Symptomer ved engelsk mutasjon: Tre forskjeller

Ny undersøkelse viser at de som er smittet av den engelske varianten rapporterer flere symptomer, enn de som har det opprinnelige coronaviruset. Men det var også to andre forskjeller.

ULIKE TEGN PÅ CORONAVIRUS: Litt mindre tap av lukt og smak, noe mer magesymptomer og flere symptomer generelt blir meldt ved engelsk variant av covid-19. Foto: Rita Pirahova / Alla Aramyan / Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB
ULIKE TEGN PÅ CORONAVIRUS: Litt mindre tap av lukt og smak, noe mer magesymptomer og flere symptomer generelt blir meldt ved engelsk variant av covid-19. Foto: Rita Pirahova / Alla Aramyan / Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock / NTB Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Den engelske mutasjonen av coronaviruset, også kalt britiske variant, kan gi noe mer alvorlig sykdom, og kan også være mer dødelig viser FHI sin siste oppdaterte risikorapport, som Lommelegen tidligere har omtalt. Vi vet også at den engelske mutasjonen er mer smittsom.

Men er symptomene annerledes enn ved det vanlige coronaviruset? Ja, sier en nylig publisert undersøkelse fra britiske helsemyndigheter og universitetetene i Oxford og Manchester.

Undersøkelsen baserer seg på pasienter som testet positivt for coronaviruset mellom 15. november 2020 og 16. januar 2021, og deres subjektive rapportering av symptomer. Pasientene ble også testet for om de hadde vanlig coronavirus eller mutert variant, slik at forskerne kunne sammenligne om det var forskjeller i symptomene.

FORSKJELL I SYMPTOMER: Coronavirus (COVID-19) Infection Survey: characteristics of people testing positive for COVID-19 in England, 27 January 2021. Norsk tekst v. Lommelegen.
FORSKJELL I SYMPTOMER: Coronavirus (COVID-19) Infection Survey: characteristics of people testing positive for COVID-19 in England, 27 January 2021. Norsk tekst v. Lommelegen. Vis mer

1. Mer symptomer generelt

Ved opptelling av symptomer hadde pasientene med engelsk mutasjon rapportert flere symptomer totalt, sammenlignet med pasientene som hadde det opprinnelige coronaviruset.

Det er verdt å legge merke til at omtrent halvparten av pasientene ikke meldte symptomer i det hele tatt - men altså litt flere med den engelske varianten ble syke.

Klassiske coronasymptomer ble også rapportert oftere ved engelsk variant. Dette er de klassiske symptomene:

  • Hoste
  • Feber
  • Kortpustethet
  • Tap av smak eller tap av lukt

2. Mer symptomer fra mage og tarm

De med det muterte viruset rapporterte mer symptomer fra mage- og tarm. Disse symptomene var:

  • Magesmerter
  • Oppkast
  • Diaré

3. Mindre tap av lukt og smak

Når man så på symptomet tap av smak og lukt isolert, viste det seg imidlertid at færre med den engelske varianten rapporterte dette, sammenlignet med de som var smittet med det opprinnelige coronaviruset.

Det understrekes i den engelske undersøkelsen at resultatene er foreløpige og kan revideres.

DB+: Les hva norske legerspesialister mener om undersøkelsen og hva som er årsaken til forskjellene.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring