Chikungunya virus

Chikungunya feber er et virus som nå spredd seg til Europa. Man smittes via mygg og det gir blant annet kraftige leddsmerter som symptom.

SMITTEBÆRER AV CHIKUNGUNYA: Asiatisk tigermygg (Aedes albopictus). En hunnmygg fylt med menneskeblod. Det er ved slike stikk man kan bli smittet med chikungunya virus.
SMITTEBÆRER AV CHIKUNGUNYA: Asiatisk tigermygg (Aedes albopictus). En hunnmygg fylt med menneskeblod. Det er ved slike stikk man kan bli smittet med chikungunya virus. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Chikungunya er et RNA-virus av familien Togaviridae som overføres fra mygg. Chikungunya er et ord fra Tanzania som betyr forvridd eller bøyd. Viruset ble først beskrevet etter et utbrudd i Tanzania i 1952, og pasientene går ofte bøyd på grunn av leddsmerter. Det kan ikke smittes fra person til person, og kan bare smitte via myggstikk. Chikungunya er ikke en spesielt farlig sykdom, men fordi den er ny i visse områder i verden, er det ingen oppbygget immunitet, så mange blir smittet og syke. Dette gjør at myndigheter over hele verden også jobber med å utdanne folk om viruset, og man kan lese mye om det i media.

Slik smitter chikungunya

Chikungunya smitter via myggstikk og kan ikke smittes fra person til person. Det er de samme artene av mygg som sprer zikavirus og dengue feber som sprer Chikungunya. Det er stort sett ikke farlig å reise til områder med Chikungunya utbrudd, men man bør gjøre så godt man kan for å ikke bli stukket av mygg.

Chikungunya overføres fra mygg når hunn-myggen (av typen Aedes aegypti og Aedes albopictus) biter mennesker. Disse myggartene stikker også om dagen, og de kan bite både ute og inne, særlig Ae. aegypti.

Har spredd seg til 60 land

Tidligere var chikungunya kun i Afrika, Asia og det indiske kontinentet, men i 2018 finnes det i over 60 land, også i Europa og både sør og nord Amerika. Ae.aegypti finnes ikke i kontinental Europa, men Ae. albopictus, også kjent som asiatisk tigermygg, er allerede å finne Italia, Frankrike og Spania, og kan godt spre seg til Norge over tid.

Asiatisk tigermygg er allerede å finne i Italia, Frankrike og Spania, og kan godt spre seg til Norge over tid.

Flere nordmenn har blitt diagnostisert med Chikungunya, de fleste etter reiser i Karibia hvor Chikungunya er vanlig. Det har vært utbrudd av viruset også i Europa, inkludert Frankrike. Når det kommer utbrudd blir ofte 1/3 - 3/4 av befolkningen i området smittet.

Det er ingen reiserestriksjoner forbundet med Chikungunya fordi de fleste som blir smittet enten er asymptomatiske (har ingen symptomer), eller blir friske uten noen langvarige mén. Barn under to år, gravide kvinner, gamle og folk med nedsatt immunforsvar har en høyere risiko for komplikasjoner.

LES OGSÅ: Reisevaksine - vaksiner deg hvis du skal reise til disse landene.

SPRER FLERE VIRUS: Myggarten aedes aegypti, er også smittebærer for Zikavirus og Dengue feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPRER FLERE VIRUS: Myggarten aedes aegypti, er også smittebærer for Zikavirus og Dengue feber. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Gravide

Gravide kan ikke gi det til sine ufødte barn. Det har vært noen få rapporter om mødre som hadde feber fra Chikungunya rett før de fødte som smittet sine barn, så hvis man er gravid og har viruset er bør man følges opp av lege. Gravide er mer utsatt for komplikasjoner hvis de blir smittet av chikungunya. (Les mer nedenfor)

NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat
NINA BRYHN: Indremedisiner Foto: privat Vis mer

Symptomer ved chikungunya

Viruset forårsaker plutselig feber og sterke leddsmerter. Man kan også bli trett og sliten, få hodepine, muskelsmerter, artritt, konjunktivitt (øyekatarr), oppkast og kvalme, og utslett. De fleste som får viruset blir syke, men de fleste blir også friske igjen etter 7-10 dager.

Gravide, personer med nedsatt immunforsvar og andre med kroniske sykdommer kan få mer alvorlig sykdom som lunge- og hjertesvikt og infeksjon i sentralnervesystemet. 12-14% av de smittede får et mer kronisk forløp med langvarige leddsmerter som varer i måneder eller år.

Noen få får videre komplikasjoner som øyeinfeksjoner, Guilliain-Barré syndrom, myokarditt, hepatitt, nyreproblemer, nervelammelser og død, særlig hos eldre eller folk med nedsatt immunforsvar. Leddsmertene kan vare i uker og måneder etter at pasienten ellers har blitt frisk, og det er ingen kurerende behandling, kun symptomlindring, og heller ingen vaksine å få for Chikungunya.

Inkubasjonstid

Inkubasjonstid er den tiden det tar fra man blir smittet til man blir syk. Etter å ha blitt bitt av en infisert mygg er inkubasjonstiden mellom 2-12 dager, men vanligvis mellom 4-8 dager. Chikungunya kan bli forvekslet med dengue feber.

Slik stilles diagnosen

Man kan stille diagnose ved å bruke ELISA prøver som kan vise at det er høye IgM og IgG anti-chikungunya antistoffer i blodet hos pasienten, eller PCR metoder.

Slik kan du forebygge chikungunya feber

Den beste måten å unngå å bli smittet er å unngå myggstikk ved å bruke klær som beskytter, og også bruke myggmidler inkludert DEET, IR3535 eller ikaridin. Når man sover, enten det er dag eller natt, må man bruke myggnetting når man er i faresoner og vinduer bør ha myggnetting. I tillegg er det viktig at myndighetene i land hvor det er utbrudd av Chikungunya informerer og hjelper med å unngå stillestående vann hvor mygg kan formere seg, særlig i nærheten av der mennesker bor. Det kan være nødvendig å spraye med insektdrepende midler over store områder. Det er ingen restriksjoner på reiser til områder med Chikungunya.

Dette bør du vite om barn og myggmidler.


Kilder: WHO,CDC, HERTS, IAMAT, PAHO, FHI, VG

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring