Janssen-vaksinen

Norge forventet å motta et høyt antall doser av den nye koronavaksinen Janssen fra Johnson & Johnson. Så ble leveransen midlertidig stoppet.

VIDEO: Mange nordmenn skulle vaksineres med Janssen fra Johnson & Johnson. Ved kun en dose ville man blitt fullvaksinert. Video: Lommelegen.no / Lofthus Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den nye Janssen-vaksinen, «COVID-19 Vaccine Janssen”», utviklet av datterselskaper av amerikanske Johnson & Johnson, er godkjent for bruk i EU. Norge hadde avtaler om å motta 900 000 doser dette kvartalet.

Som følge av rapporterte tilfeller av alvorlig tilfeller av blodpropp og lave blodplater, har Johnson & Johnson besluttet å utsette utrullingen av sin coronavaksine til Europa, mens stater i USA anbefaler å stanse bruken midlertidig. (5)

Beslutningen kommer etter at det er registrert seks tilfeller hos kvinner som har fått denne vaksinen i USA. Nesten sju millioner har så langt fått vaksinen der.

Disse alvorlige bivirkningene er de samme som er meldt for Astrazeneca-vaksinen.

I motsetning til de andre tre vaksinene som til nå har vært brukt i Norge, skiller Janssen-vaksinen seg ut med at man kun behøver én dose for å bli fullvaksinert.

Hva inneholder vaksinen?

I motsetning til Pfizer- og Moderna-vaksinen, er ikke Janssen-vaksinen en såkalt mRNA-vaksine.

Janssen-vaksinen inneholder et modifisert forkjølelsesvirus og spike-proteinet fra koronaviruset. Vaksinen inneholder også blant annet buffere for å gi vaksinen ønsket surhetsgrad, ulike salter, etanol, og emulgatorer. (1) (2) Vaksinen inneholder ikke egg eller latex.

Hvordan virker vaksinen?

Dette er en virusvektorvaksine. Janssen-vaksinen inneholder ikke et koronavirus, men et vanlig forkjølelsesvirus (adenovirus), som er endret slik at viruset inneholder genet for spike-proteinet til koronaviruset (SARS-CoV-2).

Viruset i vaksinen kan ikke formere seg i menneskeceller og forårsake sykdom. Når det endrede forkjølelsesviruset kommer inn i kroppens celler, vil cellene produsere «spike»-proteinet, ved hjelp av arvestoffet som er satt inn i det endrede forkjølelsesviruset.

Spike-proteinet, som normalt finnes på koronavirus og som gjenkjennes av kroppen som fremmed, vil så føre til at immunforsvaret lager antistoffer mot spike-proteinet.

Siden dette proteinet finnes på koronaviruset, vil immunforsvaret raskt kunne nedkjempe en potensiell koronavirusinfeksjon, takket være disse antistoffene som produseres som følge av vaksineringen. (1) (2)

LES OGSÅ: Immunforsvaret.

Effekt

Janssen-vaksinen har vist seg i kliniske studier å være rundt 67% effektiv med tanke på å forhindre COVID-19 hos personer som ikke hadde tegn til infeksjon 2 uker før de fikk vaksinen. Janssen-vaksinen er effektiv med tanke på å hindre alvorlig COVID-19 (sykehusinnleggelser og død) hos personer som ble smittet, på tross av vaksinering.

Ingen som fikk COVID-19 senere enn 4 uker etter vaksinen, behøvde sykehusinnleggelse. Janssen-vaksinen virker å gi en beskyttelse mot såkalt asymptomatisk infeksjon, som vil si at man er smittet uten at man opplever noen symptomer. Effekten virker også være god mot kjente, nyere mutasjoner av koronaviruset. (1) (2)

Hvor raskt virker vaksinen?

De vaksinerte virket å ha maksimal effekt av vaksinen etter 2 uker. Etter 4 uker ble ingen av de i kliniske studier som var vaksinert med Janssen-vaksinen sykehusinnlagt på grunn av COVID-19. (1)

Hvor lenge varer effekten?

Det er foreløpig ikke kjent hvor lenge effekten av Janssen-vaksinen varer, men man antar at varigheten vil være minst et halvt år, og sannsynligvis lengre. Dersom effekten faller med tiden, kan booster-doser bli aktuelt i framtiden.

Hvor mange doser trenger man?

I motsetning til de andre koronavaksinene som til nå har vært gitt i Norge, trenger man kun én dose av Janssen-vaksinen - dette forenkler vaksineringsprosessen betydelig, og er enklere både for hver enkelt som skal vaksineres, og også med tanke på all logistikken rundt vaksineringen. (1) (2)

NY KORONAVAKSINE: Etter hvert som tiden går, får vi flere og flere vaksiner til å hjelpe oss med å komme ut av pandemien. Foto: Shutterstock/NTB
NY KORONAVAKSINE: Etter hvert som tiden går, får vi flere og flere vaksiner til å hjelpe oss med å komme ut av pandemien. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Hvor mange doser får Norge?

De første dosene av Janssen-vaksinen kommer til Norge i april. FHI har regnet med at Norge i løpet av årets andre kvartal vil motta rundt 900.000 doser av Janssen-vaksinen.

Dagens Medisin skiver at Norge så langt har avtaler om å motta 3,4 millioner doser av denne vaksinen i løpet av året. (4)

Aldersgrense

Janssen-vaksinen er foreløpig godkjent til bruk hos personer over 18 år, og har for det meste blitt testet på personer mellom 18 og 55 år. Johnson & Johnson meldte i april 2021 at de har startet utprøving av Janssen-vaksinen på ungdom mellom 12 og 17 år. (3)

Vanlige bivirkninger

De fleste opplever milde, men ubehagelige bivirkninger de første 1-2 dagene etter at de har blitt vaksinert. Det er lav risiko for mer alvorlige bivirkninger. Vanlige bivirkninger inkluderer:

  • Ømhet, rødhet og hevelse på stikkstedet
  • Hodepine
  • Kvalme
  • Muskelsmerter og slapphet
    (1) (2)

Sjeldne bivirkninger

Alvorlige allergiske reaksjoner har forekommet, men er sjelden. (1) (2)

Grunnen til at utrulingen til Europa er stoppet er at det er meldt tilfeller med lignende symptomer som ved AstraZeneca-vaksinen – blodpropp og lave blodplater, meldte Den europeiske legemiddelmyndigheten EMAs sikkerhetskomité, PRAC fredag 09.04.2021. Ett av tilfellene skjedde i en klinisk studie, og de øvrige tre oppsto under vaksinering i USA. En person er død.

– Denne vaksinen vil bli grundig vurdert på samme måte som alle andre, sier Madsen til Dagens Medisin .

Kan vaksinen gi COVID-19?

Nei, Janssen-vaksinen, som samtlige av vaksinene, kan ikke føre til smitte med koronavirus.

LES OGSÅ: Kan man være smittebærer etter man har fått koronavaksinen?

Hvem bør ikke få vaksinen?

Personer som har hatt en alvorlig eller en akutt allergisk reaksjon mot et av innholdsstoffene i Janssen-vaksinen, som for eksempel polysorbat, bør ikke få vaksinen. (2)

Kilder

1) Statens legemiddelverk, Fakta om godkjente koronavaksiner

2) Centers for Disease Control and Prevention, Johnson & Johnson’s Janssen COVID-19 Vaccine Overview and Safety

3) Johnson & Johnson, Johnson & Johnson Expands Phase 2a Clinical Trial of COVID-19 Vaccine Candidate to Include Adolescents

4) Dagens Medisin: Gransker nye covid- vaksine , alvorlig sykdomsbilde hos fire vaksinerte

5) Johnson & Johnson Statement on COVID-19 Vaccine

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring