Derfor blir eldre hardest rammet av covid-19

Hvorfor blir eldre dårligere av koronavirus enn yngre? Allmennlege Brynjulf Barexstein peker på seks viktige årsaker til at sykdommen rammer hardere eldre mennesker.

KORONAPASIENT PÅ SYKEHUS: Av de som legges inn på sykehus, utgjør eldre over 75 år en betydelig andel. Foto: Soonthorn Wongsaita / Shutterstock / NTB
KORONAPASIENT PÅ SYKEHUS: Av de som legges inn på sykehus, utgjør eldre over 75 år en betydelig andel. Foto: Soonthorn Wongsaita / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Som vi nå alle vet, kan covid-19 gi forskjellig grad av sykdom, fra svært lette forkjølelsessymptomer, til alvorlig sykdom, varig svekkelse av helsen eller død. Vi vet også at det er i noen grad uforutsigbart hvem som blir alvorlig syk, og også friske unge mennesker kan bli alvorlig syke.

Har ofte flere risikofaktorer

Men samtidig er jo slik at noen mennesker har kjent økt risiko for alvorlig sykdom som følge av Covid 19, for eksempel personer med hjerte- og karsykdom, lungesykdom og nedsatt immunforsvar, og naturligvis øker farligheten av Covidinfeksjon med økende alder. Med andre ord - det er mye mer sannsynlig at en 90-åring vil dø av en covidinfeksjon, enn en 30-åring.

Dette med økt farlighet av sykdom med økende alder er forøvrig noe som gjelder de fleste sykdommer. Vanlig sesonginfluensa har vært eneste år tatt liv av svært mange eldre mennesker, også før Covid kom. Siden dette er noe vi vet, så var det også derfor de eldste og svakeste ble prioritert først for koronavaksine.

Seks årsaker for at eldre blir hardt rammet:

Hvorfor er det da slik at eldre har større sjanse for alvorlig sykdom av Covid, enn yngre mennesker? Årsakene er flere:

1. Svakere immunsystem

Eldre mennesker har generelt et svakere immunsystem, og takler derfor en infeksjon dårligere enn yngre mennesker med fullt fungerende immunsystem. De fleste livsfunksjoner avtar med årene når en blir eldre, og det gjelder også immunsystemet.

2. Kroniske sykdommer

Vi vet også at eldre mennesker ofte har flere pågående kroniske sykdommer og redusert generell helse som følge av dette, og da kan en covidinfeksjon bli dråpen som får begeret til å renne over, altså at det blir for mye sykdom for kroppen.

3. Redusert lungefunksjon

Som forklart ovenfor, vil de fleste livsfunksjoner reduseres i høy alder, også lungefunksjon. Det gjør at infeksjonen lettere kan gjøre alvorlig skade i lungene, for eksempel pga nedsatt evne og kraft til å hoste opp slim.

4. Passiv tilværelse

Passiv tilværelse, for eksempel hos sengeliggende sykehjemspasienter, vil også ha betydelig økt opphopning av slim i lungene som følge av luftveisinfeksjoner, inklusiv Covid, og da kan slimstagnasjon i lungene bli så stor at det ikke er forenlig med liv.

5. Hjertesykdom

Hjertesykdom er også vanlig i høy alder, og da kan belastningen for hjertet ved en covidinfeksjon bli for mye for hjertet, slik at det kan medføre død.

6. Medisiner

I tillegg bruker eldre ofte medisiner, og noen medisiner kan redusere effektiviteten av immunsystemet, som for eksempel kortison / prednisolon.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring