Spolorm

Innvollsormen spolorm ser ut som en hvit meitemark. Parasitten kan leve i menneskekroppen og bli opp til 30 centimeter lang.

SPOLORM: En spolorm i en hanskekledd hånd. En spolorm kan bli opp til 30 cm i tarmen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SPOLORM: En spolorm i en hanskekledd hånd. En spolorm kan bli opp til 30 cm i tarmen din. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Spolorm (Ascaris lumbricoides) er en rundmark. Hvis man har blitt smittet med rundmark, kalles sykdommen ascariose. Rundmark er lange sylindriske marker og utgjør den største gruppen av marker med mer enn 500 000 arter.

Barnemark, også kalt småmark, er den vanligste rundmarken i Norge, spolorminfeksjon er langt mer sjelden. Tidligere var spolrorm mer vanlig i Norge. Tilfeller oppdages i dag vanligvis ved rutineundersøkelser av innvandrere fra endemiske områder.

Spolormer lever i tynntarmen, og bruker mennesket som vert for nesten hele livsløpet sitt.

Utseende til en spolorm minner litt om en stor, hvit meitemark, uten "magebeltet" som meitemark har. En voksen orm kan bli opptil 30 cm lang. Spolormer trives i varm, fuktig jord, og er meget vanlig i tropiske og subtropiske land, særlig hos barn og i områder med dårlig hygiene og sanitering.

LES OGSÅ: Bendelorm kan bli 10 meter lang i magen din

Smitte

Spolorm smittes ikke fra person til person direkte, man må komme i kontakt med jord som er blandet med menneskeavføring som har spolorm egg eller eventuelt vann som er kontaminert med smittet avføring. Fra man blir smittet med et egg til man selv blir en vert hvor en orm slipper ut egg i tynntarmen tar det ca to-tre måneder. Diagnose stilles ved påvisning av egg eller ormer i avføringen.

Livssyklusen til en spolorm begynner ved at man får i seg et egg. Disse eggene kan ikke infisere mennesker hvis de ikke har vært i jord, og vi kan få dem i oss via frukt, grønnsaker eller andre ting som har vært borte i jord med spolormegg.

Etter en periode i i tynntarmen, klekkes larver fra eggene, og de borer seg så gjennom tarmveggen, og sprer seg så via lymfesystemet og blodårer til lungene. Der blir de i ca en uke og så kommer de seg inn i luftveien, sprer seg i halsen og blir hostet opp i munnen og svelget ned i tarmesystemet igjen. Der gror de seg voksne til hann eller hunnormer. Hunnormene blir større enn hannormene, ca 30-40 cm lange og rundt 5 mm i diameter. Hannene er omtrent halvparten av denne størrelsen, og de har en krum halespiss.

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til analkløe

KOMPLISERT LIVSSYKLUS:Spolormen utvikler seg til sist som voksne ormer i tarmen, og kan bli opp til 30 centimeter lange. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
KOMPLISERT LIVSSYKLUS:Spolormen utvikler seg til sist som voksne ormer i tarmen, og kan bli opp til 30 centimeter lange. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hunnene er ekstremt fruktbare. Etter at de har parret seg med hannen i tynntarmen, kan de slippe ut opp til 200 000 egg hver dag. Disse eggene går ut med avføringen, og syklusen starter på nytt.

Spolorm kan leve i et menneske mellom ett og to år.

Symptomer

De fleste som blir smittet har få eller ingen symptomer, men hvis det er nok ormer i kroppen kan det få alvorlige konsekvenser.

Symptomer er ofte milde, men hvis infeksjonen er stor nok kan man se dårlig vekstutvikling hos barn, blokkering av tarmer og lymfangitt, i tillegg til blokkering av lever og bukspyttkjertel kanaler.

Differensialdiagnose

Symptomene på spolmarkinfeksjon kan ligne på andre sykdommer. Dette avhenger av hvilke symptomer man har, og kan inkludere:

ULIKE TYPER ORMER OG MARK: MEnneskekroppen kan bli innvadert av forkjellige typer innvollsorm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ULIKE TYPER ORMER OG MARK: MEnneskekroppen kan bli innvadert av forkjellige typer innvollsorm. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Behandling

Behandling inkluderer markmiddel som mebendazol eller albendazol og bedring av sanitære forhold.

Barn kan gå i barnehage etter igangsatt behandling.

KILDE: SML OG FHI (mai 2017)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring