Salmonella: Slik håndterer du melon trygt

Det har tidligere vært flere utbrudd med salmonella fra ulike typer melon.

MELON: Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock / NTB
MELON: Foto: Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Melon er en forfriskende og saftig frukt som er elsket over hele verden for sin søte smak. Det er spesielt mange som nyter frukten på varme dager, hvor frukten føles kjølende, og det høye vann -og sukkerinnholdet bidrar til å holde oss hydrerte.

Gjennom åra har melonen vært knyttet til flere utbrudd med salmonella. Også andre bakterier har vært påvist i melonen, blant annet shiga-toksin produserende E.coli.

Hvorfor trives bakterier i melon?

Bakterier vokser og trives i melonkjøttet fordi melon har nøytral ph i forhold til annen frukt, og inneholder mye sukker og vann. Hvis det er sår igjennom skallet kan bakteriene komme inn i fruktkjøttet. Her kan de formere seg, og bli veldig mange.

Bakteriene kan også sitte i skallet på melonen. Visse melontyper har nemlig et ruglete skall, som gjør at de er vanskeligere å vaske helt rene. Bakterier kan dermed leve og formere seg i skallets sprekker. Når man deler melonen kan bakterien komme inn i fruktkjøttet.

Slik håndterer du melon trygt

For å minske risikoen for smitte, bør du følge disse rådene om trygg håndtering av melon:

  • Sjekk skallet før du kjøper melon i butikken. Ikke kjøp melon hvor skallet er skadet.
  • Vask melonen godt og tørk den med papir før du deler den opp. Bruk gjerne en børste for å vaske meloner med uregelmessig skall, for å sikre at skallet blir ordentlig rent.
  • Vask hender og utstyr godt med såpe etter at du har skåret i melonen.
  • Oppbevar oppskåret melon kjølig. Oppskåret melon bør maksimalt oppbevares kjølig i opptil fire dager.
  • Hvis du kjøper melon som allerede er oppskåret, bør du sikre deg at det har vært oppbevart kjølig, og eventuelt spørre butikken om rutinene deres.
  • Spis ikke melon som har ligget ute i romtemperatur i mer enn to timer.

Hva er symptomene på smitte?

Smitte med salmonella behøver ikke gi symptomer, og man kan derfor godt være smittet uten at man vet det. Vanlige symptomer er imidlertid diaré, magesmerter og kvalme. Noen får også feber eller blodig avføring. I tillegg kan det være leddsmerter, muskelsmerter og hodepine.

Som regel er symptomene milde og går vekk av seg selv, men av og til kan diareen være langvarig og alvorlig.

I sjeldne tilfeller kan salmonellainfeksjoner gi blodforgiftning, påvirkning av indre organer og reaktiv leddbetennelse. Ved infeksjon er barn og eldre særlig utsatt for dehydrering.

Slik smitter salmonella

Smitten skjer via mat, eller fra smittede mennesker ved dårlig håndhygiene. Det er ikke bare melon som kan inneholde Salmonellabakterier. Også kjøttprodukter, som svine -og fjørfekjøtt, egg, eggprodukter, melk, skalldyr, krydder og grønnsaker kan inneholde bakteriene.

Siden 2006 har det i Norge vært utbrudd med blant annet mistenkt smitte fra salatblanding, salamipølse, tørket fruktblanding og melon. Smitte fra husdyr eller ville dyr som pinnsvin eller fugler kan også forekomme.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring