Hvordan kan man få streptokokker?

Det er flere måter du kan bli smittet av disse bakteriene.

BRENNKOPPER ELLER HALSBETENNELSE: To av de vanligste streptokokkinfeksjonene. Foto: Zay Nyi Nyi / Katya Rekina / Shutterstock / NTB
BRENNKOPPER ELLER HALSBETENNELSE: To av de vanligste streptokokkinfeksjonene. Foto: Zay Nyi Nyi / Katya Rekina / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Streptokokker er en gruppe bakterier som finnes i vår normalflora, men som også kan gi sykdom, inklusiv alvorlig sykdom. Den forekommer i en rekke undergrupper. Vanligst er gruppe A og gruppe B.

Jeg vil her fokusere på gruppe A, som er årsak til blant annet vanlige sykdommer som streptokokk halsesyke (tonsillit) og brennkopper (impetigo)

Hva slags sykdommer kan streptokokker gi?

Streptokokk A kan blant annet gi halsbetennelse, ørebetennelse og brennkopper, men også den alvorligere hudinfeksjonen rosen / erysipelas, skarlagensfeber, hjernehinnebetennelse og nekrotiserende fasciitt, som er en svært alvorlig og potensielt dødelig infeksjon i bløtvevet, altså hud, underhud og/eller muskulatur.

I desember 2022 har man sett en betydelig økning i skarlagensfeber i Norge. Det kjennetegnes blant annet av et rødt, nuppete og sandpapiraktig utslett, hvor sonen rett rundt munnen er spart, og såkalt «bringebærtunge».

Streptokokk B kan gi alvorlig sykdom hos barn ved fødsel, om mor er bærer av denne bakterien i fødselsveiene. Den kan også gi urinveisinfeksjon og hjernehinnebetennelse.

Hvordan smitter streptokokker?

Muligheten for smitte i familien eller skole og barnehage er generelt svært stor.

Halsbetennelse med streptokokker smitter ved dråpesmitte og ved direkte eller indirekte kontakt, for eksempel drikking av samme glass, kyssing, berøring av leker i barnehager ved pågående smitte. Derfor bør barnehager ha gode rutiner på daglig rengjøring og desinfeksjon av leker, spesielt i vintersesongen og ved smitteutbrudd.

Det smitter også ved hudkontakt, hvilket vil si at man kan bli smittet av brennkopper ved å berøre brennkoppeutslettet. Dette innebærer blant annet at barn med brennkopper må tildekke utslettet fullstendig med dekkende plaster for å kunne gå i barnehagen.

En ubehandlet streptokokk halsesyke smitter i 10-20 dager. Men får man antibiotika, vil smitten være svært nedsatt allerede etter ett døgn. Derfor kan barn gå i barnehage etter minimum ett døgn etter oppstartet antibiotika.

Kan streptokokker i halsen gå over av seg selv?

Kroppens immunforsvar vil ta hånd om en streptokokkhalsesyke, og derfor kan personer med kun lette symptomer la være å bruke antibiotika. Men antibiotikabehandling er effektivt, man blir fortere frisk og en unngår stor smittespredning og etterkomplikasjoner.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring