Selvtest for klamydia

I 2004 ble 17558 tilfeller av klamydia diagnostisert, i tillegg går det mange smittede rundt uten å vite at de har sykdommen. Nå er det kommet en test som gjør at jenter og kvinner kan teste seg selv - men er den like nøyaktig?

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Symptomer på klamydia
Problemet er at klamydia ofte ikke gir noen som helst plager - faktisk får 60-80% ingen symptomer i det hele tatt! Det er derfor viktig at alle som har hatt ubeskyttet sex tester seg for å se om de har klamydia. Mulige symptomer er likevel:

Symptomer hos kvinner:

  • Utflod fra skjeden
  • Svie ved vannlating
  • Småblødninger etter samleie
  • Egglederbetennelse som kan føre til magesmerter

I lengden kan egglederbetennelse fører til at egglederene vokser sammen/blir tette, noe som kan føre til sterilitet.

Symptomer hos menn:

  • Litt utflod fra urinrøret
  • Svie ved vannlating
  • Kløe

Selvtest - ikke like nøyaktigTesten baserer seg på at bakterien kan påvises med en test fra skjeden. Slike hurtigtester er ikke like godt utprøvde som andre tester, og har noe lavere treffsikkerhet. Dette betyr at den kan gi flere falske positive svar og falske negative svar enn vanlige tester - mindre "til å stole på", med andre ord.
Testen kan brukes av både menn og kvinner, men er nok mest behagelig å bruke for kvinner. Dersom menn vil teste seg må bomullspinnen føres opp i urinrøret, noe som kan være smertefullt. Mange vil nok derfor foretrekke et legebesøk, hvor en vanlig urinprøve kan være tilstrekkelig. Hos lege vil det også være noe billigere å teste seg, samtidig får du anledning til å stille spørsmål og få faglig veiledning. For mange vil det derfor være nyttig å ta en tur til legen uansett.

Ulemper ved prøven
Selve prøven er vanskelig både å gjennomføre og å lese av, og det er lett å misforstå resultatet. Man kan da ende opp med å bestille legetime uansett, og det vil da bli mye dyrere enn man i utgangspunktet hadde tenkt seg! Testen koster på apoteket kr. 275,- .

Positiv test - hva gjør jeg?
Dersom du tester positiv må du ta kontakt med fastlegen din som vil gjøre en ny test. Dersom denne også er positiv, vil du få antibiotika som fjerner infeksjonen. I tillegg vil partneren(e) din(e) også bli behandlet. Behandlingen er gratis. Da det ikke er alle som blir friske etter én behandling, er det viktig at alle tester seg igjen etter 4 uker - noe som også er gratis.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring