virus.

Slik ser utslettet ut

I munnen ser utslettet ut først ut som små sår, som etter hvert blir ømme og væskefylte. Blemmene i munnen kan gjøre at det er vondt å spise. Foreldre til små barn som er syke og har dårlig matlyst bør være oppmerksomme på dette. Flytende føde er lettest å få i seg.

På hendene og føttene kan man se opphøyde flekker og prikker, noen ganger kan man få det samme utslettet på lår, rumpe og i underlivet også. Prikkene er rosa, røde eller mørkere enn din hudfarge. (2)

LES MER:

Kilder

1) Lommelegen: Dette er hånd, fot og munnsykdom. 2) NHS: Hand, foot an mouth disease 3) CDC.gov: Hand, foot and mouth disease, symptoms

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring