Korona:

Så lang er inkubasjonstiden for omikron

Hvor lang tid fra du blir smittet til du får symptomer? Her er svaret.

HVOR LENGE? FHI OG WHO gir deg svaret. Foto: V: Andrii Vodolazhskyi H: Madhourse. Begge: Shutterstock / NTB
HVOR LENGE? FHI OG WHO gir deg svaret. Foto: V: Andrii Vodolazhskyi H: Madhourse. Begge: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du vært i kontakt med noen som er smittet med covid? Da er det helt naturlig at du lurer på om du har blitt smittet og når du kan regne med at eventuelle symptomer oppstår.

Antall dager

Inkubasjonstid er tiden fra du ble smittet til du får symptomer.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at inkubasjonstiden vanligvis er 4-5 dager.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) skriver at inkubasjonstiden er 5-6 dager.

10 dager senest

Det er viktig å merke seg at dette er gjennomsnittstall basert på store undersøkelser. FHI påpeker at det kan gå lengre tid, men innen 10 dager har 98-99,9 % vil de som er blitt smittet utvikle symptomer.

Har det gått 10 dager siden du hadde nærkontakt med en smittet, er det derfor stor sannsynlighet at du ikke blir syk. Men det kan også være en mulighet at du har fått en symptomfri infeksjon, noe som slett ikke er uvanlig.

Test?

Bør man teste seg? Det er ikke lenger en anbefaling å teste seg. Men du kan kjøpe en hurtigtest hvis du ønsker svar.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring