Halloween og smittevern: Unngå denne tabben!

FHI gir konkrete råd om årets Halloweenfeiring. Trick or treat må foregå på en måte som ikke skaper smittesituasjoner.

GODTERITABBE: Slik skal det ikke foregå i år! Foto: FamVeld / Shutterstock / NTB
GODTERITABBE: Slik skal det ikke foregå i år! Foto: FamVeld / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange barn gleder seg til Halloweenfeiringen 31. oktober hvert år. Tradisjonen med «knask eller knep» har vokst seg sterk i Norge.

Barn kler seg ut i skumle kostymer og ringer på dører i håp om å få noe godt. De har kanskje planlagt og gledet seg i lang tid, men i år bør feiringen foregå noe annerledes. Halloween kan ikke feires slik vi vanligvis ville, for å unngå smitte av covid-19.

Folkehelseinstituttet (FHI) har laget syv regler som alle bør følge i årets Halloweenfeiring for å unngå smittespredning.

Noen av disse rådene handler om hvilket godteri som kan deles ut, og hvordan man unngår smittespredning når man får små monstre på besøk, og man ønsker å dele ut godsaker.

Godteri må være ferdiginnpakket

- Godteri som deles ut må være ferdig innpakket, anbefaler FHI.

Det vil si at tradisjonelt smågodt ikke kan gis ut, det samme gjelder kaker og frukt uten innpakking. Eksempler på godteri som kan være innpakket er karameller, fox, sjokoladeplater.

INNPAKKET: Godteriet skal være ferdiginnpakket, som her i plast. Foto: Unguryanu / Shutterstock / NTB
INNPAKKET: Godteriet skal være ferdiginnpakket, som her i plast. Foto: Unguryanu / Shutterstock / NTB Vis mer

Fingra av fatet!

- Det er bare en person som deler ut godteri. Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje/pølseklype, anbefaler FHI.

Det vil si at løsningen mange før har valgt med å la barn forsyne seg av en skål med godterier, ikke bør gjennomføres i år, for å unngå at mange hender berører de samme tingene. Covid-19 kan som kjent smitte via kontaktflater.

FHI råder også å vente med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket eller spritet hendene. Ikke del godteri!

Slik smitter Coronavirus

Coronavirus smitter gjennom dråper som kommer fra en smittet person som hoster, nyser, eller fra spytt og snørr. Dråpene kan lande på gjenstander og overflater. Andre personer kan bli smittet ved å ta på disse gjenstandene og deretter ta på egne øyne, nese eller munn.

En annen måte man kan bli smittet på er å puste inn dråper i luften som inneholder smitte - såkalt dråpesmitte. Av denne grunn bør man ikke stå nærmere enn én meter fra en person som er coronasyk.

Les mer om smitte ved coronavirus

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring