Kan man bli syk av aircondition?

Aircondition har både fordeler og ulemper for helsa.

KALD LUFT: Godt vedlikehold av apparatet er viktig for å forebyge sykdom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
KALD LUFT: Godt vedlikehold av apparatet er viktig for å forebyge sykdom. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Luftkondisjonering, eller aircondition, har eksistert i litt over hundre år. I mange land er aircondition fremdeles sjeldent, og så lenge det ikke er ekstreme temperaturer, klarer menneskekroppen å tilpasse seg temperaturen i omgivelsene.

Det kalde klimaet i Norge gjør at få har aircondition i boligen, men mange har det installert i bilen, og stifter dessuten bekjentskap med aircondition på utenlandsferier.

LES OGSÅ: Lav kroppstemperatur, hva kan årsaken være?

Hetebølger tar liv

Med økende temperaturer i verden har også varmerelaterte dødsfall gått opp. Kroppen vår kan tilpasse seg til et visst punkt, men blir det for varmt, klarer ikke kroppen vår å regulere temperaturen og vi kan dø av heteslag. Ni av de ti varmebølgene med flest dødsfall har forekommet etter år 2000. 128 885 mennesker i verden har dødd under disse hetebølgene, og mange vitenskapsfolk frykter at flere områder i verden kan bli så varme at mennesker ikke kan bo der.

Også i Norge kan det bli varmt om sommeren, og airconditioning begynner å bli mer vanlig her selv om vi fremdeles bruker varmepumper mer enn den klassiske airconditionen.

I BILEN: De fleste biler i dag har aircondition. Det kan være svært behagelig på dager hvor man ellers ville blitt svært varm inne i en bil. Foto: NTB Scanpix.
I BILEN: De fleste biler i dag har aircondition. Det kan være svært behagelig på dager hvor man ellers ville blitt svært varm inne i en bil. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Hva er en airconditioner, og hvordan virker den?

Aircondition er et lukket system som bruker prinsippet om at når en væske omgjøres til en gass, så tar den opp varme. I en airconditioner er det spesielle kjølevæsker som tvinges til å evaporere og kondensere, det vil si å gå fra væskeform til gassform til væskeform, igjen og igjen i et lukket rørsystem. Mange har sett dette for eksempel på baksiden av kjøleskap, som bruker samme prinsipp.

Kald luft holder også mindre fuktighet enn varm luft, så airconditioning gjør luften tørrere og avgir vann når den fjerner fuktighet fra luften. I tillegg har en airconditioner et filter som fjerner partikler fra luften. Det er også vifter som blåser luft over kondenserrør for å gjøre dem mer effektive i å fjerne varme og det er vifter som blåser kald luft inn i rommet. Det finnes også airconditionsystemer som bruker nedkjølt vann og kjøletårn, særlig for store bygg.

Fordeler med aircondition

  • For mange er aircondition bra. Dette gjelder særlig mennesker som er eldre, har kroniske sykdommer eller av andre grunner ikke klarer å regulere temperaturen eller som opplever problemer i varm og fuktig luft. Sykdommer som kan bli verre med høye temperaturer og høy fuktighet inkluderer hjertesvikt, angina, multippel sklerose eller diabetes.
  • Aircondition kan også hjelpe folk med kroniske lungeproblemer som KOLS eller astma ved å filtrere luften for pollen og andre allergener.
  • Et godt og velholdt airconditioningsystem renser og fornyer luften regelmessig.
  • Ekstrem varme kan gjøre oss mindre effektive i jobb, og det kan gjøre oss slappe og mindre våkne. Når temperaturen er mer kontrollert, kan vi jobbe og konsentrere oss bedre.
  • Vi svetter også mindre og reduserer dermed risikoen for uttørring og heteslag i varmen.
  • Kjøligere luft reduserer også insekter og parasitter i miljøet.

Kan vi bli syke av aircondition?

Mennesker over hele verden påstår at de blir syke av airconditioning. Det er motstridende meninger om dette.

På 70 og 80 tallet begynte man å høre folk i USA klage over at bygningen de jobbet i gjorde dem syke. De klaget på tette neser, pusteproblemer, hodepine, tretthet og hudirritasjoner, og man kalte dette for «sick building syndrome». Mye av dette kunne antakeligvis forklares av at man holdt for lav temperatur, eller at den uttørrende effekten av aircondition gjør at man får tørr, irritert hud og tørre slimhinner, som igjen fører til tett nese.

Kan man få forkjølelse av aircondition?

Mange lurer på om airconditioning er grunnen til at de blir forkjølet. Svaret er både ja og nei. Det er virus som gjør en forkjølet, men forskjellige virus gror bedre i forskjellige temperaturer og luftfuktighetsnivåer. Airconditioning kan gjøre at noen virus gror bedre enn andre. I tillegg kan altså airconditioning gjøre at vi får nedsatt forsvar mot disse virusene via tørre slimhinner og dermed blir forkjølet fortere enn vanlig.

Utbrudd av legionærsyken

Det har også forekommet utbrudd av legionærsyken relatert til airconditioning. Dette er en lungesykdom som forårsakes av et bakterie, Legionella pneumophila, og den er spesielt dødelig for folk som allerede har en lungesykdom, røyker, eller har et nedsatt immunforsvar.

Dette skjer særlig når man bruker kjøletårnteknologi.

VEDLIKEHOLD: Rens av filter er viktig for å unngå oppvekst av mikroorganismer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VEDLIKEHOLD: Rens av filter er viktig for å unngå oppvekst av mikroorganismer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vedlikehold er viktig ved aircondition

Akkurat som at et velholdt system kan gjøre astma bedre, så kan et dårlig vedlikeholdt system gjøre astma verre hvis man ikke renser filteret eller mikroorganismer gror i systemet og blåses ut i miljøet.

Forskning har vist at folk faktisk kan bli syke i bygninger med aircondition, og man tror at det kan skyldes mugg og bakterier selv om man ikke har kunnet isolere spesifikke mikrober. Noe forskning viser også at i byer er det viktig at luftinntaket for aircondition bør være så høyt opp som mulig og at det kan være forurensing fra luft ved bakkenivå som fører til noe av symptomene folk opplever. Forskere i USA fant også at i airconditioning i biler hadde 22 av 25 biler opptil flere typer mugg i systemet, men man vet ikke om airconditioner i hus har like høye forekomster av mugg eller sopp.

For noen sykdommer som gikt eller tørre øyne, kan den kalde, tørre luften gjøre symptomer verre. Den kan også gjøre det vanskelig å bruke kontaktlinser fordi øynene tørker ut.

Blir man dårligere rustet til å regulere temperaturen selv hvis man har aircondition?

Det har også vært foreslått at folk som ikke er vant til å regulere temperaturen sin er mer påtakelige for å få heteslag. Dette er ikke bevist, men vi vet jo for eksempel at hvis det er 18 grader ute om våren så tar vi på oss tynnere klær og løper ut, mens om høsten kan den samme temperaturen gjøre at vi tar på oss jakker og bukser og fyrer opp i peisen. Hvis vi lar kroppen akklimatisere seg, takler vi ofte normale temperaturer fint uten verken aircondition eller andre tiltak.

Hvis man ikke i utgangspunktet har spesielle helseproblemer, kan du derfor fint la kroppen venne seg til temperaturen i miljøet, drikke mye vann og bruke tynne, lette klær.

Konklusjon – helsefarlig eller ikke?

Konklusjonen er at det dessverre ikke finnes en fasit om hvorvidt aircondition er positivt eller negativt for helsen.

Det viktigste er at hvis man har en airconditioner installert, må man passe på at den blir godt vedlikeholdt, og man bør sørge for at luftfilteret blir byttet ofte. Man bør holde temperaturen jevn og mellom 21–25 grader, og også sørge for at rommene blir regelmessig ventilert.

Kilder: slate.com, scientificamerican.com, sciencedirect.com, ncbi.nlm.nih.gov, Stan Cox: Losing Our Cool: Uncomfortable Truths About Our Air-Conditioned World.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring