Kan man få vannkopper flere ganger?

Viruset går i dvale etter infeksjonen, betyr det at vi kan bli syke av vannkopper flere ganger? Infeksjonsoverlege gir oss svaret.

VANNKOPPER: Utslettet klør og vannkoppene kan dukke opp overalt på huden. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VANNKOPPER: Utslettet klør og vannkoppene kan dukke opp overalt på huden. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Lommelegen får ofte henvendelser med spørsmål om man kan få vannkopper flere ganger. Stemmer det?

- Vannkopper får man bare en gang. Og nesten alle får det som barn, konstaterer infeksjonsoverlege, Per Åkesson som jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige).

Hvis man en gang har hatt vannkopper, er man altså livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Hverken som barn, ungdom eller voksen.

Finnes det unntak?

- Det eneste unntaket jeg kan tenke meg er når en pasient gjennomgår en stamcelletransplantasjon. Da påvirkes immunsystemet veldig mye. Muligens kan man bli smittet på ny av vannkopper etter en slik behandling, sier Åkesson.

PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin. Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige).
PER ÅKESSON: Per Åkesson er en legespesialist i infeksjonsmedisin. Han jobber som spesialist i Sverige ved Skånes Universitetssjukhus i Lund (Sverige). Vis mer

Det medisinske oppslagsverket Uptodate.com konkluderer annerledes:

Tidligere trodde man at andregangs infeksjon med vannkopper, hos individer uten immunsvikt, var svært sjeldent. Nyere forskning, i forbindelse med vaksinasjonsprogram mot vannkoppevirus, har vist at reinfeksjon kan være vanligere enn tidligere antatt. (3)

Likevel er det viktig å merke seg dette: Da ikke alle diagnostiserte tilfeller av vannkopper blir verifisert med labratorietester er det knyttet stor usikkerhet til raten av ekte andregangs infeksjon. (3)

LES OGSÅ: Barnesykdommene

Viruset går i dvale

Vannkopper skyldes et virus som kalles Varicella Zoster. Dette viruset kan også forårsake en annen infeksjon - nemlig helvetesild. Etter at man har hatt vannkopper, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen. (1)

Men viruset kan vekkes til live igjen og gi helvetesild

- Men viruset kan vekkes til live igjen senere og transporteres langs en nerve og ut på huden, forteller Åkesson.

Langs nerven blir det utslett. Det skjer gjerne når immunforsvaret er svekket, på grunn av alder, psykisk stress eller sykdom.

Kan helvetesild smitte?

Noen tror at om du har hatt vannkopper tidligere bør du unngå å være i kontakt med barn som har vannkopper av fare for å få helvetesild. Det stemmer altså ikke. Er du immun mot vannkopper kan du trygt være sammen med de som er smittet uten at du blir syk. På den annen side kan en person med helvetesild smitte en annen person slik at denne får vannkopper. (1)

Oppsummering

Nei. Du kan ikke bli smittet flere ganger av vannkopper.

Kilder:

Charlotte Lunde, lege, har også lest gjennom og godkjent artikkelen.
1) 12 spørsmål og svar om vannkopper, Lommelegen 2) fhi.no 3)
Albrech, M. Uptodate: Clinical features of varicella-zoster virus infection: Chickenpox. 2017

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring