FHI varsler minst tre epidemier i vinter

Økningen vi ser med covid nå er sannsynligvis starten på en ny koronabølge. Men FHI forventer også andre epidemier i vinter.

FLERE PÅ SYKEHUS NÅ: Ny covidbølge har startet. Men flere epidemier er ventet. Foto: Gorodenkoff / Shutterstock / NTB
FLERE PÅ SYKEHUS NÅ: Ny covidbølge har startet. Men flere epidemier er ventet. Foto: Gorodenkoff / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Det kan bli uvanlig stor belastning på folkehelsa og helsetjenesten fra luftveisinfeksjoner denne vinteren, varsler Folkehelseinstituttet i sin siste risikovurdering.

I tillegg til en forventet bølge av covid-19, er det også forventet epidemier av influensa, RSV-infeksjon og kanskje også kikhoste. De tre sistnevnte kan bli større enn vi er vant til fra før pandemien.

Oppsummering av FHI sin risikovurdering for vinteren:

Sykdom Bølge/epidemi i vinter Når starter det? Mest utsatt
Covid-19JaEldre
InfluensaJaMest sannsynlig desember-januarEldre og barn under 5 år
RS- virus infeksjonJaUsikkert, kan skje før julBarn under 5 år
KikhosteKanskjeUsikkertSpedbarn

Kilde: 1, 2

Ny koronabølge nå

FHI sin siste risikovurdering viser at en ny koronabølge ser ut til å begynne nå. Flere blir smittet og flere blir lagt inn på sykehus.

Foreløpig dominerer fortsatt omikron BA. 5-varianten i Norge, men flere andre omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj. I Europa sirkulerer allerede flere varianter som er mer smittsomme enn BA.5.

Den gode nyheten er at det er lite sannsynlig at en vinterbølge med de koronavarianter vi vet om nå, vil gi betydelig større belastning på sykehusene enn sommerbølgen 2022 ga.

Influensa: Svært sannsynlig at det blir en epidemi

– Vi regner det som svært sannsynlig at det blir en influensaepidemi i vinter, skriver også FHI.

Grunnen til dette er at immuniteten i befolkningen er lavere enn normalt etter de siste årene med smitteverntiltak og lite sirkulasjon av influensa.

Det er fremdeles uvanlig mange barn som aldri har møtt influensavirus tidligere. Det er usikkert hvilke influensavirus som vil dominere. FHI tror epidemien kan bli stor.

Vanligvis starter influensaepidemiene i slutten av desember, og når en topp i februar, men FHI kan ikke utelukke at det vil starte tidligere i år.

RSV: Svært sannsynlig at det blir en epidemi

Når det gjelder infeksjon av RS-virus skriver FHi i risikorapporten at det er trolig fortsatt mindre immunitet i befolkningen, og særlig blant små barn, enn før pandemien. FHI konkluderer dermed med at det er svært sannsynlig at det blir en epidemi av RSV-infeksjon i vinter. Antallet innleggelser blir sannsynligvis større enn i årene før pandemien.

Kikhoste

Situasjonen er uforutsigbar. Vi regner det likevel som sannsynlig at det blir betydelig mer kikhoste det kommende året. Økningen kan føre til at antallet innleggelser av spedbarn kan bli større enn i årene før pandemien.

Råd til befolkningen

FHI poengterer at vaksinasjon av risikogrupper mot influensa og covid-19 er viktig for å redusere risikoen for alvorlig sykdom.

  • Risikogrupper bør vaksinere seg med fjerde boosterdose med korona og influensavaksine nå, hvis de ikke allerede har gjort det tidligere i høst. FHI råder spesielt helsepersonell å følge anbefalingene om vaksinasjon.
  • Følg rådene om hoste- og håndhygiene.
  • Blir du syk med nye luftveissymptomer, bør du holde deg hjemme til du ikke lenger føler deg syk.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring