Herpes

Herpes er en infeksjon forårsaket av herpesvirus. Vanligst er munnsår, og blemmer i underlivet, men herpes kan også forårsake infeksjon på øye, helvetesild, forkjølelse og kyssesyken.

SMITTE : Herpes gir smertefulle blemmer og sår. Kondom reduserer risiko for smitte i underlivet. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
SMITTE : Herpes gir smertefulle blemmer og sår. Kondom reduserer risiko for smitte i underlivet. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Herpes er sykdommer der man blir infisert av herpesvirus. Herpesvirus er en familie av virus som ligner hverandre, men gir ulike sykdommer. (1) Smitte skjer ved direkte hud- eller slimhinnekontakt. Det spesielle med herpesvirus er at etter du blir smittet vil ha viruset latent i kroppen resten av livet og det kan reaktiveres med nye utbrudd.

Herpes simplex

Infeksjon med herpes gir vanligvis lokale hudinfeksjoner og smertefulle blemmer på hud og slimhinner. Hvis du får infeksjonen vil du bli livslang bærer av viruset.

Herpes simplex deles inn i to typer. Herpes simplex type 1 og Herpes simplex type 2. Før var det vanligst at type 1 ga munnsår og type 2 ga sår i underlivet, men nå ses begge typer som årsak til begge tilstandene. (2) Dette skyldes oralsex.

Herpes simplex virus type 1
Herpes simplex virus type 2

HERPES: Legespesialist Åse Haugstvedt ved Olafia-klinikken gir en kort innføring om herpes. Mange har ingen plager, mens andre får blemmer som blir til smertefulle sår på kjønnsorganet. Video: Lommelegen.no Vis mer

Herpes munnsår

Herpes i munnen kalles også herpes labialis, forkjølelsesår eller munnsår. Dette er en svært vanlig infeksjon. De fleste får dem på leppene, ofte flere, vonde munnsår. Sårene kan også komme på huden opp mot nesen. Sannsynligvis har du blitt smittet i barndommen, og du blir aldri kvitt viruset.

Smitte i barnealder kan gi veldig akutt og kraftig utbrudd med mange og smertefulle blemmer i munnen.

Viruset legger seg latent i nerveceller og kan blusse opp igjen med senere utbrudd. Noen faktorer kan spesielt utløse nye utbrudd. Spesielt viktig er redusert allmenntilstand, derav betegnelsen forkjølelsessår, og soling, særlig på våren når huden har levd lenge i skyggen. Typisk er påskesola. (3)

Les mer om herpes munnsår

HERPES PÅ LEPPENE: Herpes kan gi smertefulle sår på munnen. Foto: NTB Scanpix.
HERPES PÅ LEPPENE: Herpes kan gi smertefulle sår på munnen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Herpes i underlivet / Herpes genitalis

Herpes i underlivet kalles også herpes genitalis eller kjønnsherpes. Dette er en seksuelt overført sykdom som skyldes et av to virus i herpes familien, HSV-1 eller HSV-2. Det er en kronisk kjønnssykdom som kan komme tilbake hele livet. De vanligste symptomene er små væskefylte blemmer rundt anus, vagina, penis, huden rundt underlivet og/eller munnen. (4)

Herpes på øyet

Det er ikke bare munnen og underlivet som kan rammes av herpes simplex-infeksjon. Øyet kan bli rødt og irritert og øyelokk kan bli hovent, smerter når du ser på skarpt lys, rennende øyne eller uklart syn. Hvis du har slike plager i øynene oppsøk lege snarest. (5)

Les mer om herpes på øyet

KAN OGSÅ GI INFEKSJON I ØYE: Herpesinfeksjon i øyet. Foto: NTB Scanpix.
KAN OGSÅ GI INFEKSJON I ØYE: Herpesinfeksjon i øyet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Herpes og symptomer

Når du blir smittet er det ikke sikkert at du får symptomer, men du blir bærer av viruset. Infeksjonen kan reaktiveres på et senere tidspunkt og du vil da få symptomer.

Det første symptomet er gjerne at du kjenner en kribling eller verking i huden eller slimhinnen, opptil flere dager før utslettet kommer. Dette kalles prodromalstadiet. Så blir det munnsår og blemmer på leppene, eller sår og blemmer i underlivet. Sårene er smertefulle. Blemmene sprekker og etterlater sår som er vonde, og kan ta opp til en måned å bli borte. (5)

Herpes og smitte

Herpes simplex smitter ved direkte kontaktsmitte ved slimhinnekontakt og gjennom spytt og ved seksuell kontakt. Herpes kan også hos den enkelte smitte fra kjønnsorganer til munn eller anus. Nyfødte kan smittes ved fødselen gjennom slimhinner i fødselskanalen dersom moren har utbrudd ved fødselen. (2)

LES MER: Herpes: Når er man smittsom?

HERPES SIMPLEX: Blemmer og sår på munn og i underliv kan være en herpesinfeksjon. Foto: Bilder fra NTB Scanpix / Shutterstock.
HERPES SIMPLEX: Blemmer og sår på munn og i underliv kan være en herpesinfeksjon. Foto: Bilder fra NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden for herpes simplex er 2-12 dager.

Herpesutbrudd

Et typisk herpesutbrudd starter vanligvis med kløe og en prikkende følelse i huden. Etter noen dager kommer det blemmer og sår (enten i munnområdet eller i underlivet). Blemmene sprekker, og sårene gror. Varigheten på utbruddet er 1-2 uker for munnherpes og 2-4 uker for herpes i underlivet.

Hvordan teste seg for herpes?

Hvis du har symptomer på kjønnsherpes, både menn og kvinner, bør du teste deg. Alle med smertefulle sår i underliv eller endetarmsåpningen bør bestille time hos legen for å få det sjekket.

LES MER: Hvordan testes herpes?

Behandling for herpes

Det finnes dessverre ingen medisiner som kan fjerne herpesviruset, men behandling kan hindre nye utbrudd eller gjøre dem kortere.

LES MER: Hvordan bli kvitt herpes?

HERPES ZOSTER: Helvetesild er forårsaket av et herpesvirus. oto: NTB Scanpix
HERPES ZOSTER: Helvetesild er forårsaket av et herpesvirus. oto: NTB Scanpix Vis mer

Herpes zoster

Varicella (vannkopper) og herpes zoster (helvetesild) forårsakes av det samme varicella-zoster viruset, som også hører til herpes-virus familien. Etter gjennomgått vannkoppinfeksjon kan også dette viruset ligge latent i kroppen, og senere reaktiveres og gi sykdommen helvetesild. Med tanke på at en stor andel av befolkningen har hatt vannkopper, er det svært få som får helvetesild, risikoen er liten.

Les mer om helvetesild

Andre herpesvirus

Det er flere herpesvirus som gir sykdom hos mennesker. To andre virus i herpesfamilien som mange stifter bekjentskap med er Cytomegalovirus som medfører en forkjølelseslignende tilstand og Epstein-Barr virus, årsaken til kyssesyken (mononukleose).

Les mer om cytomegalovirus
Les mer om kyssesyken

Herpes i eksemhud

Herpes simplex-infeksjon kan i prinsippet oppstå flere steder i huden og slimhinnen – særlig der man har litt dårligere barrierefunksjon i huden som for eksempel ved atopisk eksem.(5)

Les mer om atopisk eksem

Kilder:

1) SML.no 2) Fhi 3) Lommelegen om munnsår 4) Lommelegen om herpes genitalis 5) Lommelegen om hepes på øyet 6) Lommelegen om helvetesild 7) LVH

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring