Symptomer på apekopper

Forløpet kan deles inn i to faser. Først får man feber og smerter i kroppen, deretter kommer utslett.

HOVNE LYMFEULER OG UTSLETT: To av symptomene på apekopper. Foto Courtesy of CDC/MEGA/NTB
HOVNE LYMFEULER OG UTSLETT: To av symptomene på apekopper. Foto Courtesy of CDC/MEGA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Virussykdommen apekopper er oppdaget i flere land i Europa, ifølge WHO. Denne sykdommen har tidligere vært endemisk i land i sentral- og vestafrika. Det er nylig oppdaget tilfeller i Sverige, og det har også vært et tilfelle i Norge, ifølge FHI.

Hva er apekopper?

Apekopper er en infeksjon av orthopoxvirus. Det er et virus som er i samme familie som det utryddede kopperviruset (variolavirus). Kopper er en av de dødeligste pandemiene vi kjenner til. Apekopper er en langt mildere infeksjon.

Symptomer

De fleste som blir smittet med apekopper får en mild sykdom som ikke gir varige men. Sykdommens symptomer kan på mange måter sammenliknes med vannkopper.

WHO sier at disse symptomene har blitt avdekket hos personer i land som ikke pleier å ha apekopper, etter mars 2022:

 • Akutt innsettende feber (over 38,5 grader)
 • Hovne lymfeknuter
 • Muskelsmerter og kroppssmerter
 • Ryggsmerte
 • Kraftløshet
 • Et spesifikt utslett med blemmer som brister (som ikke kan forklares med andre tilstander)
  (4)

Utslettet kan se ut som kviser først

Utslettet kan først minne om kviser eller små sår, men har noen spesielle kjennetegn. Som regel er det flere utslett, men det er også rapportert tilfeller i 2022 der man kun har et eller få sår.

UTVIKLING AV UTSLETT: De begynner som små flate flekker, som blir små, opphøyde kuler. Disse vokser og blir fylt med først klar væske og deretter gul væske. Disse koppene sprekker og det blir sår, og deretter skorper. Foto: UK government, OGL 3 , via Wikimedia Commons
UTVIKLING AV UTSLETT: De begynner som små flate flekker, som blir små, opphøyde kuler. Disse vokser og blir fylt med først klar væske og deretter gul væske. Disse koppene sprekker og det blir sår, og deretter skorper. Foto: UK government, OGL 3 , via Wikimedia Commons Vis mer

Amerikanske helsemyndigheter (8) har laget et oversikt over fire stadier for utvikling av utslettet:

 1. Først kommer det flate utslett i huden (Se bilde 1)
 2. Så blir det en forhøyelse i huden, som kviser (Se bilde 2)
 3. Forhøyelsene i huden blir fylt av væske
 4. De blir sår med puss.

Etterhvert vil sårene tørke inn og få skorpe, slik du ser på bilde 3,4 og 5 lenger opp i saken. Det kan bli arr i huden. (7)

Hvor oppstår utslettet på kroppen?

Apekopp-utslett kan oppstå hvor som helst på kroppen, men har en tendens til å være mer konsentrert i ansiktet og armer og bein enn på mage, rygg og bryst. WHO forteller hvor flest får utslettet:

 • Ansiktet (i 95 % av tilfellene)
 • Håndflatene og fotsålene (i 75 % av tilfellene)
 • Munnslimhinner (i 70 % av tilfellene)
 • Kjønnsorganer (30 %)(6)

Forløp

I hvilken grad noen kan bli smittet uten å få symptomer – det kalles asymptomatisk infeksjon – er ukjent. (6)

Forløpet er i to faser. De første symptomene er feber, hodepine, muskelsmerter og hoven og vond hals. (2)

I neste fase kommer det et utslett. Utslettet utvikler seg mellom 1 og 5 dager etter man får de første symptomene. Utslettet begynner ofte i ansiktet, og sprer seg deretter til andre deler av kroppen. Utslettet er væskeholdige blemmer, som deretter blir til sår. (2,3)

Antall kopper i huden kan variere fra noen få til flere tusen. (4)

Hvordan vil det gå videre?

Apekopper gir symptomer som varer fra 2 til 4 uker, også blir de fleste friske av seg selv.

Hvem er mest utsatt for alvorlig sykdom?

Barn kan være mer utsatt for alvorlig sykdom. Det samme gjelder mennesker med immunsvikt. Mennesker med immunsvikt er i praksis utsatt for alle mulige infeksjoner og kan få langt mer alvorlig forløp.

Selv om vaksine mot kopper kunne beskytte mot apekopper tidligere, kan personer yngre enn 10–50 år (avhengig av land) være mer utsatt for apekopper på grunn av at de ikke har fått koppervaksine.

Komplikasjoner

Komplikasjoner av apekopper kan omfatte sekundære infeksjoner som:

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring