Bitt av hund

Hundebitt er den vanligste årsaken til bittskade. Risikoen for infeksjon er ganske stor. Dette bør du gjøre hvis du blir bitt.

HUNDEBITT: Hvis man får punktering i huden eller det blør kraftig bør lege oppsøkes. (Tilfeldig valgt bilde viser lek med hund) Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock
HUNDEBITT: Hvis man får punktering i huden eller det blør kraftig bør lege oppsøkes. (Tilfeldig valgt bilde viser lek med hund) Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Et bitt fra hund kan forårsake infeksjon og andre skader som for eksempel skade på sener eller leddkapsel.

Hvor vanlig er bitt fra hund?

Det finnes anslagsvis rundt 500 000 hunder i norske hjem. Data fra Oslo legevakt viser at hundebitt er klart vanligste årsak til bittskade (ca. 75 %), mens kattebitt er mindre vanlig (ca. 15 %). Menneskebitt utgjør en mindre andel. (1)

Hva bør man gjøre hvis man blir bitt av hund?

Ved mindre bittskader fra hund kan du bruke såpe og vann, eller desinfeksjonsmiddel, for å rense såret. Dersom bittet har gitt en dyp punktering av huden, eller det blør kraftig, bør man legge på en bandasje og trykke mot såret, og kontakte lege eller legevakt for vurdering av om såret skal sys, og behov for vaksiner. Hvis smerter og hevelser øker, eller såret når inn til ben eller ledd, bør man legges inn på sykehus. (4)

HUNDEBITT: Hundebitt på legg. Slike bitt bør medføre legekontakt for vurdering av antibiotika og stivkrampevaksine. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
HUNDEBITT: Hundebitt på legg. Slike bitt bør medføre legekontakt for vurdering av antibiotika og stivkrampevaksine. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvor stor risiko er det for at et bitt fører til infeksjon?

Det er en relativt stor risiko for infeksjon.

 • 10-20% av hundebitt fører til infeksjon.
 • 25-50% av kattebitt og kattekloring fører til infeksjon.
 • 25 % av menneskebitt fører til infeksjon.

Hvilke bakterier og virus kan infisere såret?

 1. Det er flere bakterier som kan gi infeksjoner etter et hundebitt. Bakteriene finnes som regel i den rike munnfloraen hos dyret. De fleste infeksjonene skyldes streptokokker, stafylokokker, anaerobe bakterier. Ofte er det blandingsinfeksjoner. Ofte er det blandingsinfeksjoner. (1)
 2. Hundebitt kan også gi infeksjon med bakterien Capnocytophaga canimorsus som er en meget alvorlig infeksjon som kan medføre hjernehinnebetennelse.
 3. Tetanusbakterien kan overføres gjennom dype bitt og gi stivkrampe. De fleste er vaksinert mot denne, men vaksinen må fornyes hvert tiende år.
 4. Rabies kan overføres ved bitt av fra hund eller katt i områder av verden der denne sykdommen er aktiv. Norske kjæledyr har ikke rabies, det forekommer ikke i Norge.

Trenger jeg antibiotika?

Ved overflatiske skader trenges vanligvis ingen medisiner hos ellers friske personer.

Men ved en del tilfeller anbefales det å ta antibiotika i 3–4 dager dersom:

 • Såret ikke kan rengjøres
 • Såret er eldre enn 24 timer og ikke er behandlet
 • Såret er lokalisert til hender, føtter eller ansikt
 • Såret har ført til skade på dypereliggende vev
 • Antibiotikabehandling anbefales etter alle typer bitt – uavhengig av sårtype – til rusbrukere, de som har operert ut milten, immunsvekkede og eldre personer.

Bør jeg ta stivkrampevaksine?

Ja, det kan hende du skal ta stivkrampevaksine etter et hundebitt, det kommer an på hvor lenge siden det er du ble vaksinert og hvor dypt bittsåret er, samt flere vurderinger legen vil gjøre. Les mer om dette i Legevakthåndboken.

Bør jeg ta rabies vaksine?

Smitte av rabies kan være aktuelt å tenke på hvis du har blitt bitt av en hund i utlandet, eller på Svalbard. Posteksponeringsvaksine og rabies-immunglobulin kan være aktuelt, ifølge LVH.no. Ved flaggermusbitt – både i Norge og utlandet – er det også aktuelt. (2)

NØYE RENS AV SÅR: Bilde av hånd som har blitt bitt av hund. Etter et dyrebitt er det svært viktig å få renset sårene godt, det kan redusere risikoen for infeksjon. Foto: NTB Scanpix.
NØYE RENS AV SÅR: Bilde av hånd som har blitt bitt av hund. Etter et dyrebitt er det svært viktig å få renset sårene godt, det kan redusere risikoen for infeksjon. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hvor lang tid går det fra jeg har blitt bitt til jeg merker infeksjon?

Inkubasjonstiden er:

 • Streptokokk eller stafylokokkinfeksjon: 24- 72 timer
 • Capnocytophaga canimorsus: 2–9 dager
 • Tetanus: 3–21 dager

Personer med økt risiko for infeksjon etter hundebitt

Følgende pasientgruppe har økt risiko for infeksjon etter bitt:

 • Personer eldre enn 50 år med bitt på hender og føtter
 • Immunsupprimerte pasienter. For eksempel de som får cellegift eller andre medisiner som nedsetter immunforsvaret.
 • Personer uten milt
 • Rusmisbrukere
 • Personer med svekket allmenntilstand
 • Personer som har diabetes

Symptomer på sårinfeksjon

 • Smerter og ømhet over bittstedet
 • Rød og varm hud rundt bittområdet
 • Hevelse
 • Puss
 • Hovne lymfekjertler
 • Feber
 • Nedsatt allmenntilstand

Ta kontakt med lege straks hvis det oppstår lokale infeksjonstegn.

Kilder:

1) FHI: Bittskader og infeksjoner 2) LVH: Bittsår 3) LVH: Stikkuhell på sprøyte 4) Lommelegen.no: Dyrebitt

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring