Hvorfor kan korona gi magesmerter?

Koronaviruset kan gi symptomer fra magen og tarmen, hos noen er faktisk disse plagene de mest fremtredende symptomene.

MAGESMERTER: Magesmerter kan være et av symptomene på infeksjon med koronaviruset. Foto: Onchira Wongsiri / Shutterstock / NTB
MAGESMERTER: Magesmerter kan være et av symptomene på infeksjon med koronaviruset. Foto: Onchira Wongsiri / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hvorfor gir korona magesmerter?

Koronaviruset er egentlig et luftveisvirus, noe som betyr at viruset hovedsakelig sitter i, og gir symptomene fra, luftveiene.

Men viruset kan også påvirke organer utenfor luftveiene og kan ramme celler også i mage-tarm kanalen, noe som vil gi symptomer fra magen og tarmen.

Man har faktisk testet avføringsprøver fra pasienter med korona, og avføringsprøven kan være positiv på koronaviruset.

Symptomer fra mage og tarm

Hvis man får symptomer fra mage og tarm er de vanlige symptomene:

  • Tap av matlyst.
  • Magesmerter.
  • Diaré.
  • Oppkast og/eller kvalme. (1, 2, 3, 4)

Når i forløpet oppstår symptomer fra mage-tarm?

Symptomer fra magetarm kan oppstå som et av de første og/eller mest uttalte symptomene på en koronainfeksjon, og kan oppstå tidlig i forløpet som første symptom.

Men mageplager kan også komme i tillegg til de mer vanlige luftveissymptomene, og man kan da oppleve mageplager i forløpet, uten at det er det mest framtredende symptomet.

Hvor lenge varer mageplagene?

Det er vanskelig å si hvor lenge plagene kan vedvare, dette kan variere veldig fra person til person. Det man vet er at plager fra magen er ikke blant de vanligste rapporterte senfølgene ved korona. Samtidig er det heller ikke blant de mest vanlige symptomene, som vil kunne påvirke hvor mange som får det som senfølger. For mange vil plagene fra mage-tarm-kanalen særlig kunne være til stede under koronainfeksjonen. (1, 2, 3, 4, 6)

Hvor vanlig er magesmerter ved korona?

Magesmerter er ikke det vanligste symptomet ved korona, dette gjelder også omikronvarianten. Det er et mindre vanlig symptom, men kan oppstå.

Eksakt tall på hvor vanlig mageplager er varierer fra studie til studie. Ifølge en av ukesrapportene til folkehelseinstituttet var det i uke 17 i 2022, rundt 9 til 10 % som opplevde symptomer fra magen enten i form av magesmerter, diaré, kvalme og/eller oppkast. Hele 20 % opplevde å ha lite appetitt. Ukesrapporten er basert på symptomer fra personer som har testet positivt på korona. (1, 2, 3, 4, 5)

MAGE-TARM SYMPTOMER: Symptomer på korona fra mage-tarm kan være kvalme, oppkast, diare, magesmerter og tap av matlyst. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB
MAGE-TARM SYMPTOMER: Symptomer på korona fra mage-tarm kan være kvalme, oppkast, diare, magesmerter og tap av matlyst. Foto: Monkey Business Images / Shutterstock / NTB Vis mer

Hva hjelper mot magesmertene?

Det er ingenting spesifikt som vil fjerne mageplagene. Som ved andre virus som gir mageplager, særlig i form av diaré eller oppkast, er det viktig å unngå å bli dehydrert, man bør derfor få i seg nok væske. Hyppig inntak av små mengder væske er fordelaktig. Man kan også forsøke å få i seg næring, og man kan da prøve mat som er mild mot magen.

Magesmertene ved koronainfeksjon bør ikke være for kraftige. Hvis man opplever kraftige smerter, eller andre kraftige magesymptomer, bør man ta kontakt med lege, for det kan være noe annet enn koronaviruset. Du kan lese mer om magevirus og tiltak som kan hjelpe i denne artikkelen. (2, 3, 4)

Andre magevirus?

Magesmerter og plager fra magen er altså ikke det vanligste symptomet på korona. Særlig om vinteren er det hyppig med infeksjon av andre virus, såkalte magevirus, som gir magesmerter, diaré og/eller oppkast. Et av disse virusene er noroviruset.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring