Covid-19

Falsk negativ hurtigtest: 9 årsaker

Disse tabbene kan gi feil resultat på selvtesten for koronavirus.

KAN DU STOLE PÅ HJEMMETESTEN? Bare delvis. Gjør du alt rett og du har symptomer, vil sannsynligheten være mindre for falsk negativ. Foto: Jo Panuwat D / Shutterstock / NTB
KAN DU STOLE PÅ HJEMMETESTEN? Bare delvis. Gjør du alt rett og du har symptomer, vil sannsynligheten være mindre for falsk negativ. Foto: Jo Panuwat D / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

En falsk negativ test vil si at testen viser bare en strek, selv om du i realiteten er smittet og den burde vist to.

Selvtester blir sjeldent falskt positive, men det er et større problem med falske negative tester, ifølge FHI.

- Når profesjonelle utfører hurtigtester på de som er mest smittsomme, blir 1-2 av 10 falske negative. Når de uten symptomer testes, blir faktisk omtrent halvparten falske negative. Når folk flest tar en selvtest, er det ikke gjort noen undersøkelser på hvor mange tester som er falsk negative. Dette bør undersøkes mer, forteller Mette C. Tollånes, konstituert leder og overlege i Noklus.

Det er all grunn til å tro at andelen falske negative sannsynligvis er enda større, når folk uten helseutdannelse og trening tester seg selv.

Her er noen av de vanligste årsakene til falsk negativ hurtigtest.

1. Får for lite virus på pinnen

- At man rett og slett ikke får med seg nok virus er sannsynligvis en vanlig feil. For eksempel at man ikke roterer pinnen godt nok eller lenge nok for å få med nok prøvemateriale, sier Tollånes.

Hvor mange ganger man skal rotere pinnen i nese og hals står på bruksanvisningen.

2. For tidlig test

Negative tester gir et øyeblikksbilde og det skal være lav terskel for ny test hvis du fortsetter å ha symptomer eller mistenker at du har blitt smittet.

De fleste vil teste positivt rundt symptomstart, men når det gjelder vaksinerte er det en ting man skal vite. Når man kjenner de første symptomene, har uvaksinerte mye virus i hals og nese. FHI skriver at for personer som blir smittet og er vaksinert, eller tidligere har gjennomgått covid, vil dette være litt annerledes. Disse vil få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals og nese blir høy.

Les hva du bør gjøre:

3. Leser av testen i for dårlig lys

Svak stripe, betyr positiv test. Noen ganger kan stripen være så svak, at det er vanskelig å se den. Hvis man leser av testen uten godt nok lys, kan

- Hvisman ikke leser av i godt lys kan man gå glipp av en veldig svak strek, sier Tollånes.

4. Leser av testen for tidlig

Tollånes tror også at avlesning kan være et problem.

- Noen er kanskje ikke nøye nok med å vente de 15-20 minuttene man skal vente.

Lommelegen sjekket hvor fort stripen dukket opp, derfor kan man bli overrasket.

Tidspunkt for avlesing varierer fra test til test. Les pakningsvedlegget for å finne ut når du skal lese av resultatet.

Mette C. Tollånes, konstituert leder og overlege i Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus)
Mette C. Tollånes, konstituert leder og overlege i Norsk kvalitetsforbedring av laboratorieundersøkelser (Noklus) Vis mer

5. Klemmer ikke godt nok

- Det kan hende folk gjør feil i flere av trinnene i prosessen når de tester seg, for eksempel at de ikke klemmer godt nok på røret når de tar pinnen ut av bufferen, sier Tollånes.

Hvis man ikke klemmer nok, kan virusene bli med ut pinnen, uten å blande seg godt nok med væsken.

6. Feil antall dråper

- Å dryppe for få eller for mange dråper på kassetten er en annen mulig feil, sier Tollånes.

Hvor mange dråper du skal dryppe varierer også fra test til test. Noen skal ha tre dråper, andre kan ha fem og så videre.

7. Testen har blitt utsatt for kulde

En annen feil kan være at testen ikke er oppbevart riktig. Testene tåler ikke frost og skal romtempereres før bruk, skriver FHI.

8. Falsk negativ

Selv om hurtigtest fanger opp svært mange av de smittede, og derfor fungerer bra for å redusere smitte i samfunnet, er det altså en viss andel falsk negative.

Mer sjeldent kan også hurtigsten bli falsk positiv.

9. Testen i seg selv er ikke sikker

FHI påpeker også at hurtigtesten ikke er 100 % spesifikk. Det betyr at noen ganger gir de feil svar, selv om du gjør alt rett. Og det er ogstå stor variasjon på hvor sikre de ulike testene er.

Se noklus sin liste over anbefalte tester her:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring