FHI varsler utbrudd av salmonella

Jakter på smittekilde som sannsynligvis er en matvare.

MAGESMERTER: Diaré, oppkast og feber er vanlige symptomer. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB
MAGESMERTER: Diaré, oppkast og feber er vanlige symptomer. Foto: New Africa / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Så langt er 42 personer smittet. De er bosatt i flere fylker og 13 av dem er lagt inn på sykehus.

Folkehelseinstituttet kategoriserer dette som et nasjonalt utbrudd forårsaket av mage-tarmbakterien Salmonella Agona, ifølge en pressemelding og en oppdatering av denne 30.11.22.

– Det er for tidlig å si om dette er et avgrenset utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare å finne smittekilden. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver ved FHI Heidi Lange.

Salmonellabakterier smitter mennesker gjennom infisert mat, og de vanligste symptomene er diaré, oppkast, feber og magesmerter.

Smittekilde er sannsynligvis en matvare

Smittekilden er foreløpig ukjent, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer. FHI samarbeider med kommunehelsetjenesten, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om de smittede kan ha en felles smittekilde.

De som har blitt registrert smittet, blir nå intervjuet for å finne ut hvilken matvare som kan være smittekilden.

Ofte finnes bakterien i egg og fjærfe som ikke er stekt eller kokt skikkelig, men bakterien kan også finnes i andre matvarer.

Andre smittekilder er kjøttprodukter, særlig svin, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder. I tillegg kan det skje smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann, skriver Folkehelseinstituttet.

– Utbruddsetterforskning tar tid og er krevende. Dessverre klarer vi ikke alltid å finne smittekilden. Det er fortsatt tidlig i etterforskningen, så alle muligheter holdes åpne og mye arbeid gjenstår. Vi følger situasjonen nøye, sier seniorrådgiver i FHI Heidi Lange.

Inkubasjonstid og symptomer

Inkubasjonstiden, tiden fra idu har spist infisert matvare til symptomer oppstår, er normalt rundt 2 døgn.

Det er store variasjoner i sykdomsbildet. Noen opplever ingen symptomer, mens andre kan få alvorlig diaré med stort væsketap. Det vanligste er at man får en selvbegrensende sykdomstilstand med diaré, hodepine, magesmerter og eventuelt også feber.

I noen få tilfeller kan diaréen bli mer alvorlig og langvarig, og noen ganger kan det også sees blod i avføringen. Da bør man oppsøke lege.

En sjelden gang kan infeksjonen lede til blodforgiftning (sepsis) og bli alvorlig med høy feber, nedsatt allmenntilstand, frysninger og svettetokter.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring