Hva er symptomer på koronavirus hos barn?

Koronavirus hos barn kan vise seg på mange forskjellige måter.

COVID-19 hos barn: Hvilke symptomer skal man være oppmerksom på? Bilde: Rido / Shutterstock / NTB
COVID-19 hos barn: Hvilke symptomer skal man være oppmerksom på? Bilde: Rido / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Koronaviruset påvirker mennesker forskjellig. Noen blir alvorlig syke, mens andre merker ingenting. Inntil nå har man i øvrig kunnet konstatere at barn og unge typisk får et mildere sykdomsforløp enn de fleste voksne.

Men hvilke symptomer bør man være oppmerksom på hos barn? Og når bør man oppsøke lege?

Symptomer hos barn

De fleste barn og unge som blir smittet med koronaviruset får milde symptomer på sykdom. Typisk ser man

 • Forkjølelsessymptomer som hoste, sår hals og feber
 • Diaré
 • Kvalme
 • Oppkast
 • Slapphet
 • Rennende nese
 • Nedsatt smak -og luktesans
 • Påvirket allmenntilstand hvor barnet opplever mindre matlyst eller har mindre energi til lek og aktivitet.

20-30% av barn får ingen symptomer overhodet. I sjeldne tilfeller kan barn få alvorlig forløp med koronavirus. Her ser man typisk økende tørr hoste, rask pust og tegn på pustevanskeligheter.

Hvem har risiko for alvorlig forløp?

Barn med enkelte underliggende sykdommer har større risiko for et alvorlig forløp samt sykehusinnleggelse sammenliknet med barn uten underliggende sykdommer. Spesielt er man utsatt hvis man har kronisk hjerte -eller lungesykdom, nevrologisk sykdom eller er svært overvektig.

Er Omikron farligere for barn enn de øvrige varianter?

Omikronvarianten dominerer nå i Norge. FHI melder midlertidig at varianten gir mindre alvorlig sykdom enn de tidligere variantene.

I mange land er det rapportert stigende innleggelser av uvaksinerte barn. Det er enda for tidlig å konkludere årsaken til dette, men noe av forklaringen kan være at man ser flere innleggelser når det totale antall smittede i samfunnet vokser.

Multisystem inflammatorisk sykdom (MIS-C) hos barn

MIS-C er en ekstremt sjelden, men potensielt alvorlig, komplikasjon til infeksjon med koronavirus som oftest ses hos barn mellom 6 og 12 år. Årsaken er ukjent, men man tror at kroppens immunsystem overreagerer på koronaviruset og dermed angriper kroppens egne organer. Det oppstår da en generell betennelsestilstand som gir utslag i en rekke symptomer.

Tilstanden likner på Kawasakis syndrom. De typiske symptomer er feber, magesmerter, diaré, oppkast, hudutslett, røde øyne, røde og hevede lepper og rød tunge. Hodepine, konfusjon eller irritabilitet er også vanlig. I de mest alvorlige tilfeller kan det være tegn på organsvikt og sjokk med lavt blodtrykk, rask puls og pustevansker.

Tilstanden forekommer oftest 2–6 uker etter gjennomgått covid-19, og kan forekomme selv om barnet hadde milde -eller ingen symptomer på covid-19.

Barn og senfølger etter covid-19

Betydningen av langtidseffekter etter covid-19 hos barn er fortsatt usikker. Enkelte studier viser at senfølger hos barn sjeldent forekommer, men det er enda tidlig å konkludere noe sikkert. WHO definerer senfølger (post-covid-19) som minst ett symptom med varighet i over 2 måneder etter infeksjon med covid-19, og som ikke kan forklares med andre diagnoser. Symptomer på post-covid-19 kan være følgende:

 • Kognitive effekter som nedsatt konsentrasjon eller hukommelse
 • Fysiske symptomer som uttalt slapphet, hodepine, søvnforstyrrelser, muskel -og skjelettsmerter, brystsmerter eller endring av smak -og luktesans.
 • Psykiske symptomer som depresjon og angst

Når skal man kontakte lege?

Er du bekymret for barnets helsetilstand er det alltid en god idé å rådføre seg med lege. Hvis barnet har vanskeligheter med å puste skal man øyeblikkelig ringe 113. Ved mistanke om MIS-C skal man også kontakte lege med det samme.

Kilder

1) UpToDate – Covid-19: Clinical manifestations and diagnosis in children 2) UpToDate – Covid-19: MIS-C 3) UpToDate – Covid-19: Epidemiology, virology and prevention 4) Folkehelseinstituttet: Fakta om koronaviruset og sykdommen 5) Sundhed.dk – lægehåndbogen: SARS-CoV-2 (Covid19) hos børn 6) WHO: Post covid-19

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring