Koronavirus

Kan man få omikron når man har hatt delta?

Kan du bli syk av omikron, selv om du tidligere har hatt covid-19? Svaret finner vi ved å se på hva som har skjedd i Sør-Afrika de siste ukene.

BESKYTT DEG: Selv om du har hatt covid-19 tidligere kan du å bli smittet med omikron. Foto: kovop58 / FOTOGRIN / Shutterstock / NTB
BESKYTT DEG: Selv om du har hatt covid-19 tidligere kan du å bli smittet med omikron. Foto: kovop58 / FOTOGRIN / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Å bli syk av et virus flere ganger kalles reinfeksjon, og er ganske vanlig for virus som muterer. For eksempel har de fleste voksne hatt ulike forkjølelsesvirus som rhinovirus, adenovirus, parainfluensa og rs-virus mange ganger gjennom livet.

Det samme gjelder koronaviruset. Man har ingen garanti for å ikke bli smittet og syk på ny, selv om man har hatt viruset i kroppen tidligere.

Omikron reduserer effekten av antistoffene

Omikron er en ny virusvariant som på veldig kort tid har spredd seg, og norske helsemyndigheter regner med at det bare er et spørsmål om tid før denne koronavarianten vil dominere i Norge. Nær 1200 tilfeller er så langt registrert, men det er ventet at tallet øker.

I Verdens helseorganisasjon sin siste ukesrapport om covid-19 utbruddet, skriver de at foreløpige analyser antyder at Omikron reduserer aktiviteten i antistoffene som skulle beskytte deg mot koronaviruset, hvis du tidligere har vært syk med en annen koronavariant, eller har blitt vaksinert.

Mange syke, tross tidligere gjennomgått infeksjon

I Sør-Afrika har omikron spredd seg på rekordtid og dominerer. I dette landet har langt færre vaksinert seg enn i Norge, det er en vaksinasjonsdekning hos voksne på omtrent 35 % sammenlignet med Norge som har over 80 %.

Men – her kommer det interessante: Et sted mellom 60-80% totalt av befolkningen hadde antistoffer mot viruset (seroprevalens). Det betyr at på tross av at svært mange i befolkningen har hatt en koronainfeksjon tidligere, ble landet utsatt for et nytt, stort utbrudd. Det forteller oss at tidligere gjennomgått infeksjon med annen virusvariant sannsynligvis ikke beskytter mot omikron.

Svært mange i befolkningen hadde hatt en tidligere covid-infeksjon, likevel ble landet utsatt for et nytt, stort utbrudd.

WHO viser til en undersøkelse i Sør-Afrika som sammenlignet hvor mange som fikk en reinfeksjon de siste ukene sammenlignet med tidligere utbrudd i landet. Det viste seg at risikoen var høyere nå. Undersøkelsen er ikke fagfellevvurdert ennå.

Det er så kort tid siden omikron ble oppdaget, og vi trenger fortsatt flere uker om måneder med forskning og analyser for å bli helt sikre på dette, og gi et svar med to streker under, men foreløpig kan man si at tidligere delta-infeksjon gir ikke automatisk full beskyttelse mot å bli smittet med omikron og mye tyder på at omikron har høyere risiko enn delta for reinfeksjon.

Vaksine beskytter mot alvorlig sykdom

De fleste som har gjennomgått covid-19 tidligere har tatt vaksine tre måned eller senere etterpå.

– Vi regner med at vaksinasjon vil gi høy grad av beskyttelse mot alvorlig sykdom, uansett variant, har Line Vold i FHI sagt i en tidligere pressemelding om omikron.

Selv om beskyttelsen mot å bli smittet er redusert, tyder alt på at de som er vaksinert er godt beskyttet mot alvorlig sykdom, og får enten en infeksjon i kroppen man ikke merker i det hele tatt, eventuelt midle symptomer.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring