Når smitter korona mest?

Lege fra Folkehelseinstituttet forteller hvilke dager du er mest smittsom. Det er viktig å notere seg når symptomene først oppstod.

SMITTER I 3-5 DAGER: Hold deg hjemme og hold avstand til andre, er det nye rådet som erstatter isolasjon. Foto: Madhourse / Srdjan Randjelovic / Shutterstock / NTB
SMITTER I 3-5 DAGER: Hold deg hjemme og hold avstand til andre, er det nye rådet som erstatter isolasjon. Foto: Madhourse / Srdjan Randjelovic / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Vi er tilbake til en normal hverdag, og å melde fra om smitte til nærkontakter er det du selv som skal gjøre, og ikke smitteteam i kommunen din. Isolasjon er ikke lengre påbudt, men anbefalt i 4 dager.

Hvis du har testet positivt på en hurtigtest melder sikkert spørsmålet seg: Når ble jeg smittet? Og når kan jeg ha smittet andre? Her skal du få svarene.

Når er du mest smittsom?

Du kan smitte andre 1–2 dager før du får symptomer, og 2–3 dager etterpå. Det er også mulig å smitte noen i et par dager etterpå, men da skal det litt mer til, har Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, nylig fortalt Lommelegen da vi ville finne ut hvor lenge man kan være smittsom etter covid infeksjon.

– Når det gjelder Omikron er det fortsatt mye vi ikke vet og dataene vi forholder oss til kan være usikre. Men så langt antyder data at omikrons latenstid kanskje er litt kortere enn for delta-varianten, sier Øverbø.

Det vil si at tiden fra man selv blir smittet til man kan smitte andre kan være redusert sammenlignet med tidligere varianter.

Hva er inkubasjonstid for koronavirus?

En positiv hurtigtest betyr at du har covid-19 og at du er smittsom. Du lurer sikkert på når og av hvem du ble smittet av, og mange får aldri vite dette.

– Inkubasjonstid, det vil si tiden fra man blir smittet til man utvikler symptomer, er rundt 3–5 dager ved covid-19, forteller Joakim Øverbø, lege ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.

LES OGSÅ: Symptomer på omikron når man er fullvaksinert.

Når ble jeg smittet?

Hvis du nylig har fått symptomer, og en hurtigtest bekrefter at du er smittet, har du sannsynligvis blitt smittet 3–5 dager før symptomene dukket opp.

Hvis du ikke har symptomer, er det vanskelig å si når du egentlig ble smittet.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring