My-varianten av koronaviruset

Den nye varianten My er nylig lagt på listen over WHOs mutasjoner av særlig interesse. Flere tilfeller er oppdaget i Norge. Dette vet vi så langt.

MUTASJONEN MY: Alle virus endres over tid og skaper nye mutasjoner. WHO har lagt til My på lista over mutasjoner man skal overvåke med spesiell interesse. Illustrasjon: macondo / Shutterstock / NTB
MUTASJONEN MY: Alle virus endres over tid og skaper nye mutasjoner. WHO har lagt til My på lista over mutasjoner man skal overvåke med spesiell interesse. Illustrasjon: macondo / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Verdens helseorganisasjon har ført opp en ny variant av koronavirus på lista over varianter av særlig interesse. Den kalles My, og ble først oppdaget i Colombia i januar 2022. Mutasjonene får navn fra det greske alfabetet og på engelsk kalles det Mu-variant.

Fem tilfeller i Norge så langt

Fem tilfeller med My-varianten har blitt registrert i Norge.

– Tilfellene er spredt fra mai og den siste tida i juli. Det sier seksjonsleder for influensa og annen luftsmitte hos FHI, Karoline Bragstad, til Dagbladet.

Spredning i verden

Siden My ble identifisert i Colombia i januar 2021, har det vært noen sporadiske rapporter om tilfeller og noen større utbrudd rapportert land i Sør -Amerika og i Europa, ifølge WHO sin siste ukesrapport.

Selv om den globale forekomsten av My -varianten har gått ned, og bare er påvist i 0,1 % av sekvenserte koronatester, er forekomsten høy og økende i Colombia (39 %) og Ecuador (13 %). Dette er grunnen til at My nå har blitt satt på lista over varianter av interesse og overvåkes nøye av WHO.

Er den mer smittsom og virker vaksiner mot My?

Bragstad sier at varianten ikke skaper økt bekymring med tanke på koronavaksinens beskyttelse, enn som for alle de andre variantene som FHI følger med på ennå.

– Flere studier er nødvendig for å forstå hvordan My-varianten påvirker oss fenotypisk og klinisk, skriver WHO i ukesrapporten.

Det betyr at man trenger mer kunnskap om smittsomhet og om den gir mer alvorlig sykdom.

Delta dominerer i Norge

FHI har kartlegger mutasjoner av viruset, påvist i koronatester. I 2021 har ALFA dominert, men DELTA overtok fra og med juni og er nå påvist i 100 % av testene. Det forekommer lite smitte med øvrige varianter, ifølge FHIs ukesrapport for uke 35.

Se figur – slik har ulike virusvarianter dominert i Norge i år.

To grupper mutasjoner

WHO har delt inn mutasjonene som er oppdaget i to grupper som prioriteres for global overvåkning og forskning.

  • Varianter som gir bekymring (VOC – Variants of Concern) Herunder blant annet ALFA-varianten og DELTA-varianten.
  • Varianter av interesse (VOI – Variants of Interest) Her finner vi blant annet LAMBDA-varianten og den nye MY-varianten.

– Grunnen til at My er kommet opp på lista igjen som en interessevariant er fordi den har økt noe i omfang andre steder i verden, forteller Bragstad.

Varianter av bekymring

VOC er varianter av særlig bekymring fordi det gir økt smitte og kan ha stor betydning for samfunn, helsevesen, sykdommens smittsomhet, alvorlighet, eller at vaksiner kan få mindre effekt.

Variant Først oppdaget i Tidligere kalt Nummer
ALFAStorbritanniaEngelsk, eller britisk variantB.1.1.7
BETASør-AfrikaSør-afrikansk variantB.1.351, B.1.351.2, B.1.351.3
GAMMABrasilBrasiliansk variantP.1, P.1.1, P.1.2
DELTAIndiaIndisk variantB.1.617.2, AY.1, AY.2, AY.3

Kilde: WHO

Varianter av interesse

VOI er andre varianter som WHO og norske helsemyndigheter følger nøye med på. Når vi får mer kunnskap om disse, kan de også bli bekymringsvarianter og flyttes til gruppen VOC.

Variant Oppdaget først i Nummer
EtaFlere landB.1.525
IotaUSAB.1.526
KappaIndiaB.1.617.1
LambdaPeruC.37
MyColombiaB.1.621

Kilde: WHO

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring