Folkehelseinstituttet: Pass på dine eldre slektninger og venner nå!

Eldre er mer utsatt for alvorlige komplikasjoner ved coronasmitte. Slik kan du hjelpe dem.

MEST UTSATT: Eldre er mer utsatt. Tilby hjelp med praktiske gjøremål og handling, slik at de kan unngå unødig eksponering av smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MEST UTSATT: Eldre er mer utsatt. Tilby hjelp med praktiske gjøremål og handling, slik at de kan unngå unødig eksponering av smitte. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

I dag avholder Folkehelseinstituttet i samarbeid med Helsedirektoratet, Legemiddelverket, og CBRNe-senteret et fagseminar om coronaviruset (covid-19) under det pågående utbruddet. Seminaret streames på nett.

Tilby hjelp

– Det er et viktig poeng at du holder kontakt med dine eldre slektninger og eldre venner nå, understreker overlege og professor Preben Aavitsland, ved Smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet, som er en av foredragsholderne.

Eldre er en definert risikogruppe som kan utvikle alvorlig sykdom ved coronavirus (COVID-19) og denne gruppen har også en høyere dødelighet.

Eldre som velger å holde seg mye hjemme, trenger hjelp til å handle og ordne ting. Preben Aavitsland, FHI

WHO har siste døgnet også gått ut med informasjon om risikogruppen eldre. Personer over 60 år er definert som risikogruppe, i tillegg til risikogruppen som har underliggende medisinske tilstander (for eksempel hjerte- og karsykdommer, diabetes, kronisk luftveier sykdom, og kreft).

– Det er essensielt at disse gruppene mottar støtte i samfunnet, og får behov for mat, medisiner og sosial kontakt og omsorg dekket, skriver WHO.

Antall smittede i Norge øker, se live map på DB.no som viser spredning av viruset i verden.

Generelle råd til eldre fra WHO

WHO har siste døgnet publisert nye råd til eldre, og andre risikogrupper:

  • Når du har besøk i ditt hjem, hold minst 1 meter avstand
  • Be besøkende vaske hendene
  • Jevnlig rengjøring og desinfeksjon av overflater i hjemmet ditt, spesielt områder som blir tatt mye på
  • Hvis noen du bor sammen med føler seg syke, spesielt de som har symptomer på coronavirus, begrens områder hvor dere oppholder dere sammen.
  • Hvis du blir syk med symptomer på coronavirus, kontakt fastlege på telefon.
  • Hvis du går utenfor hjemmet, følg de samme reglene som i hjemmet
  • Ha en plan for hva du skal gjøre ved utbrudd i ditt lokalsamfunn
  • Hold deg oppdatert på hva som skjer ved å benytte pålitelig informasjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring