Justin Bieber's sykdom: Ramsay Hunt syndrom

Gir lammelse i ansiktet og kan påvirke hørselen.

EN FORM FOR HELVETESILD: Justin Bieber forteller om problemer med å lukke øyet og halvsidig ansiktslammelse. Foto: V: LISA O'CONNOR / AFP H: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
EN FORM FOR HELVETESILD: Justin Bieber forteller om problemer med å lukke øyet og halvsidig ansiktslammelse. Foto: V: LISA O'CONNOR / AFP H: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den kanadiske popstjernen Justin Bieber la nylig ut en video på Instagram hvor han forteller fansen årsaken til at han nylig har avlyst flere konserter.

– Som dere kan se på mitt ansikt, har jeg dette syndromet som kalles Ramsay Hunt syndrom. Det er et virus som angriper nerve i øret og gir full lammelse i halve ansiktet mitt, forteller Bieber.

På videoen kan vi se at kun det ene øyet blunker, og han kan bare smile pg bevege den ene siden av ansiktet. Den andre delen av ansiktet forblir mimikkløst.

– Dette er ganske alvorlig som dere ser, kroppen min forteller at jeg nå må ta det med ro, og hvile meg for å bli frisk og «få ansiktet mitt tilbake», avslutter han.

SNAKKER TIL FANSEN: Justin Bieber forklarer til fansen hvorfor han må avlyse flere konserter. Vis mer

Forårsaket av vannkoppvirus – en form for helvetesild

Ramsay Hunt syndrom kalles også zoster oticus, og er en spesiell form for helvetesild der ansiktsnerven, nervus facialis, rammes.

Det er et vannkoppvirus som er årsaken. Etter at du har hatt en infeksjon med vannkopper – noe veldig mange av oss har hatt – legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen din. Vanligvis ligger viruset der gjennom hele livet uten å skape noen problemer, fordi immunforsvaret holder viruset i sjakk.

Hva kan utløse sykdommen?

Hvis immunforsvaret blir svekket, på grunn av alder, stress, cellegiftbehandling, underernæring eller sykdom, kan viruset aktiveres på ny og gi helvetesild og Ramsay Hunt syndrom.

Symptomer

De to hovedsymptomene ved Ramsay Hunt syndrom er:

 1. På halve side av ansiktet vil man oppleve lammelse, eller nedsatt bevegelighet.
 2. Et smertefullt, rødt utslett med væskefylte blemmer, i og rundt et øre. (2)
BLEMMER OG SÅR I ØRET: Nærbilde av en 75 år gammel mann som er angrepet av helvetesild, også kjent som herpes zoster. Sårene i øret er svært smertefulle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BLEMMER OG SÅR I ØRET: Nærbilde av en 75 år gammel mann som er angrepet av helvetesild, også kjent som herpes zoster. Sårene i øret er svært smertefulle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

De fleste får begge symptomene og sykdommen starter som regel med begge hovedsymptomene, men noen ganger kan det ene starte før det andre kommer. Noen får imidlertid aldri utslettet. Symptomene utvikler seg gradvis og i varierende omfang. (2,3)

I tillegg kan man få noen av disse symptomene:

 • Vondt i øret
 • Hørselstap
 • Øresus og ringing i ørene (tinnitus)
 • Problemer med å lukke et øye
 • Svimmelhet
 • Endret smakssans, eller tap av smakssans
 • Tørr munn og tørre øyne
  (2)

Smitter det?

Nei og ja. Du kan du ikke smitte andre med Ramsay Hunt syndrom eller helvetesild. Men du kan smitte andre med vannkopper som ikke har hatt det tidligere. Smitteveien er direkte kontakt med sårvæske fra utslett.

Behandling

Tilstanden behandles med antivirale medisiner og kortikosteroider. Det er viktig å starte så fort som mulig med medisinene når symptomene starter. De kan hjelpe deg å bli frisk raskere. Ved svært alvorlige symptomer kan noen legges inn på sykehus og få medisinene intravenøst. (3)

Ramsay Hunt syndrom kan være en smertefull tilstand, og man kan ha behov for smertestillende medisiner. Siden man kan ha problemer med å lukke et øye, øyedråper som gir øyet fuktighet er viktig. Noen har også behov for medisiner mot svimmelhet og kvalme. (3)

Blir man frisk igjen?

Infeksjonen går som regel over etter en tid, de fleste symptomene er heldigvis bare midlertidige, men mange vil få langvarig ettervirkninger fra nervesystemet. Jo mer alvorlig sykdom, jo dårligere er prognosen. Tidlig oppstart med medisiner bedrer prognosen. (4)

Sykdommen kan også få et mer alvorlig utfall hvis man opplever komplikasjoner.

Slik utvikler sykdommen seg, og slik ser utslettet ut. Vis mer

Komplikasjoner

Blant komplikasjonene regner man:

 • Permanent hørselskade og permanent nedsatt ansiktsbevegelse. For de fleste går dette heldigvis over, men for noen vil symptomene bli permanent.
 • Øyeskade: Varig vansker med å lukke øyet. Kan gi smerter i øyet og uklart syn.
 • Postherpetisk nevralgi (nervesmerter): En smertefull tilstand som kan oppstå hvis nervefiber blir skadet.
  (2)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring