Hudlege svarer:

Hva er årsaken til sopp i underlivet?

Soppinfeksjon i underlivet er skikkelig plagsomt! Hudlege Teresa forklarer hvorfor det oppstår, og hva du bør gjøre.

SOPPINFEKSJON I UNDERLIVET: Kan være veldig plagsomt. Bilde: Siriluk ok / Shutterstock / NTB
SOPPINFEKSJON I UNDERLIVET: Kan være veldig plagsomt. Bilde: Siriluk ok / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

To soppinfeksjoner

Det finnes i hovedsak to soppinfeksjoner i underlivet. Soppen tinea rammer hud og gir lyskesopp, og soppen candida kan ramme hud og slimhinner. Candida er den soppen man vanligvis tenker på når man snakker om sopp i underlivet.

Jeg vil derfor gi deg litt informasjon om soppinfeksjon med candida.

Candidainfeksjon

Candida forekommer naturlig på huden, i munnhulen, halsen, tarmen, vagina og på penishodet uten å skape plager. Man anslår at rundt 20 prosent av kvinner har candida i vagnia uten å ha plager, det samme gjelder for menn; rundt 20 prosent har candida på penis uten å være plaget.

Hvis forholdene er slik at candida trives godt og formerer seg, kan man få en infeksjon med candida. Infeksjon med gjærsoppen candida omtales som candidiasis og candidainfeksjon.

Hvorfor får man infeksjon med candida?

Gunstige forhold for candidasoppen ser man hos kvinner ved hormonelle forhold, som svangerskap og bruk av p-piller. Menn som ikke er omskåret har lettere for å få infeksjon med candida.

Forhold hos både kvinner og menn som gjør dem mer sårbare for infeksjon er dårlig regulert diabetes, bruk av antibiotika, endret immunforsvar, overvekt, og seksuell kontakt med en partner som har plager.

Viktig med behandling!

Oppsummert er årsaken til at du har sopp flere! Den kan være en del av de vanlige mikrobene på huden din, og når forholdene ligger godt til rette for soppen, vil den formere seg og skape plager.

Candida infeksjon kan være veldig plagsomt med rødhet, hevelse og kløe og kloring. Hvis du har plager og er sikker på at det er soppinfeksjon er det viktig å behandle utslettet. Apoteket har en del midler som er uten resept som kan hjelpe.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring