Hva er symptomer på RS-virus?

Hvis du blir smittet av RS-virus får du en infeksjon. Den vil for de fleste voksne og barn gi milde symptomer. Men noen utvikler en mer alvorlig tilstand.

MILDE ELLER ALVORLIGE SYMPTOMER? noen utvikler en mer alvorlig tilstand. Video: Lommelegen.no Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

RS- virus er en forkortelse for respiratorisk syncytialt virus (RSV). Viruset kommer inn i kroppen via munnen, og smitter på samme måte som andre forkjølelsesvirus. RS-virus er en vanlig årsak til at du blir forkjølet. Vanlig sesong er fra november til mars.

Folkehelseinstituttet melder om at det er økende smitte av RS-virus nå, og mange barn er innlagt på sykehus. Grunnen til dette er koronarestriksjonene i fjor har gjort at færre mennesker har immunitet i år, særlig gjelder dette for de minste barna.

Forkjølelsessymptomer

RS-viruset er et luftveisvirus som vanligvis kun gir forkjølelsessymptomer som går over av seg selv.

  • Hoste
  • Tett og/eller rennende nese
  • Eventuelt feber

Hvem kan utvikle bronkiolitt?

Hos noen kan imidlertid forkjølelsen utvikle seg til en mer alvorlig tilstand. Dette gjelder først og fremst spedbarn og småbarn, særlig de under 2 år. Men det kan også ramme voksne med immunsvikt eller eldre mennesker spesielt de som er eldre enn 65 år og har kroniske hjerte- eller lungesykdommer.

Det som startet som en forkjølelse utvikler seg til bronkiolitt og får da symptomer fra lungene.

På videoen øverst i denne saken kan du se film av noen barn med symptomer på bronkiolitt.

Alvorlige symptomer

RS-virus kan også ramme de nedre lufteveiene. Dette er bronkiolitt eller lungebetennelse (5).

  • Feber
  • Kraftig hoste
  • Hvesing ved utpust
  • Rask pust eller vansker med å puste
  • Personen vil sitte istedenfor å ligge, det letter pusting
  • Blek og blålig hudfarge

Hos spedbarn vil man ofte se rask, overflatisk kortpustethet. Hoste, dårlig matlyst, uvanlig tretthet og irritabilitet. (5)

Symptomene ved RS-virusinfeksjon kan være vanskelig å skille fra astmaanfall. (2)

Kilder:

1) Lommelegen – RS-virusinfeksjon. 2) FHI: RS-virusinfeksjon, veileder for helsepersonell 3) NHS.uk: Bronchiolitis 4) CDC.cov: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) 5) Mayoclinic: Respiratory syncytial virus (RSV) 6) BMJ.com: Respiratory syncytial virus infection

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring