Halsbetennelse: Når trenger man antibiotika?

Halsbetennelse går som regel over av seg selv, men i enkelte tilfeller vil legen anbefale antibiotika.

ANTIBIOTIKA: Antibiotika virker ikke på virus, men kan bli nødvendig dersom halsbetennelsen skyldes bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ANTIBIOTIKA: Antibiotika virker ikke på virus, men kan bli nødvendig dersom halsbetennelsen skyldes bakterier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Man kan pådra seg en halsbetennelse (akutt tonsillitt) etter smitte fra både bakterier og virus. Virus er den hyppigste årsaken, og kan eksempelvis skyldes rhinovirus, adenovirus, influensavirus. Epstein Barr virus som er årsaken til kyssesyke (mononucleose) kan også gi halsbetennelse. Den vanligste bakterien er streptokokker, forteller Marte Kvittum Tangen, spesialist i allmennmedisin.

- Vanlige symptomer på halsbetennelse er vond hals og svelgesmerter. Man kan også ha feber, generell sykdomsfølelse og hodepine. Barn kan oppleve magesmerter og oppkast, sier hun.

Når antibiotika blir nødvendig

Halsbetennelse kan gjøre vondt, men skyldes som regel en virusinfeksjon. Antibiotika har ingen smertelindrende effekt, og virker heller ikke på virus. Derfor er det kun dersom legen kan påvise at halsinfeksjonen skyldes streptokokker at antibiotika kan være aktuelt, opplyser Folhelseinstituttet (Fhi).

- Hvis man har med feber over 38,5 grader, fravær av hoste, hovne lymfeknuter, hvitt belegg på mandlene med rød og sår hals er streptokokkinfeksjon mer sannsynlig og legekontakt anbefales. Hvis det er en kraftig eller moderat streptokokkinfeksjon skal det behandles med antibiotika. Ved milde symptomer er ikke dette nødvendig, sier Kvittum.

Også mange bakterielle infeksjoner går over av seg selv uten bruk av antibiotika. Ved de fleste infeksjoner anbefales det å se situasjonen an i to til tre dager.

- Når legen har vurdert at pasienten har en infeksjon som må behandles med antibiotika, er det viktig at hele kuren gjennomføres slik legen har bestemt, skriver Fhi.

Hva kan man gjøre selv?

De fleste halsbetennelser går over av seg selv. Allmennlegen anbefaler ro og søvn for at eget immunforsvar skal fungere best.

- Sugetabletter og nesedråper kan lindre symptomer. Smertestillende kan virke mot smertene, men man bør ikke ta dette før det er et absolutt behov, understreker hun.

Smertestillende midler som paracetamol og ibux kan kjøpes på apoteket eller i butikken. For mindre barn blir legemidlene gitt som stikkpiller eller flytende. Enkelte opplever det lindrende med en varm kopp te og honning, skriver helsebiblioteket.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring