Hoste etter korona

Hoste etter korona er noe mange opplever, og den plagsomme hosten kan sitte i flere uker etter gjennomgått infeksjon.

HOSTE OG KORONA: Vedvarende hoste etter COVID-19 er ikke uvanlig. Foto: fizkes / NTB
HOSTE OG KORONA: Vedvarende hoste etter COVID-19 er ikke uvanlig. Foto: fizkes / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Koronaviruset, også kjent som SARS-CoV-2, er et virus som gir luftveisinfeksjon. Luftveisinfeksjon forårsaket av koronaviruset kalles COVID-19. Hvor alvorlig infeksjonen blir varier veldig.

Noen har ingen symptomer, andre får milde symptomer mens enkelte utvikler alvorlig sykdom som i noen tilfeller ender med dødsfall.

Som andre virus kan koronaviruset mutere, noe vi har sett eksempler på i form av blant annet deltavarianten og omicron. (1, 2, 3)

Luftveisinfeksjon og hoste

Hoste er et av symptomene man kan ha ved COVID-19. Men for mange vedvarer hosten en god stund etter man er ferdig med infeksjonen.

Dette er ikke noe som er unikt ved koronaviruset. Ved flere ulike typer luftveisinfeksjoner, forårsaket av ulike virus, ser man at hoste kan henge igjen lenge etter infeksjonen er ferdig.

Hva er årsaken til hoste etter COVID-19?

Hoste oppstår når det er en irritasjon i luftveiene og hoste er en viktig forsvarsmekanisme for lungene. Etter en luftveisinfeksjon har lungene og luftveiene vært irriterte og hosten kan derfor vedvare.

For noen kan hoste etter COVID-19 bli en ond sirkel. Hosten oppstår som et resultat av irritasjon i luftveiene. Men vedvarende kraftig hoste kan i seg selv gi irritasjon i luftveiene, som igjen forverrer hosten, og en ond sirkel oppstår. (4, 5, 6)

Hvor lenge varer hoste etter korona?

Hoste som vedvarer etter COVID-19 er ikke uvanlig. Flere studier som er gjort har vist at dette er en ganske vanlig plage. I et studie viste det seg at blant personer som har gjennomgått et sykdomsforløp med COVID-19, som ikke krevde sykehusinnleggelse, oppga hele 62 % at de fortsatt hadde hoste 2–3 uker etter at infeksjonen var påvist.

Det er vanlig at hosten, både under koronainfeksjon og etter infeksjonen, er i form av tørrhoste, altså hoste der det ikke er noe slim. Men produktiv hoste, altså hoste med slim, kan også oppstå. (4, 5, 6, 7)

LES OGSÅ: Vondt i lungene etter korona

Hvor lenge man blir plaget med hoste etter infeksjon med koronaviruset er vanskelig å si da dette kan varierer veldig fra person til person. Det kan også være greit å skille mellom hoste som vedvarer kort tid etter infeksjonen og hoste som er en del av long covid.

Long covid

Long covid, også kalt post-covid, er senfølger eller plager etter koronainfeksjon som varer i mer enn 4 uker.

Ifølge folkehelseinstituttet er det vanligere å være plaget med hoste 6 til 12 måneder etter en koronainfeksjon hvis man har hatt en alvorlig infeksjon som har medført sykehusinnleggelse. Hos de med mildere forløp som ikke har måtte innlegges på sykehus er hoste ikke blant de vanligste plagene 6 til 12 måneder etter COVID-19. (4, 5, 6)

LES MER:

Kilder

1) Folkehelseinstituttet, Fakta om koronaviruset SARS-CoV-2 og sykdommen covid-19 2) National Institutes of Helath, Clinical Spectrum of SARS-CoV-2 Infection 3) Centers for Disease Control and Prevention, Interim Clinical Guidance for Management of Patients with Confirmed koronavirus Disease (COVID-19) 4) NHS inform, Long COVID: Cough 5) NHS your COVID recovery, Cough 6) Folkehelseinstituttet, Senfølger etter covid-19 7) Tenforde MW, Billig Rose E, Lindsell CJ et al. Characteristics of adult outpatients and inpatients with COVID-19 – 11 Academic Medical Centers, United States, March-May 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020; 69: 841–6

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring