Kan man gå på jobb med korona nå?

Det er kommet nye anbefalinger fra FHI. Dette er reglene som gjelder hvis man har symptomer og hvis man tester positivt.

HOLDE SEG HJEMME? Ved lette symptomer og restsymptomer er det ikke forbudt å gå på jobb. Foto: StratfordProductions / Shutterstock / NTB
HOLDE SEG HJEMME? Ved lette symptomer og restsymptomer er det ikke forbudt å gå på jobb. Foto: StratfordProductions / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vinterbølgen med covid-19 er på retur, og færre mennesker blir nå syke og innlagt på grunn av koronaviruset. På bakgrunn av dette har FHI kommet med nye anbefalinger for covid-19.

Når skal man holde seg hjemme?

Hvis man har nyoppståtte luftveissymptomer og føler seg syk, skal man bli hjemme fra jobb, skole eller barnehage inntil man føler seg bra igjen.

Symptomer på sykdom inkluderer feber, hoste, sår hals, tap av lukte- og smakssans, snørr, hodepine og nedsatt allmenntilstand.

Hvis man har nyoppståtte luftveissymptomer og føler seg syk, skal man bli hjemme inntil man er bra igjen

Det eneste unntaket som gjelder, er hvis man kun har lette forkjølelsessymptomer. Da kan man leve som normalt, men bør samtidig begrense eller helt unngå besøk til personer som er i risikogrupper og nyfødte mens man har symptomer, hvis dette er mulig.

Hvis man etter sykdom føler seg allment bra igjen, men har restsymptomer som for eksempel snørr, heshet eller noe hoste, er det likevel i orden å komme tilbake på jobb, skole eller i barnehage.

Hvis koronatesten er positiv

Har man testet positivt på koronatest, gjelder de samme rådene om å holde seg hjemme hvis man føler seg syk. Hvis testen er positiv, men man ikke føler seg syk eller har symptomer, behøver man ikke holde seg hjemme.

Reglene er de samme ved både positiv og negativ test; man skal holde seg hjemme hvis man føler seg syk

Med andre ord er reglene de samme ved både positiv og negativ test; man skal holde seg hjemme hvis man føler seg syk. Det er fremdeles anbefalt å holde en god hoste- og håndhygiene.

Er det krav om karantene og selvtest?

Nei, det er ikke lenger krav om at man skal holde seg hjemme i 4 døgn eller teste seg med selvtest. Føler man seg syk skal man holde seg hjemme inntil man er frisk igjen, men reglene om karantene og selvtest er opphevet.

Reglene er opphevet fordi de fleste i Norge nå er godt vernet mot alvorlig sykdom. Svært mange er vaksinerte eller har allerede hatt korona, og man vet også at omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom enn tidligere varianter av viruset. I tillegg ser det ut til at vinterbølgen med covid-19 er godt på retur i Norge.

Risikogrupper og pårørende bør passe ekstra på

Noen grupper har som kjent økt risiko for alvorlig sykdom på grunn av koronaviruset. Dette gjelder eldre mennesker og personer med underliggende sykdommer. Disse menneskene bør unngå steder med for mye trengsel og begrense samværet med personer som har luftveissymptomer.

Det er likevel viktig at man ikke isolerer seg i lang tid, da dette kan ha negativ effekt på den mentale helsa. Hvis man ikke kan eller vil unngå samvær med personer som har luftveissymptomer, bør disse personene bruke munnbind i den tid man er sammen.

Risikogrupper og uvaksinerte blir i tillegg anbefalt å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte hvis det er vanskelig å holde avstand til andre.

Alle mennesker bør følge vaksineanbefalingene, og for mennesker i risikogrupper er det ekstra viktig at man blir vaksinert med oppfriskningsdose når man får tilbud om dette.

Når skal man kontakte lege?

Hvis man er bekymret for egen helse eller for barnet sitt, skal man kontakte lege. Det bør være lavere terskel for å kontakte lege jo yngre barnet er. Dersom symptomene er alvorlige eller ikke går over, bør man alltid kontakte lege.

Kilder:

1) FHI: Nyoppståtte luftveissymptomer 2) FHI: Dette er anbefalingane for covid-19 som gjeld no 3) FHI: Råd og informasjon til risikogrupper og pårørende

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring