Derfor blir du slått ut etter sykdom

Du har vært syk og har hatt en infeksjon i kroppen. Nå er du på bedringens vei, men likevel føler du deg slapp og sliten. Hvorfor?

INFLUENSA: Det kan ta litt tid å komme seg etter en infeksjon.  Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INFLUENSA: Det kan ta litt tid å komme seg etter en infeksjon. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Trett, slapp og sliten etter en infeksjon? Det er en nokså vanlig reaksjon etter sykdom, og det kan henge i en god stund.

Vi har tidligere snakket med Dag Kvale, avdelingsleder og professor ved avdeling for infeksjonssykdommer på Oslo universitetssykehus. Han forklarte hvordan immunapparatet fungerer når vi blir smittet av virus eller bakterier.

- Immunapparatet består enkelt forklart av to forskjellige forsvarsarmer. En rasktvirkende arm kan reagere «blindt» på alle fremmede bakterier i løpet av minutter og kan sette kraftige betennelsesprosesser i gang. Den andre armen er et finjusterte immunsystem som spesialiserer seg bare mot det man er smittet av. Kroppens immunsystem er en utømmelig bank av ulike celler som hver for seg allerede er spesialisert, selv om du aldri får bruk for de fleste av dem, forklarer Kvale. Han fortsetter:

-Hvis du blir smittet av et virus vil noen få forhåndsprogrammerte immunceller aktivere og oppformere seg for å bekjempe viruset, men denne prosessen tar dager.

-Etter infeksjonen har kroppen mange «huskeceller» som gjør at vi ofte ikke blir syke av samme virus igjen selv om vi blir smittet på ny, sier Kvale.

LES OGSÅ: Chikungunya virus gir sterke leddsmerter

LEGE: Dag Kvale, avdelingsleder og professor ved avdeling for infeksjonssykdommer på Oslo universitetssykehus Foto: NTB Scanpix
LEGE: Dag Kvale, avdelingsleder og professor ved avdeling for infeksjonssykdommer på Oslo universitetssykehus Foto: NTB Scanpix Vis mer

Betennelse i kroppen

Du får raskere symptomer hvis du blir smittet av bakterier enn hvis du blir smittet av virus.

- Som oftest er det virus man blir smittet av, og fordi motstandsevnen tar mer tid er man ofte smitteførende før man føler seg syk. Sykdomsfølelsen skapes av immunapparatet og ikke viruset selv, sier Kvale.

- Det at man føler seg syk i utgangspunktet skyldes at kroppen lager en betennelses-reaksjon som gir symptomer. Det kan være alt fra en lett forkjølelse til at du er ekstremt dårlig med en bakteriell blodforgiftning, sier Kvale.

Det er altså ikke selve bakterien eller viruset som gjør deg syk, men kroppens grad av betennelsesreaksjon på bakterien eller viruset.

Han forklarer at to personer kan smittes av akkurat samme virus, der den ene nesten ikke vil få symptomer og den andre får mange og kraftige symptomer.

Infeksjoner

Infeksjonssykdommer er ifølge Folkehelseinstituttet sykdommer forårsaket av mikroorganismer som bakterier, virus, sopp eller parasitter.

Det finnes en rekke infeksjonssykdommer, blant annetforkjølelse,urinveisinfeksjon,lungebetennelse,influensa, hepatitt, øyekatarr, kyssesyken og bihulebetennelse, for å nevne noen. Infeksjonssykdommene rammer hvert år et stort antall mennesker i Norge, men de er sjelden livstruende. De står i dag for 2,4 prosent av dødsårsakene i Norge.

LES OGSÅ: Influensa eller forkjølelse? Dette er forskjellen

INFEKSJON: Vanlige eksempler er på lang rekonvalesenstid er lungebetennelse.  Foto: NTB Scanpix
INFEKSJON: Vanlige eksempler er på lang rekonvalesenstid er lungebetennelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rekonvalesenstiden

Noen ganger trenger man behandling for infeksjonen, men ofte går den over av seg selv. Men de fleste av oss har opplevd at selv om viruset eller bakterien er ute av kroppen, føler vi oss ikke helt bra.

Hvis alt går bra, trenger immunapparatet likevel en oppryddings-prosess etter at virus eller bakterien er fjernet, før det faller til ro.

- Hvis man for eksempel er smittet av virus som kroppen ikke har sett før, involverer det fra noen få spesialiserte celler i starten som deler seg til veldig mange. Vekstprosessen og overskuddet av celler må bremses, likeså opprydding vevene som har vært smittet. Dette kaller man rekonvalesenstiden, sier Kvale.

Selv om man føler seg mye bedre, så vil man ofte merke at aktivitet bremses opp pga immun-hormoner i blodet som styrer oppryddingsprosessene etter en infeksjon.

Immunsystemet
Immunsystemet, immunapparatet, immunforsvaret, kroppens system for å beskytte mot sykdom. Det består av en rekke typer spesialiserte celler, blant annet lymfocytter, plasmaceller og makrofager. Disse finnes spredt i kroppen og spesielt i milten, thymus, lymfeknuter, benmarg og lymfatisk vev i tarmkanalen. Immunsystemet har en livsviktig beskyttende funksjon mot infeksjoner”.
Kilde: Store Medisinske leksikon

Hvor lang tid denne perioden varer, er avhengig av hvor sterke symptomer du har hatt.

- En god tommelfingerregel er å lytte til kroppen. Og de fleste vil være ganske pigge etter et par dager, sier Kvale.

Men ved noen infeksjoner tar det lang tid å komme seg.

- Vanlige eksempler er på lang rekonvalesenstid er lungebetennelse. Et annet er herpesviruset Epstein-Barr som gir kyssesyke. Herpesvirus blir kroppen aldri kvitt, slik at immunsystemet må kontrollere dem resten av livet.

- Kyssesyken er spesielt satt i sammenheng med langvarig slapphet i rekonvalesens-perioden. Hvis man får kyssesyke som barn, blir de fleste småsyke fordi immunsystemet er umodent. Blir man imidlertid smittet i puberteten, kan man bli forferdelig dårlig. Dette skyldes en stor immunologisk overreaksjon i denne aldersgruppen, og med tilsvarende lang rekonvalesenstid, forklarer Kvale.

LES OGSÅ: ME (Myalgic encephalomyelitis) - utmattelsessyndrom

Tilbake i jobb

Kvale forklarer at ulike infeksjoner og ulike individer gir stor variasjon i rekonvalesenstid.

- Det er betennelsesreaksjonen fra immunapparatet som gir symptomer og ofte skade i organene, og det er dermed pasienten selv som skaper betennelsen.

Han anbefaler folk å lytte til kroppen i rekonvalesens-tiden.

- Når du kan gå tilbake til jobb er avhengig av hva slags jobb du har. Veldig mange kan gå på jobb selv om man er litt slapp etter sykdom, for eksempel hvis du har en kontorjobb. Har du en jobb som krever tungt kroppsarbeid er det en annen sak, sier Kvale.

LES OGSÅ:
- Når bør du være hjemme ved forkjølelse
- Når bør du sykemeldes ved influensa

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring