Disse legges inn på sykehus med covid-19

Ukesrapporten fra FHI gir ingen tvil om hvem som har størst risiko hvis man blir smittet av koronavirus.

LØPER HØY RISIKO: Tallene fra FHI viser at uvaksinerte har høyere risiko for sykehusinnleggelse hvis man blir smittet av covid-19. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB. Infografikk: FHI.no
LØPER HØY RISIKO: Tallene fra FHI viser at uvaksinerte har høyere risiko for sykehusinnleggelse hvis man blir smittet av covid-19. Foto: sfam_photo / Shutterstock / NTB. Infografikk: FHI.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forrige uke ble det lagt inn 164 nye pasienter i sykehus med covid-19. Det er en økning på 13 flere pasienter enn foregående uke, ifølge FHI sin ukesrapport for uke 47.

Det er også meldt om en klar økning av nye pasienter lagt inn i intensivavdeling, det var 34 i uke 47, mens det var 20 uken før.

Det var en økning i aldersgruppen 18-44 år denne uka, ellers er forekomsten av sykdommen stabil i de andre aldersgruppene.

Har du disse symptomene bør du teste deg for covid-19

Større risiko for sykehusinnleggelse for uvaksinerte

Som Lommelegen tidligere har skrevet er det en betydelig risiko for uvaksinerte å bli alvorlig syk og innlagt på sykehus, hvis man blir smittet av covid-19. Tallene fra de siste uker fortsetter å vise den markante forskjellen i risiko.

FHI har laget en oversikt som viser tydelig hvem som blir lagt inn på sykehus med Covid-19:

Tallene viser hvor mange per 100 000 av henholdsvis uvaksinerte og vaksinerte som ble lagt inn med covid-19 som hoveddiagnose forrige uke. Medianalder er fra de siste fire ukene. Alle tallene er hentet fra FHI sin ukesrapport påfhi.no, og inkluderer de over 18 år. Figur: FHI.no
Tallene viser hvor mange per 100 000 av henholdsvis uvaksinerte og vaksinerte som ble lagt inn med covid-19 som hoveddiagnose forrige uke. Medianalder er fra de siste fire ukene. Alle tallene er hentet fra FHI sin ukesrapport påfhi.no, og inkluderer de over 18 år. Figur: FHI.no Vis mer

Både risiko for innleggelse og dødsfall øker

FHI sier også i ukesrapporten av forekomst av både sykehusinnleggelser og dødsfall er betydelig høyere for de uvaksinerte enn de fullvaksinerte.

Det er foreløpig registrert av 42 mennesker døde av covid-19 i Norge forrige uke. Antall dødsfall har vært økende siste fem uker.

Hvorfor blir fullvaksinerte syke?

Selv om man er vaksinert, er man ikke 100 % beskyttet for å bli smittet. Som regel vil smittede som er fullvaksinerte få et mildt forløp.

FHI sin ukesrapport peker på at alvorlig covid-19 nå rammer særlig svært gamle fullvaksinerte personer, i tillegg til middelaldrende uvaksinerte personer.

Personer over 65 må få tredje dose

- Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig forløp etter SARS-CoV-2-smitte. Det er derfor avgjørende for den videre utviklingen at de uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 65 år får sin oppfriskningsdose. I tillegg må helsepersonell, særlig dem som omgås eldre, tilbys en oppfriskningsdose for å redusere faren for smitte til pasientene ytterligere, skriver FHI.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring