Dette må du ikke gjøre når du har vannkopper

Kløe og nedsatt allmenntilstand er vanlig hos barn med vannkopper. Ibux må du holde deg unna, men slik kan du lindre plagene.

VANNKOPPER: Sykdommen rammer som regel barn i barnehagealder. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
VANNKOPPER: Sykdommen rammer som regel barn i barnehagealder. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

- Det er svært varierende hvor plaget barn kan bli av vannkopper. Noen har sykdommen nesten uten å merke det, mens andre kan få mye utslett og svært redusert allmenntilstand. Tenåringer og voksne blir ofte enda sykere enn små barn, uten at vi vet hvorfor, sier Kristin Jensen, spesialist i barnesykdommer ved Volvat Medisinske Senter.

I motsetning til det mange gjør ved ubehag og feber, advarer barnelegen mot å ta Ibux når man har vannkopper.

- Vannkopper i kombinasjon med Ibux kan forverre utslettet og forlenge sykdomsforløpet. Da må man heller bruke Paracet, råder hun.

De fleste blir heldigvis ikke veldig syke av vannkopper. Er barnet friskt i utgangspunktet, trenger man ikke dra til legen, med mindre man vil få diagnosen bekreftet.

- Av hensyn til andre kan det være viktig å skille mellom vannkopper som er svært smittsomt, og hånd-fot-munnsyke som ikke er like smittsomt. Har man vannkopper bør man holde seg hjemme inntil det har kommet skorpe på alle blemmene. Har barnet god allmenntilstand er det ikke noe i veien for at de får leke som vanlig både inne og ute, men man bør holde seg unna andre barn for å ikke smitte dem, forklarer Jensen.

VANNKOPPER: Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

Komplikasjoner

Mot kløe kan barnelegen anbefale et kløestillende middel man smører på huden som kalles Hvitvask. Ellers finnes det spray man kan få kjøpt på apoteket.

- Noen klør så mye at de trenger allergimedisiner, sier Jensen.

Hun understreker at det viktig å ikke klø på blemmene. Det kan nemlig forårsake en sekundær infeksjon i hud og bløtvev, som for øvrig også er den vanligste komplikasjonen ved vannkopper som rammer mellom én og fire prosent.

- Da blir det rødt, hovent og ømt rundt vannkoppen, og kan bli aktuelt med en antibiotikakur.

En annen fryktet, men heldigvis svært sjelden komplikasjon, er hjernebetennelse (encefalitt). Denne sykdommen opptrer gjerne med plutselig stigende feber litt ute i sykdomsforløpet i kombinasjon med endret eller sløret bevissthet. Kramper kan også inntreffe.

- Ved mistanke om noen av disse komplikasjonene bør man kontakte lege, sier Jensen.

Variert mat og korte negler

I tillegg til klømiddel, anbefaler Kirsti Egge Haugstad, leder ved Barnesykepleierforbundet, lette bomullsklær, lufting av huden og et bad mot kløe.

- Barnet burde unngå å bli for varm og holde seg i ro. Korte negler og rene hender kan hindre at vannkoppene sprekker og at det oppstår en infeksjon, sier hun.

Ved nedsatt allmenntilstand har barnet ofte behov for kontakt og trøst. Nedsatt matlyst og avbrutt søvn er heller ikke uvanlig, forteller barnesykepleieren.

- Alle syke barn skal ha foreldrene rundt seg, hyppige tilsyn under søvn, tilbud om variert drikke og mat, og ved manglende matinntak få smertestillende og annen lindring.

Ved avbrutt søvn er et av Haugstads råd å sørge for at barnet er mett. Det kan også hjelpe å vugge dem i vogn, eller svøpe de minste barna i tynn bomull.

- For å hjelpe barn med nedsatt matlyst å spise er det lurt å variere maten, gjerne mellom søtt og salt, eksempelvis is eller salte kjeks. Å drikke smoothe er også et godt alternativ.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring