Mangel på hostesafter: Har vært umulig å få tak i

Nå kan det nærme seg en løsning for en av dem.

COSYLAN: Nå kan det bli slutt på langvarig mangel. Foto: Lommelegen.
COSYLAN: Nå kan det bli slutt på langvarig mangel. Foto: Lommelegen. Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Cosylan er en reseptbelagt hostemedisin som blir brukt ved luftveisirritasjoner og vedvarende tørrhoste vedvarende tørrhoste ved øvre luftveisinfeksjoner, ifølge Felleskatalogen.

Men siden i slutten av april i år har det vært full stopp på grunn av leveringsproblemer.

Medisinen har ikke vært mulig å få tak i på norske apoteker siden 25.04.2022, står det på Legemiddelverket sin oversikt.

– Det har vært mangel på Cosylan på grunn av produksjonsproblemer, forteller Overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket til Dinside.

Flere hostemedisiner med samme problem

Hvis en reseptbelagt medisin ikke er mulig å få tak i kan lege eller apotek hjelpe deg med å finne alternativ medisin. Men det er ikke så enkelt som det høres ut, fordi også lignende produkter er det mangel på.

På listen over legemiddelmangel finner vi også den reseptbelagte Solvipect comp. Denne er det også mangel på i visse størrelser.

Solvipect som du kan kjøpe uten resept, er det ikke mangel på.

Snarlig løsning for Cosylan

Men nå ser det ut til å bli en løsning på problemet når det gjelder Cosylan.

Hostemedisinen selges i to størrelser, liten og stor. For de små flaskene er det nå estimert at de skal være på vei tilbake til apotek og tilgjengelig fra og med 16.09.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring